Медия без
политическа реклама

Ивайла Бакалова разказа как спецправосъдието е било наказателен отряд

Комисията "Нотариуса" изслуша бившата манекенка и съпруга ѝ като жертва на убития Мартин Божанов

29 Февр. 2024Обновена
БГНЕС
Ивайла Бакалова и Веселин Денков се явиха в парламента с адвоката си Ина Лулчева (вдясно).

Парламентарната комисия, която трябва да разнищи групата около убития на 31 януари Мартин Божанов - Нотариуса, изслуша днес Ивайла Бакалова и съпругът ѝ Веселин Денков. Преди близо 3 години Бакалова разказа във филма на Антикорупционния фонд как Нотариуса ги е изнудвал да платят на прокуратурата, за да спрат проблемите на Денков с правосъдието. По това време Денков е обвинен по 3 дела на спецпрокуратурата.

Денков и Бакалова не коментираха кои са посредниците, които са му казвали да започне да плаща, защото иначе ще стане от свидетел обвиняем. “Последният човек, който дойде при мен бе Алексей Петров”, разказа Денков. "Той ми каза, че ако не платя 120 000 лв., ще бъда задържан и ще се случи това, което се е случило с него. Не беше много приятен и приятелски разговор. Това, което той ми каза, се случи. Не платих и стоях повече от 8 месеца задържан", каза той. И припомни, че е бил задържан дни, след като се е оплакал на Сотир Цацаров, който по това време е шеф на антикорупционната комисия КПКОНПИ. и той го посъветвал да пусне официален сигнал, което и Денков направил.

"Представете си, че не сте депутати и политици, а нормални хора", обърна се към депутатите след съпруга си Бакалова. Тя посочи, че когато държавата е "в ръцете на алчни, корумпирани и неконтролируеми хора, няма как да има правосъдна система". "Нещата са много по-дълбоки. Нотариуса съществува заради бездействието на институциите. Такива хора виреят благодарение на болната ни правосъдна система. Ако не положите усилия, мартин-божановчета ще има още в тази система", каза още тя.

И препоръча на депутатите да отворят делата, щом искат имена. "Не бих споменала тук хората, които ме запознаха с Мартин Нотариуса, за да не им застрашавам живота", каза тя.

По думите ѝ в ГДБОП имало папка за Божанов, но "тази папка някъде се загуби, дали в ГДБОП, дали в самата прокуратурата". Бакалова припомни, че разследването на АКФ е било преди 2 години, след смяната на Гешев. При разпита си тя казала, че Божанов ѝ е казвал, че близък не само с Гешев, ами и със заместниците му (сегашният и.ф. Борислав Сарафов беше заместник на Гешев, б.а.).

Бакалова и Денков намесиха Бойко Борисов като причина за проблемите си, тъй като бившият премиер смятал, че Денков се познава с Васил Божков и стои зад протестите срещу правителството през 2020 г. "Не мога да го докажа, но тогавашната управляваща партия и конкретно с Бойко Борисов. Причината аз да съм в ареста е лично той", каза Денков. 

"За мен политическата връзка е ясна, тя е очевидна", каза и Бакалова. "Когато някой е свикнал да има държава, е неприятно, когато други искат да си я отвоюват - ще лежат в арестите", допълни тя. Това пък предизвика ГЕРБ, които и без друго не харесаха да им се припомни, че създадоха спецсъда и спецпрокуратурата. Депутатът Маноил Манов упрекна, че се правят политически внушения. Още повече, че по време на изслушването стана дума и за делото "Барселонагейт", по което Бакалова беше свидетел, на практика срещу Борисов. "Тръгвате в грешна посока, ако си мислите, че Божанов не е покровителстван политически", отговори Бакалова.

"Слушаме разсъждения, предположения, допускания. До никъде няма да стигнем. Трябва да получаваме повече полезна информация", възмути се и Росица Кирова.

По време на изслушването Ивайло Мирчев (ПП-ДБ) коментира, че вече навсякъде се знае, че Мартин Божанов е бил сътрудник на Трето РУ на МВР в София. Шефът на комисията Никола Минчев посочи, че в комисията не са получавали официална информация за това и досега няма официален отговор от МВР дали Божанов е бил техен сътрудник.

Бакалова беше питана и за изтритите от иззетия ѝ телефон чатове с Борислава Йовчева - манекенката от скандала "Барселонагейт". "Не мисля да се повтарям, няма кой да ме чуе в тази държава. В иззетите ми неща имаше телефон, който не можах да отключа никога повече. Там имаше информация за "Барселонагейт": снимки, чатове, разговори...", посочи все пак тя.

С изслушването на двамата комисията изчерпа дневния си ред за днес. Не стана ясно кой ще бъде поканен за следващото ѝ заседание.

Още по темата