Медия без
политическа реклама

САЩ и Великобритания санкционираха Владислав Горанов и Румен Овчаров за корупция

Председателят на "Русофили" Николай Малинов, както и бившите директори на АЕЦ "Козлодуй" Александър Хр. Николов и Иван Генов също са наказани по закона "Магнитски"

10 Февр. 2023Обновена
Снимки: БГНЕС
Владислав Горанов и Румен Овчаров

САЩ и Великобритания санкционираха петима българи за корупция по закона "Магнитски". Това са бившият министър на финансите в две правителства на ГЕРБ Владислав Горанов, бившият министър на енергетиката в правителствата на БСП Румен Овчаров, председателят на движение "Русофили" Николай Малинов и бившите директори на АЕЦ "Козлодуй" Александър Христов Николов и Иван Генов, който е и бивш депутат от БСП.

Санкциите по закона "Магнитски" се налагат от Министерството на финансите на САЩ. За първи път към тях се присъединява и Великобритания. Обединеното кралство санкционира днес и българите, попаднали в предишния списък "Магнитски" - хазартният бос Васил Божков, депутатът от ДПС Делян Пеевски и Илко Желязков, бивш заместник-председател на българската Държавна агенция „Технически операции“. Британският външен министър Джеймс Клевърли, цитиран от британското посолство в България, подчертава: "Санкционираните лица са лишили народа на България от ресурси, жизненоважни за икономическото и социалното развитие на държавата. Парите, които можеше да бъдат използвани за ремонт на пътища, изграждане на болници и подпомагане на икономическия растеж на България, вместо това се озоваха в джобовете на същите корумпирани личности“.

Според съобщението на МФ на САЩ Владислав Горанов е санкциониран за корупция и има връзки с вече наказания по "Магнитски" български олигарх и бивш народен представител Делян Пеевски /той е депутат и в сегашния парламент, бел.ред./. Горанов е използвал поста си на министър на финансите, за да подпомогне подкупването на български държавни лица и да лиши българската държава от данъчни постъпления в полза на български олигарси. "Като министър на финансите Горанов е участвал в корупционна схема, в резултат на която български длъжностни лица са получили десетки милиони евро в замяна на благоприятно законодателство, облагодетелстващо кръгове в хазартния бизнес. Съдебно оспорване на оценки за данъчни задължения в следствие на допълнителни промени, наложени от корупционното законодателство, установи, че са нанесени данъчни щети от близо 600 милиона лева (прибл. 300 милиона долара) за петгодишен период, в полза на интересите на български олигарси", пише в съобщението. На практика то стъпва върху признанията на хазартния бос Васил Божков, че е плащал милиони подкуп на управляващите от ГЕРБ, за да просперира бизнеса му. Българската прокуратурата вече трета година безрезултатно разследва случая. Божков сезира европейската прокуратурата, ръководена от Лаура Кьовеши,  като твърди, че даже е дал показания.

Една много малка група създаде система, която обогатява олигархичната класа и превзема държавните ресурси.

Санкционирана е и консултантската фирма „Трилема кансълтинг“ ЕООД, която е еднолична собственост на Владислав Горанов.

"Съжалявам за позицията на американското правителство. Не съм запознат с мотивите. Оставам с ясни евроатлантически убеждения и ще продължа да работя в тази посока," коментира пред "24 часа" бившият финансов министър Владислав Горанов. 

Според съобщението на американското МФ Румен Овчаров, бивш министър на енергетиката в правителствата на Жан Виденов и Сергей Станишев, многократно е участвал в корупционни договори в сферата на енергетиката с руски енергийни компании, получавайки подкупи и други облаги в замяна на договори с фиксирана цена за руски газ и ядрено гориво и договори за поддръжка на АЕЦ „Козлодуй“.

 

"Овчаров е получил повече от 5 милиона евро в сметки в офшорни банки,

 

откакто е бил министър на енергетиката. Свързаните с Русия договори за ядрено гориво, договорени от свързани с Овчаров лица, са стрували на АЕЦ „Козлодуй“ до 50 милиона евро по-скъпо, което е довело до десетки милиони неправомерно получени печалби за участниците. Овчаров допълнително се е облагодетелствал от завишените цени на българската енергия чрез въвеждането на ненужни посредници на пазара на електроенергия. Например, въпреки че АЕЦ „Козлодуй” има договор за продажба на електроенергия директно на българската Национална електрическа компания (НЕК), Овчаров е съгласувал с Николов получаването на договори за закупуване на електроенергия от АЕЦ „Козлодуй”, която те впоследствие препродават на НЕК, печелейки за сметка на държавата и българския народ", пише в съобщението.

Овчаров, Николов и Генов са координирали помежду си вземането на комисиони чрез корупционно пренасочване на договорите за услуги за АЕЦ “Козлодуй” към собствените си бизнес интереси, избягвайки контрола на българските органи чрез офшорно управление. Произтичащите от тези корупционни договори бизнес договорености са продължили поне до 2020 г., когато бизнесите, подкрепяни от Овчаров, печелят договор за услуги с АЕЦ „Козлодуй“ и му предоставят част от приходите.

Посланик Джим О‘Брайън, който координира всички санкции, които налага САЩ, пристигна в България. Първата му среща беше с президента Румен Радев, което стана ясно от официално съобщение от президентството.

Освен това Николов и Генов са се съгласили да приемат пет милиона лева в подкупи от чуждестранни лица на ръководни длъжности в ядрената енергетика срещу гаранции по договорите на АЕЦ „Козлодуй“. Дори след напускането на поста изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“, Генов е поискал три милиона български лева подкупи от български бизнесмени, за да улесни преразглеждането на договорите за АЕЦ „Козлодуй“ в полза на техните компании, твърди МФ на САЩ.

"Докато не се запозная с обвинението, няма да коментирам", категоричен е Овчаров, цитиран от NOVA.

Председателят на проруската неправителствена организация Национално движение „Русофили“

 

Николай Малинов, който е също бивш депутат от БСП, е санкциониран за подкупване на съдия.

 

"След като е арестуван и обвинен в шпионаж в полза на руски интереси и му е наложена забрана за напускане на страната през септември 2019, Малинов е подкупил български съдия, за да му разреши да пътува до Русия, където да получи орден „Дружба” лично от руския президент Владимир Путин, заедно с парична награда от 2.5 милиона рубли", твърди МФ на САЩ. Спецсъдията Андон Миталов, който разреши тогава на Малинов да напусне страната, стана първият български гражданин, санкциониран от Вашингтон за "сериозна корупция" през февруари 2020 г. Той и досега е съдия, обвинения за корупция в България не му бяха повдигнати, не беше наказан и дисциплинарно. Българските институции чакаха САЩ да им дадат доказателства. Обявяването на Миталов се случи 3 месеца след като вдигна забраната на Малинов да пътува, за да присъства на събитие в Русия - да бъде награден от Владимир Путин на церемония в Кремъл по повод Деня на народното единство.

Санкционирани днес са и четири юридически лица, които са собственост или са контролирани от Малинов – „Интер Трейд 2021“ ЕООД, „МС Консулт 2016“ ЕООД, Национално движение „Русофили“ и "Русофили за възраждане на Отечеството". "Поласкан съм. Щом кучетата на моите врагове лаят по мен, значи е добре", коментира пред БТВ Малинов. Той отрече да е подкупвал съдии.
 

Заради липса на данни за извършено престъпление специализираната прокуратурата е прекратила проверките срещу две от лицата в списъка "Магнитски" - депутатът от ДПС Делян Пеевски и бившият заместник-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства

В резултат от днешната мярка

 

се блокира цялата собственост и право на собственост на санкционираните лица,

 

които се намират в САЩ или са във владението или под контрола на граждани на САЩ и постоянно пребиваващи в САЩ. Блокират се всички дружества, притежавани пряко или непряко с дялово участие от или над 50 процента от едно или няколко от санкционираните лица. Забраняват се всички транзакции от граждани на САЩ или постоянно пребиваващи в САЩ или транзакции на територията на САЩ към санкционираните лица и техните фирми. Финансовите институции и други лица, които осъществяват определени сделки или дейности със санкционираните физически и юридически лица, могат също да попаднат под санкции или друга наказателна процедура. Забраните включват даряването или предоставянето на парични средства, стоки или услуги от, на или в полза на санкционирано лице или получаването на дарение или под друга форма на парични средства, стоки или услуги от такова лице.

"Тези координирани действия са в подкрепа на американската Стратегия за противодействие на корупцията и са показателни за ангажимента на САЩ и Обединеното кралство за насърчаване на търсенето на отговорност за корупция и оказване на помощ на нашия съюзник в НАТО - България, за осъществяване на неотложни реформи в областта на върховенството на правото. Корупцията, извършвана от санкционираните днес лица, е отражение на системен модел за лично обогатяване за сметка на българския народ, държава и демократични институции. Съединените щати и Обединеното кралство са непоколебимо солидарни с онези в България, които се стремят да се борят с корупцията и да укрепват върховенството на правовата държава", пише в съвместното изявление.

 

КАКВО ОЧАКВАТ САЩ И ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Вашингтон и Лондон очакват санкционираните лица да бъдат отлъчени от политическите партии, към които принадлежат. Това стана ясно на брифинг, който дадоха вечерта на същия ден пред група български журналисти посланик Джим О'Брайън – ръководител на Офиса за координиране на санкциите в американския Държавен Департамент, и посланик Роб Диксън, който оглавява британското посолство у нас.

„Сега“ попита посланик Джим О'Брайън защо наказателните мерки се налагат точно сега – предвид предстоящите избори в България след по-малко от 2 месеца, както и фактът, че корупционните обвинения датират доста назад във времето. Американският дипломат заяви, че правителството му се е задействало в момента, когато е събрало доказателства. Той изтъкна, че политическите партии у нас са изправени пред избор – да се дистанцират от въвлечените в корупцията или да продължат да ги подкрепят.

Посланик Роб Диксън допълни, че действията на неговата страна са част от глобална кампания, насочена срещу корумпирани лица в множество държави, и не зависят от конкретната политическа ситуация в България.

И двамата дипломати дадоха да се разбере, че от тук нататък всичко зависи от българската правосъдна система. САЩ и Великобритания са направили каквото са могли, като са отказали достъп на санкционираните лица до своите територии и финансови системи. „Нещата не опират до едно или две лица, а до това да се подобри системата“, подчерта посланик О'Брайън. Според него успехът на страната ни в борбата с корупцията зависи от прокарването на реформистко законодателство, както и от диверсифицирането на енергийния микс и прекъсването на обвързаностите с корумпирани корпорации.

Два различни тричленни състава на Върховния административен съд обявиха за нищожни части от акта на Министерския съвет, свързан със санкциите по Закона "Магнитски", съобщиха от съда. Това се е случило по две от 62-те дела, заведени в съда по казуса.

 

Ключови думи:

санкции Магнитски

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?