Медия без
политическа реклама

Бивш спецсъдия нападна всички, които разследват "Нотариуса"

Отстраниха двама полицаи заради охрана на клуба на Мартин Божанов

06 Март 2024Обновена
Галя Георгиева
БГНЕС
Галя Георгиева

Бившата съдийка от апелативния спецсъд, а сега съдия в Софийския апелативен съд Галя Георгиева остро нападна Антикорупционния фонд и парламентарната комисия, която разследва връзките в съдебната власт на убития на 31 януари Мартин Божанов - Нотариуса. Тя призова да се намери някой "смел прокурор" да разследва АКФ, които тя подозира в заплаха за националната сигурност. "Много съм притеснена, че в управлението на АКФ участват чужденци, има името и на един генерал, който не е български. Това не засяга ли нашата национална сигурност, след като може чужденци да се занимават с контрол върху съдебната система", каза Георгиева пред Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Георгиева явно имаше предвид генерал-майор Пол Пардю, който е член на съвета на АКФ.

Тя постави под съмнение способностите и мотивите на парламентарната комисия. А после намеси и украинския Майдан, казвайки, че тази комисия "се превръща в мегдан, където може да се проведе Майдан срещу съдии и прокурори". "Да ме прощават депутатите, но на тази комисия ѝ нямам доверие", каза Георгиева и обясни, че в нея имало политици, които бяха на първа линия, когато се закривал спецсъдът.

Нотариуса беше осветен като съдебен брокер във филма на Антикорупционния фонд (АКФ) "Списък за бърз контрол", разказващ случая на обвиненията и делата срещу Веселин Денков, който е съпруг на Ивайла Бакалова. Денков и Бакалова бяха миналата седмица в парламентарната комисия "Нотариуса" и обясниха защо според тях спецправосъдието е действало като наказателен отряд. В този контекст беше споменато и името на съдия Георгиева, която е разглеждала мерки за неотклонение на Денков по делото му за лихварство.

"Недопустимо е да се внушава на обществото, че магистрати като тези от специализирания съд сме в услуга на някого, било политик или друга нечиста сила, която иска да прокара чрез нас някакви свои политики", започна тя изложението си пред Прокурорската колегия, допълвайки колко е наскърбена.

Георгиева беше подготвила материали, които да предостави на членовете на съвета, за да ги запознае с учредителния акт на АКФ и кой влиза във фондацията. "Какъв е предметът на дейност на тази фондация, тя над прокуратурата ли стои? Това съм дошла да ви кажа, да се замислите над този въпрос", каза Георгиева. Тя през цялото време подчертаваше, че има институции, които разследват и съдят. И не може да се остави на АКФ да измести функцията на прокуратурата.

Съдийката беше подготвила и "някои от публикациите", призова членовете на съвета и да изгледа четирите серии от филма на АКФ. "В серия 3 беше коментирана моята особа чрез записа и изявлението на Яне Янев, който казва, че аз съм негов човек в Апелативния специализиран наказателен съд. И че не правя нищо и не ходя дори до тоалетна, без да питам Сотир Цацаров", каза Георгиева. Тя обясни, че уважава много Цацаров, работила е с него в Пловдив, то е "изключително интелигентен мъж", но тя никога не била допускала някой да ѝ се меси, нито някой си е позволявал да ѝ каже как да си решава делата.

Според Георгиева като се правят комисии (като тази за Нотариуса), се засяга независимостта на съдебната власт, магистратите "се мачкат и плашат". Тя чакала и парламентарната комисия да я покани на изслушване, за да им каже в прав текст какво мисли за комисията.

"Адвокати ме заплашват в залата, че след време няма да мога да се реализирам на друго поприще. Отправят се нецензурни изрази по отношение на колеги", каза Георгиева.

"ВСС трябва да застане зад съда и прокуратурата и да покажете, че има разделение на властите, че не може власт власт да убива. Не трябва функциите на прокуратурата да се изнасят извън прокуратурата и някой да ѝ размахва пръст", продължи Георгиева, без да коментира всъщност какво е направила досега прокуратурата по скандала "Нотариуса".

Огнян Дамянов от прокурорската колегия се включи в разговора с Георгиева, поставяйки въпроса какво ще се случи, ако съветът направи една комисия, която да разследва бездействието на другите власти, както парламентът се занимава с бездействието на ВСС по случая "Нотаруса". Факти от делата се решават в комисии и медии, не в съдебната зала, хвърлят се имена на магистрати без доказателства. "А това, че споменахте Сотир Цацаров, ще Ви донесе нови статии. Статиите и заглавията вече са им готови. Машината си работи", подхвърли Дамянов, явно имайки представа как работят определени издания. Друг член на съвета пък обяви, че целта на медиите е да си запълнят времето, а ВСС е "удобна дъвка". 

"Колеги прокурори, не бъдете страхливи, действайте като адвокати на държавата и защитавайте вашите права. Ако вие не сезирате прокуратурата, аз ще го направя", повтори няколко пъти Георгиева.

БАНКЕТЪТ

След Георгиева Прокурорската колегия изслуша секретарката на подалата оставка районна прокурорска Невена Зартова, както и административния секретар на Софийската районна прокуратура. Въпросите се въртяха около банкета на СРП в Банско, на който се е появил Мартин Божанов - Нотариуса. Колегията получи списък с прокурорите и служителите, които са били на въпросното парти и реши да ги покани за изслушване в следващите 2 заседания. Като постоянно се подчертаваше, че да ходиш на банкет не е престъпление.

От прокурорските служители стана ясно още, че и Божанов, и адвокат Велимир Атанасов са ходили при Зартова.

МВР НАЙ-НАКРАЯ ОТСТРАНИ ПОЛИЦАИ

МВР излезе днес със съобщение "по повод твърдения  в публичното пространство за участие на служители на МВР в охраната на ресторант "Осемте джуджета". Това е мястото, сочено за офис на Петьо Петров - Еврото. През юни 2021 г. тогавашният министър Бойко Рашков е наредил проверка на сигнал на АКФ. Инспекторатът на МВР установил, че в периода от 1 януари 2018 до 31 март 2021 г. "е осъществяван престой на служебни полицейски автомобили в близост до ресторанта". Няма обаче доказателства "за пряка ангажираност на полицейски служители в охраната на заведението и наемателите му".

Сега пък се проверяват снимките, пуснати от АКФ, на които се твърди, че има лица от МВР, охраняващи свързания с Мартин Божанов - Нотариуса SS клуб.

Все пак късно вечерта в сряда, бе обявено, че заради охрана на частния клуб на Мартин Божанов - Нотариуса със заповед на директора на СДВР Любомир Николов от работа са отстранени двама униформени служители на дирекцията. Новината обаче дойде не от МВР, а през БНТ. МВР проверява дали още полицаи са охранявали частния "Ес Ес клуб" на Мартин Божанов - Нотариуса, добавят от националната телевизия.

НАГЛАСИ

2/3 от хората смятат, че осъдителни присъди за виновните магистрати и политици са начинът, за да се прекъснат порочните обвързаности, разкрити след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса. Това сочи проучване на "Алфа рисърч". Според 70 на сто от анкетираните в мрежите за влияние в съдебната власт са замесени и политици.

Според изследването прекъсването на този порочен кръг се вижда в радикални действия с ясни и прозрачни последствия. Според обществото рецептата, за да бъдат прекъснати тези обвързаности и решаване на дела чрез изнудване включва действия, които да доведат до осъдителни присъди на виновни магистрати и политици (66%), разкриване на замесените политици (55%) и оповестяване на имената на висшите представители на съдебната власт, които са ходили в закритите клубове и са предрешавали хода на делата (49%). На по-заден план остават структурно-кадровите мерки, включващи пълна смяна на съдии и прокурори по висшите етажи (38%), както и законодателните реформи в съдебната система (34%). Като най-малко ефективна се припознава персоналната смяна на главния прокурор (20%) без други съпровождащи механизми - мярка, за която дълго се считаше, че е разковничето на проблема, но след като беше реализирана през миналата година слабостта ѝ стана видима в широк обществен план.

Оценките за работата на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов остават на нивото на неговите предшественици – 5% положителни, 52% отрицателни и 43% неутрални.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата