Медия без
политическа реклама

Координаторът на US санкциите и "Магнитски" стана шеф за Европа и Евразия

Джим О‘Брайън, който наскоро беше в България, положи клетва пред Виктория Нюланд

07 Окт. 2023

Посланик Джим О‘Брайън, който координираше всички санкции, налагани от САЩ и който участва преди няколко месеца в срещата по обявяването на последните българи в списъка по закона "Магнитски", поема ръководството на американската дипломация за Европа и Евразия. 

Това става ясно от постове в Туитър (сега X) на държавния секретар Антъни Блинкън и на Виктория Нюланд.

 

"Късметлии сме да имаме сред нас някой с опит и отдаденост на работата като неговите, особено в в критични времена като сегашните", написа Блинкен по адрес на Джим О‘Брайън. 

Посланик Джим О‘Брайън, който координира всички санкции, които налагат САЩ и който участва в срещата по обявяването на новите българи в списъка по закона "Магнитски", дойде лично и по спешност в София.

"Очаквам да засиля връзките на САЩ с Европа - критично важни за нашата сигурност и просперитет сега и в бъдеще", отговори новоназначения.

На практика О‘Брайън координираше досега всички налагани от САЩ санкции по света, включително и тези, свързани с корупция, тероризъм, както и тези например срещу руски и китайски граждани. Такива санкции се налагат не само от Държавният департамент, но и например от финансовото министерство .

Самият О‘Брайън оглави офиса в средата на април м.г. Тогава в официално изявление, държавният секретар Антъни Блинкен го поздрави с утвърждаването му от Сената като ръководител на Службата за координация на санкциите с ранг на посланик.

Сега той положи клетва за новата си длъжност пред Ввиктория Нюланд. 

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е подготвила 18 различни сценария за действие в случай на руска инвазия в Украйна.  Това заяви зам. държавният секретар по политическите въпроси Виктория Нюланд в интервю Financial Times, цитирано от Агенция Фокус.

Президентът на САЩ Джо Байдън върна в голямата американска дипломация Виктория Нюланд като я посочи за за поста на пом.-държавен секретар по политическите въпроси в началото на януари 2021 г. Тя е вече по ранг в Държавния департамент. В администрацията на Барак Обама Нюланд беше пом. държавен секретар по европейските и евразийските въпроси. От септември 2013 г. до януари 2017 г. тя на практика се занимаваше основно с въпросите, свързани с политиката към постсъветските държави. Нюланд стана особено известна покрай Майдана в Украйна.

По време на масовите протести в Киев, които в крайна сметка доведоха до свалянето на украинския лидер Виктор Янукович, Нюланд беше един от представителите на Запада, които публично подкрепиха демонстрантите. Тя беше широко известна със срещата си с протестиращите, припомня Политико. Тя е считана за "ястреб" по отношение на Русия. През 2018 г. Москва й отказа дори виза, като обяви, че тя е в нейните санкционни списъци. 

Нюланд бе пом.-държавен секретар при трима президенти - Бил Клинтън, Джордж Буш и Барак Обама. Тя подаде оставка през 2017 г., независимо, че според американските медии, тогава тя не е била в списъка на Доналд Тръмп за махане.

Виктория Нюланд бе в България през 2016 г. като пом.държавен секретар. Интересно е да се отбележи, че тогава тя се срещна с Бойко Борисов, с когото говориха за стартирането на проекта за интерконектор България-Гърция и за подкрепата, която страната ни получила за изграждането на газов хъб „Балкан”. Четири години по-късно нито хъб има, нито още е готов интерконекторът, но все пак има публични изявления, че се работи по него. Няма движение и по друг обсъждан по онова време въпрос - отпадането на американски визи за българите.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?