facebook
twitter

България

Бивш член на ВСС умува дело за 3500 лв. почти година

3628
ВСС
Галя Георгиева

На бившия член на Висшия съдебен съвет и настоящ апелативен спецсъдия Галя Георгиева й трябваха 11 месеца, за да напише решение по дело от списъка с процесите, следени от Европейската комисия. Георгиева е написала решението едва след като председателят на съда й е определил 3-месечен срок, който също не е бил спазен, става ясно от отговорите на Апелативния специализиран наказателен съд до "Сега".

Става дума за процес срещу срещу бившия шеф на Изпълнителната агенцията по рибарство и аквакултури (ИАРА) Майдън Сакаджиев, който според прокуратурата е извършил длъжностно престъпление. През 2014 г. Сакаджиев наредил на шеф на дирекция, който временно замествал и друг служител, да получи допълнително възнаграждение от 3500 лв. На първа инстанция Сакаджиев е оправдан. Съдията от спецсъда е написала мотивите за 3 месеца. На Георгиева обаче й били нужни 11 месеца и заповед от шефа й, за да потвърди оправдателната присъда. НПК казва, че решението на апелативната инстанция с мотивите се изготвя най-късно в 30-дневен срок, а ако делото е особено сложно - до 60 дни. Забавяне от 10 месеца не е изключение за съдебната система. Но като член на съвета Георгиева беше знаменосец срещу бавенето на дела - особено когато бавните съдии бяха от противниците на статуквото.

Апелативният спецсъд далеч не е претоварен. За цялата 2018 г. там са разгледани едва 95 дела. В съда работят 12 съдии. Това прави по по-малко от дело месечно на магистрат. Повечето казуси в този съд са мерки за неотклонение - 567. 

 

Ключови думи:

Галя Георгиева, ВСС
Все още няма коментари

Още

Атанаска Дишева: Думите на Иван Гешев към мен бяха заплаха

17.11.2019

3344 56
Спецпрокуратурата получи още 1 млн. лв. за 2019 г.
Над 100 съдии искат дисциплинарно преследване срещу Гешев и извинение от Данаил Кирилов

16.11.2019

8262 65

Влез или се регистрирай за да коментираш

×