facebook
twitter

България

Бивш член на ВСС умува дело за 3500 лв. почти година

3 663
 ВСС
Галя Георгиева

На бившия член на Висшия съдебен съвет и настоящ апелативен спецсъдия Галя Георгиева й трябваха 11 месеца, за да напише решение по дело от списъка с процесите, следени от Европейската комисия. Георгиева е написала решението едва след като председателят на съда й е определил 3-месечен срок, който също не е бил спазен, става ясно от отговорите на Апелативния специализиран наказателен съд до "Сега".

Става дума за процес срещу срещу бившия шеф на Изпълнителната агенцията по рибарство и аквакултури (ИАРА) Майдън Сакаджиев, който според прокуратурата е извършил длъжностно престъпление. През 2014 г. Сакаджиев наредил на шеф на дирекция, който временно замествал и друг служител, да получи допълнително възнаграждение от 3500 лв. На първа инстанция Сакаджиев е оправдан. Съдията от спецсъда е написала мотивите за 3 месеца. На Георгиева обаче й били нужни 11 месеца и заповед от шефа й, за да потвърди оправдателната присъда. НПК казва, че решението на апелативната инстанция с мотивите се изготвя най-късно в 30-дневен срок, а ако делото е особено сложно - до 60 дни. Забавяне от 10 месеца не е изключение за съдебната система. Но като член на съвета Георгиева беше знаменосец срещу бавенето на дела - особено когато бавните съдии бяха от противниците на статуквото.

Апелативният спецсъд далеч не е претоварен. За цялата 2018 г. там са разгледани едва 95 дела. В съда работят 12 съдии. Това прави по по-малко от дело месечно на магистрат. Повечето казуси в този съд са мерки за неотклонение - 567. 

 

Ключови думи:

Галя Георгиева, ВСС
Все още няма коментари

Още

Членовете на ВСС все пак си запазиха „кариерните бонуси“

23.09.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

410
ВСС спря използването на единната система на съдилищата

16.09.2020

Обновена

1671 14
ВСС призна, че над главния прокурор е само господ

19.07.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

5891 1

Влез или се регистрирай за да коментираш