Медия без
политическа реклама

САЩ обещаха 10-годишен договор за сигурност на Украйна

15 Май 2024
EPA/BGNES
Антъни Блинкен държа реч в Киевския политехнически институт

Ръководителят на Държавния департамент на САЩ обеща в Киев 10-годишен договор за сигурност на Украйна, както и членство в ЕС и НАТО. 

"В 10-годишното споразумение САЩ ще поддържат отбраната и украинската сигурност в много направления - от ПВО до дронове и разминиране", заяви Антъни Блинкен в реч в Киевския политехнически институт. Той каза, че процесът на приемането на Украйна в НАТО ще бъде съпътстван от ред споразумения за сигурност с ред страни. 

"Времето е на страната на Украйна. Защото всеки изминал месец приближава Украйна към членството в ЕС и НАТО", подчерта държавният секретар на САЩ. Той добави, че Киев продължава да подобрява военно-промишления си комплекс и укрепва икономиката си, а САЩ помага на Украйна да привлича бизнеса в страната. 

По-рано членство в НАТО обеща и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. "Нужно е Украйна да стане възможно по-скоро съвместима с армиите на НАТО. Пътят и към членството е необратим", каза той. 

В края на миналата година Европейският съвет реши да започне преговори за членство на Украйна и Молдова в ЕС. Статутът на кандидат-членки на двете страни ЕС одобри през лятото на 2022 г. 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?