Медия без
политическа реклама

"Нотариуса" е приключен. Забравете

Законите на задкулисието и техните изпълнители остават в мъгла, защото все изпращаме във властта техните поръчители

Нотариус е юрист, на когото държавата е възложила удостоверяването на истината. Мартин Божанов - Нотариуса е момчето за поръчки, на което завладяната държава е възложила абсолютно същото, а именно - да удостоверява, че България е управлявана от мафията и задкулисието. Убийството му, също както е по закона на джунглата, освобождава едно място за някого като него, който да поеме съдебен район "България" и да продължи да удостоверява онова, което завладяната държава иска.

Парламентарната комисия, която трябваше да разсее мъглата около Нотариуса, не постигна нищо. Тя беше създадена от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, но явно ГЕРБ и ДПС участваха от кумова срама. Поведение на депутатите на Бойко Борисов и Делян Пеевски по време на заседанията на комисията, а и саботажът на финалния ѝ доклад, показаха ясно на всички, че това е било за парлама. Истината е, че статуквото не желае да прекрати действията на "нотариусите" в сянка, защото има нужда от тях.

Много показателна беше и

 

разликата в подхода

 

на комисията за Нотариуса и тази, създадена наскоро заради митническата афера и евентуалните връзки с бившия финансов министър Асен Василев. Оказа се, че следствената тайна важи само за Нотариуса, а когато трябва да бъде използвана предизборно, е със свободен достъп в комисията за митниците. Там се хвърляха обвинения и имена. При това не от кого да е, а от председателя на ДАНС Пламен Тончев. Е, не разбрахме защо митническата престъпна група е оставена да действа толкова време, но пък явно не това беше целта на занятието.

Следващият парламент трябва да обмисли законодателни изменения на уредбата на следствената тайна, които да гарантират прилагането на единен и обективен критерий при разгласяване на материали по разследването и за обективно информиране на обществото за работата на прокуратурата при случаи с надделяващ обществен интерес. Това щеше да препоръча комисията "Нотариуса" с доклада си, който така и не беше приет.

Вероятно дори депутатите, които влязоха в нея, не са си представяли, че ще стигнат до дъното на порочната плетеница в съдебната власт. Зависимостите в съдебната власт винаги са свързани по някакъв начин със зависимости в останалите власти. Затова граничи с невъзможното да бъдат осветени и изкоренени от тях. Остава да чакаме прокуратурата да проведе безпристрастно и обективно разследване, въпреки че нейни представители са били част от групата около Нотариуса, точно както има хора от прокуратурата, които играят (може би и все още) с Петьо Петров - Пепи Еврото. Или да се надяваме Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет или Инспекторатът към него да разнищят връзките. Това

 

направо звучи като виц,

 

като се има предвид как колегията се вторачи единствено в присъствието на Божанов на едно коледно парти на Софийската районна прокуратура. Даде и сцена за изява на бившата спецсъдийка Галя Георгиева, която единствено нападна всички, които се опитват да разследват Нотариуса.

Парламентарната комисия "Нотариуса" вчера приключи безславно, дори без да успее да приеме доклада за дейността си заради липсата на кворум. Откакто стана ясно, че сглобката се разпада, ГЕРБ и ДПС, които иначе бяха сред предложителите изобщо да има такава комисия, я бойкотираха. Последните няколко заседания изобщо нямаше кворум, но те бяха провеждани, за да бъдат изслушвани тези, които благоволиха да се явят, без да се вземат решения. И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов, например, както и бившият главен прокурор Сотир Цацаров отказаха да дойдат в комисията. Не един, а два пъти! Изслушването на бившия главен прокурор Иван Гешев пък беше безобразно. Той беше отишъл да обижда депутатите, а те явно бяха го поканили, за да го търпят любезно. А от изслушването не може да бъде "изцедено" нищо полезно.

Остана неясно какви данни и информация за групи за влияние в прокуратурата имат главните прокурори, се казва в проекта за доклад, с който "Сега" разполага. Цацаров можеше да бъде питан защо с негово съдействие Петьо Петров-Еврото беше освободен като магистрат през 2015 г. вместо да бъде дисциплинарно преследван. Така той си тръгна със солидно парично обезщетение.

 

Гешев не даде адекватен отговор

 

как след като в публичното пространство се появяват подробни журналистически разследвания, осветяващи групите на влияние в съдебната система - на Пепи Еврото ("Осемте джуджета") и на Нотариуса, няма никаква институционална реакция тези данни да бъдат проверени от прокуратурата. Затова комисията приема, че "липсата на институционална реакция, абсолютното неглижиране на представената в разследванията достатъчно конкретна информация, е индикация за проблем с независимостта на прокуратурата по самите ѝ върхове". Поставя се и въпросът дали прокуратурата не се самосезира само по избрани медийни публикации. Риторичен въпрос...

В проекта за доклад се признава, че изслушаните не са предоставили информация, която да спомогне за разкриването на нерегламентирани връзки между Мартин Божанов - Нотариуса и магистрати. Не се стигна и до разнищване на връзките около Еврото. Ако някой признаваше, че познава Петров, то беше единствено по работа.

"Озадачаващо е наличието на информация в общественото пространство, включително подробни журналистически разследвания, подкрепени с интервюта, изтекли данни от протоколи от разпити по наказателни производства, в които се твърди, че Божанов (а и Петьо Еврото) са имали връзки и са оказвали нерегламентирано влияние върху работата на магистрати, най-вече в софийския съдебен район, а същевременно административните ръководители, които бяха изслушани от комисията, да нямат никаква представа от наличието на подобни практики в ръководените от тях структурни звена", пише в проекта за доклад.

Като очевиден пример за това е посочен казусът с присъствието на Мартин Божанов на коледния банкет на Софийската районна прокуратура през 2021 г., когато вече Божанов беше осветен като съдебен брокер във филма на АКФ "Списък за бърз контрол". Предполага се, че присъствието на събитие на районната прокуратура на лице, за което има данни, че осъществява нерегламентирано влияние върху работата на магистрати, ще породи интерес у ръководството на районната прокуратура, по това време Невена Зартова е районен прокурор. Всичко обаче стига само до раздумка кой го е поканил. Отделен е въпросът, че по свидетелства на магистрати Божанов е виждан не веднъж на етажа на ръководството на СРП.

Комисията се удиви още и че действащият шеф на Софийската апелативна прокуратура Радослав Димов, и зам.-градската прокурорка Божидара Ганева-Димова, са съпрузи, а доскорошната районна прокурорка Зартова им е кума. Законът не забранява това, а семейщината открай време е стил в магистратурата, интересно как

 

чак сега депутатите я забелязаха.

 

Комисията препоръчва обаче следващият парламент да помисли за някакви ограничения при ръководните постове на магистратите в един съдебен район.

В неприетия си доклад комисията се спира и на назначаването на съпругата на Нотариуса - Гергана Божанова, в ГДБОП и за съмненията за негови връзки със служители на МВР. Възлага се на МВР да огласи публично резултатите от вътрешната проверка, която тече по темата. Впечатление прави, че в момента Любомир Янев е заместник-началник на отдел "Криминална полиция", в който се разследва убийството на Мартин Божанов. Той е бил директор на ГДБОП, по времето, когато е проведен и завършен външният конкурс за назначаването на Гергана Божанова там. А публично осветената дейност на Мартин Божанов би следвало е оперативен интерес за ГДБОП.

На МВР се възлага и да огласи резултатите от проверките си дали

 

"СС клуб" на Божанов и заведението "Осемте джуджета" на Пепи Еврото

 

са ползвали специална охрана. Трябва да предостави и информация за статуса на Божанов като сътрудник на МВР, още повече че той е вече покойник и поддържането на тайната около неговия статус не е необходима за целите на оперативната работа на МВР. От справката на ГДБОП, която АКФ пусна онзи ден, се вижда, че Божанов е бил "доверено лице" на МВР.

Според Гешев Мартин Божанов е бил сътрудник на МВР с "офицер от Трето районно управление на МВР, който го е пазел". Така само се задълбочават съмненията, че Божанов като сътрудник на МВР е бил използван не като източник на информация за МВР, а той е получавал нерегламентиран достъп до данните на МВР и се е ползвал от полицейски чадър. Гешев говореше и че в МВР това е масова практика от години. Не се разбра само какво е сторил като главен прокурор, за да пресече това.

Разбира се, тъй като това е проект за доклад, който няма да види бял свят, няма как да очакваме МВР да даде тази информация, която всъщност може да се окаже доста компрометираща за министерството.

Сега идват избори. Скандалите извират един след друг. И всеки нов затрупва предходните. Публиката преяжда до втръсване и спира да се интересува. После ще се занимаваме с по-важни теми като Зелената сделка, еврозоната и Шенген. Това ще хвърли отново покривалото върху случаи като този на "Нотариуса", неписаните закони на задкулисието и техните изпълнители. До следващото убийство. И причината за това е, че постоянно изпращаме на власт техните поръчители.

Още по темата