Медия без
политическа реклама

5 НПО до белгийския посланик: Срещата с Пеевски е недопустим компромис

"Легитимацията на санкционирани за корупция политици не може да бъде европейска ценност", пишат те до дипломата

16 Май 2024
Делян Пеевски в резиденцията на белгийския посланик.
Пресцентър на ДПС
Делян Пеевски в резиденцията на белгийския посланик.

5 неправителствени организации, възмутени от срещата на председателя на ДПС Делян Пеевски с европейски посланици, излязоха с отворено писмо до белгийския посланик, който организира събитието в резиденцията си. Писмото е изпратено и до шефовете на дипломатическите представителства на страните от ЕС в България, както и до посланиците на Великобритания, Швеция и САЩ и до консула на Норвегия.

"Проведената преди броени дни среща, организирана от Вас, между посланици на страни от Европейския съюз и съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания, предизвиква у нас силно безпокойство. Такива срещи, особено в Деня на Европа и ден преди началото на официалната предизборна кампания в България за избор на представители в националния и европейския парламент, са знак на легитимация на сегашното статукво. Такива действия не помагат за решаването на проблема с корупцията и върховенството на правото в България, а напротив - създават усещане за безнаказаност на българските политици, при това с европейско съгласие", пишат Антикорупционният фонд, Българският Институт за правни инициативи, Институтът за пазарна икономика, Българският хелзинкски комитет и Фондация "Даная".

Петте организации обясняват на Фредерик Мьорис и на останалите дипломати, че върховенството на правото и ефективната борба с корупцията продължават да са проблемни сфери в България, също толкова, колкото преди десет или двадесет години. Като доказателства за това се сочи безрезултатният край на "няколкото временни парламентарни комисии, които се заеха да разследват конкретни корупционни схеми във високите етажи на правосъдието". Последната беше свързана с дейността на убития Мартин Божанов - Нотариуса.

Това е "поредната илюстрация за това колко високо в съдебната власт (а и в другите власти) трябва да се търсят първопричините за проблемите в българското правосъдие и правоприлагане", пишат неправителствените организации.

Те допълват, че си дават сметка, че дипломатическите представители трябва да намерят "баланс между институционалното сътрудничество и политическата хигиена, особено в държави с хронични проблеми с борбата с корупцията като България". "Срещи с политик като Делян Пеевски, санкциониран от Великобритания и САЩ за корупционни действия и превърнал се в един от символите на корупцията в България, за нас обаче са отвъд червената линия на допустимите компромиси. Аргументи защо това е така можете да откриете в анализите и публикациите на нашите организации, както и на множество други независими медии и граждански организации, публикувани в продължение на много години", се казва в писмото и се призовава посланиците да отстояват и утвърждават европейските ценности. 

"Легитимацията на санкционирани за корупция политици не може да бъде европейска ценност", посочват организациите и заявяват, че в скоро време ще организират среща между посланиците от ЕС и гражданския сектор.

"Свободна Европа" писа преди дни, че е е свързала с посолството на Германия, откъде казали, че като страна членка на ЕС тяхната политика е да разговарят с всички партии и всички председатели на партии. На една от снимките, разпространени след срещата, се вижда австрийската посланичка Андреа Икич-Бьом, която се здрависва с Пеевски. За "Свободна Европа" от посолството на Австрия са казали, че срещата не е организирана от тях, поради което нямат информация за нея.

На въпрос каква е била целта на срещата и какво е обсъждано на нея от посолството казват, че не разполагат с такава информация и това е първият път, в който чуват за нея. Не са отговорили и на въпроса дали не са притеснени от факта, че Пеевски е санкциониран за корупция.

Посолството на Белгия помолили за въпроси в писмен вариант. След това обяснили, че ги препращат до говорителя на външното министерство на Белгия - Николас Фиренс Геваерт. Отговори и до момента няма.

Още по темата