Медия без
политическа реклама

Координаторът на всички санкции на САЩ пристигна спешно в София

Демерджиев зове за разпит на Божков, а Зарков допуска още българи по "Магнитски"

13 Февр. 2023Обновена
На срещата между президента Румен Радев и Джим О‘Брайън беше и британския посланик в София, както и Херо Мустафа
Президент на България
На срещата между президента Румен Радев и Джим О‘Брайън беше и британския посланик в София, както и Херо Мустафа

Посланик Джим О‘Брайън, който координира всички санкции, които налагат САЩ и който участва в срещата по обявяването на новите българи в списъка по закона "Магнитски", дойде лично и по спешност в София. Той и американският посланик Херо Мустафа се видяха с президента Румен Радев.

За посещението се разбра от думите на правосъдния министър Крум Зарков още сутринта, който коментира по Нова тв санкциите, наложени от САЩ на Владислав Горанов и Румен Овчаров и от Великобритания на Васил Божков и Делян Пеевски. Министърът на правосъдието обяви, че му предстои среща с Джим О‘Брайън още днес.

Ръководителят на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ беше в България и в края на август и само няколко месеца по-късно дойде и новата порция санкционирани. На практика това са човекът и службата, които координират всички налагани от САЩ санкции по света, включително и тези, свързани с корупция, тероризъм, както и тези например срещу руски и китайски граждани.

В следобедните часове американският посланик Херо Мустафа влезе в сградата на президентството за необявена среща с българския президент. Срещата на "Дондуков" 2 продължи около час и половина. От видео на Би Ти Ви се вижда, че заедно с Херо Мустафа от сградата на президентската институция си тръгва и ръководителят на Офиса за координиране на санкциите" в Държавния департамент на САЩ Джим О' Брайън. Той е на посещение в страната ни четири дни, след като САЩ ни изпрати нов списък по "Магнитски".

Още час по-късно от президентството пуснаха официално съобщение за срещата. От него и от снимка става ясно, че на разговорите на Радев с Джим О' Брайън са присъствали вицепрезидентът Илияна Йотова, както и посланиците на САЩ и Великобритания Херо Мустафа и Роб Диксън.

На срещата били "обсъдени наложените санкции на български граждани, като част от действията на САЩ и Великобритания за защита на техните финансови системи". Държавният глава Румен Радев изразил "признателността си за международната подкрепа, която страната ни получава в борбата с корупцията", посочват от президентството. Президентът подчертал също така, че "обществото ни очаква  следващото Народно събрание да превърне в свой приоритет приемането на антикорупционно законодателство, както и активно партньорство и обмен на информация между правоохранителните институции на България и нейните съюзници в борбата с корупцията".

Новият списък “Магнитски” и санкциите на Великобритания са актуалност, но не са актуалност въпросите, които те поставят, коментира по-рано правосъдният министър Крум Зарков.“Този въпрос стои твърде дълго време пред нас и тъй като ние не намираме силата да го решим - се появяват такива неща. Време за скатаване вече няма”, категоричен бе той. 

Посланик Джим О‘Брайън, който координира всички санкции, които налага САЩ, пристигна в България. Първата му среща беше с президента Румен Радев, което стана ясно от официално съобщение от президентството.

Според него са възможни и още списъци по закона “Магнитски”. “Лошото е, че за това носим цената всички ние”, каза той. В свое изказване пред журналисти днес вицепрезидентът Илияна Йотова също не изключи още хора да бъдат санкционирани по "Магнитски". "Има сигнали, че този списък ще продължи", заяви тя.

“Трябва да се приемат необходимите закони и реформа, както и хората, които качествено да ги изпълняват. Толкова е просто!”, категоричен бе още Зарков. 

САЩ и Великобритания санкционираха петима българи за корупция по закона "Магнитски".

По думите му има достатъчно данни, за да се направи разследване по всички твърдения. “Това важеше и за първия път. Но ние нямаме в съдебната власт прокуратура, която да може достатъчно авторитетно и ясно да отсече, така че всички да се съгласят дали това, което е казано, е вярно, или не е”, посочи той.

Санкциите на САЩ по Закона "Магнитски" дадоха силна подкрепа на демокрацията в нашата страна, заяви днес (вж. началото на записа) президентът Румен Радев, който участва във видеосреща на високо равнище по покана на американския президент Джо Байдън.

Какво е “Магнитски” и санкциите на Великобритания? “Всъщност това са защитни механизми на тези държави, които се защитават от мръсни капитали или хора, които считат, че могат да има навредят”, обясни министърът.  “Кога го правят - когато считат, че страната, от която тези хора произлизат, няма достатъчно ефективни механизми, за да отсява сама зърното от плявата. Хората защитават собствените си интереси - не нашите”, допълни той и попита: “Има ли институция в България, която е провела разследване след санкциите и твърденията по “Магнитски”?”.

Видях поредния шамар за всички институции със санкциите „Магнитски“. Това пък заяви пред БНР Иван Демерджиев, служебен вицепремиер и вътрешен министър.

„Трябва ли някой да види този позорен списък, за да си припомни, че такива хора съществуват и те трябва да бъдат разследвани? За мен е много интересен мотивът, който касае Горанов, че е мотивирал определени лица да приемат определено законодателство. Лесно можем да си отговорим кой е имал мнозинство за приемане на законодателство. Прокуратурата не може да чака. Нека веднъж да прояви активност. 

Прокуратурата трябва да е активната страна и да инициира събиране на доказателства. Има някакви производства. Но прави впечатление ,че предметът на голяма част от тях се разминава с това, което виждаме в мотивите за наложените санкции“

Прокуратурата ще иска от нас да поемем отговорност и удара от нейното бездействие, посочи Демерджиев в предаването „Преди всички“. 

„Всичко, което имаме, е внесено. Ще се постараем да го допълним максимално в кратък срок, за да няма отново оправдания, че липсват данни. Добре е да организира разпита по делегация на Васил Божков, който не се състоя толкова време, а трябва. Съмнявам се, че Дубай не дава съгласие. Има много варианти това да се случи. Трябва по официален ред да се поискат всички документи, с които разполагат партньорските служби и прокуратури“. 

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на трима българи и на 64 свързани с тях компании за тяхната значителна роля в корупцията в България.

Имаше телевизионни изяви на част от хората по списъка "Магнитски". Те отричат обвиненията. Някои обаче си спомнят за определени разговори. Един от тях е бил търсен през 2016 г. за разговор в сауна. 

„Той разказа как е протекло разследването. То обаче не може да се ограничи само до този, който твърди ,че е дал подкуп и до този, който го е приел. Разследването трябва да бъде много по-мащабно и да обезпечи показанията не само на двамата, които са замесени в един такъв случай. Трябва да се съберат документи. Това, което слушах, ми звучи като едно формално изпълнено задължение и  беше чест подход. Необходимо е да се откъснем от него, ако искаме дори да приличаме на правова държава“, посочи министърът. 

Санкциите са по-различни от първия им вариант и подробно описание за пари, за подкупи, офшорки. Това може да бъде проверено до голяма степен на наш терен, посочи министърът. 

„Прокуратурата и службите имат своите канали. Това, което касае службите в МВР, ще бъде направено. Цялата тази информация ще бъде проверена. Има доста конкретика в тези мотиви“ 

Демерджиев посочи, че не се е натъквал на преписки, които не са придвижени, но е виждал такива, които са придвижени и докладвани, а после са спирани от Специализираната прокуратура, когато тя съществуваше. 

"Месеци нямаше работа по тях. До момента не са ми попадали материали, които да са изработени в МВР и да не са докладвани в прокуратурата".

На 2 юни 2021 г. Съединените щати осъществиха най-голямата досега антикорупционна акция, като санкционираха три български лица и техните мрежи, обхващащи 64 субекта, заради участието им в широка корупция в България.

ЕС работи по закон, подобен на „Магнитски“, обясни министърът.  „Това, което се правеше в България, не беше нито закон „Магнитски“, нито това, което изтече в медиите. То беше един нормативен акт, чиято задача беше да защити държавата от санкциите „Магнитски“. Доби една уродлива форма. Предполагам, че не е случайно представянето му в този вид пред обществото, за да може да се затвори тази тема. Надявам се, че подобни опити да се манипулира развитието на един или друг случай в един момент ще бъдат усетени от гражданите".

Демерджиев каза още, че в прокуратурата има десетина производства и проверки, които касаят много високи етажи на властта. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата