Медия без
политическа реклама

Блинкен повдига бойния дух на Украйна

Зеленски поиска спешна подкрепа за противовъздушната отбрана на Харков

14 Май 2024
Зеленски прие с облекчение Блинкън и веднага му представи списък с оръжията и боеприпасите, от които Украйна спешно се нуждае
ЕПА/БГНЕС
Зеленски прие с облекчение Блинкън и веднага му представи списък с оръжията и боеприпасите, от които Украйна спешно се нуждае

Американският държавен секретар Антъни Блинкен пристига в Киев, за да повдигне бойния дух на Украйна, докато Русия засилва офанзивата си край Харков.
Необявеното двудневно посещение е четвъртата визита на Блинкън в Украйна, откакто Русия започна пълномащабна война. Целта му е да увери Киев в продължаващата американска подкрепа след одобряването от САЩ на дълго отлаганата помощ в размер на 60 млрд. долара миналия месец.

Тази седмица хиляди жители напуснаха домовете си в североизточната Харковска област, поодгонени от руското настъпление. Украинският президент Володимир Зеленски алармира в неделя, че се водят "ожесточени сражения" и селата се превръщат в "бойна зона", докато Русия твърди, че е постигнала стратегически успехи в района.

Блинкън използва пътуването си, за да "изпрати силен окуражителен сигнал" на Киев за трайната подкрепа от САЩ и да увери украинците, че с американска помощ могат "да си върнат инициативата на бойното поле", съобщи американски служител пред репортери от световни агенции.

Той има срещи със Зеленски, министър-председателя Денис Шмигал и министъра на външните работи Дмитрий Кулеба, заяви говорител на Държавния департамент на САЩ.

Посещението му идва ден след като министърът на външните работи в сянка на Обединеното кралство Дейвид Лами и министърът на отбраната в сянка Джон Хийли направиха собствено изненадващо пътуване до Киев, за да се срещнат с министъра на отбраната на Украйна Рустем Умеров и да потвърдят британската подкрепа.

Украйна неведнъж е предупреждавала, че войната навлиза в критична фаза, а губернаторът на Харков обвини за последните успехи на Русия забавянето на западните оръжия и боеприпаси за фронтовата линия. В момента Русия контролира около 18% от украинската територия, след като контраофанзивата на Киев през 2023 г. не успя да отблъсне силите на Москва.

"Добавяме още сили в Харков", заяви Зеленски в обръщение в петък. "Несъмнено ще унищожим окупатора по начин, който ще прекъсне всякакви руски настъпателни намерения".

"Помощта вече е на път, като част от нея е пристигнала и ще пристига още. Това ще има реално значение срещу продължаващата руска агресия на бойното поле“, каза Блинкен.

Зеленски приветства „решаващата“ американска помощ, като подчерта най-големия дефицит на страната – системите за противовъздушна отбрана. Зеленски заяви пред Блинкън, че Украйна се нуждае от две батареи за противовъздушна отбрана за Харков, който е подложен на руски въздушни удари.

"Цивилни, воини, всички - те са под руските ракети", каза Зеленски. Украинският президент заяви, че иска да обсъди гаранциите за сигурност със САЩ, както и да помоли Блинкън да събере подкрепата на повече държави на предстоящата среща на върха за мир, която ще се проведе в Швейцария през юни.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Антъни Блинкен, Украйна

Още по темата