Quantcast
Русия е отказала виза на Виктория Нюланд | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Русия е отказала виза на Виктория Нюланд

Тя искала да бъде на международна конференция, но се оказала в черния списък
13549
EПА/БГНЕС архив

На бившия помощник държавен секретар по европейските и евроазиатските въпроси Виктория Нюланд бе отказана руска виза, защото се намира в руския черен списък, въведени в отговор на американските санкционни списъци, съобщи руското външно министерство, цитирано от TACC и Фокус.
"На Нюланд е отказана руска виза, тя е в черните списъци на Руската федерация в отговор на американските санкционни списъци", заявиха от руското външно министерство.
Русия не е публикувала списък на лицата, които са в черния списък. По-рано руска виза беше отказана на бившия американски посланик в Русия Майкъл Макфол.
По-рано в четвъртък вестник "Коммерсантъ" съобщи, че на Нюланд е отказана руска виза, която тя е поискала, за да участва в закрита международна конференция, организирана от Руския съвет по международни въпроси , Германското общество за външна политика и Училището за напреднали международни изследвания на университет "Джон Хопкинс". Това събитие се проведе в Москва на 20-21 май.

 Виктория Нюланд беше в България на 19 януари 2016 г, когато се срещна с тогавашния военен министър Николай Ненчев. Тогава беше обявено, че в рамките на срещата били обсъдени въпроси от взаимен интерес, свързани със задълбочаване на сътрудничеството както на двустранна основа, така и в рамките на Алианса. Акцент бил поставен върху възможността за модернизация на Въоръжените сили на Република България, в частност на ВВС, и върху тенденциите в развитието на бюджета за отбрана с оглед поетите ангажименти след Срещата на върха на НАТО в Уелс. Обсъдени беле също бъдещото развитие на Инициативата на САЩ за гарантиране на сигурността на съюзниците от Източна Европа, операция „Атлантическа решителност“ и военноморското сътрудничество в Черно море, обявиха тогава от българското военно министерство. 
Виктория Нюланд беше в състава на делегацията, водена от държавния секретар на САЩ Джон Кери, която посети България през януари 2015 г. По време на визитата бе изразено желанието на двете страни за задълбочаване на сътрудничеството и стратегическия диалог в няколко области, сред които сигурността и отбраната.

Още

Полша подкрепи забрана на европейските визи за руснаци

14.08.2022

496
Черна гора изгони руския посланик

13.08.2022

10549
Украйна вкара Русия в стратегически капан