Медия без
политическа реклама

В София Кьовеши попадна в Семейната вместо в Съдебната палата

Конкурсът за прокурорски помощници в българския офис на европрокуратурата разбуни духовете

Знае ли наистина Кьовеши какво се случва в българския офис на европейската прокуратура?
Илияна Димитрова
Знае ли наистина Кьовеши какво се случва в българския офис на европейската прокуратура?

Един наглед нищо и никакъв конкурс здраво разтърси офиса на европейската прокуратура в България. Прокуратурата може да се нарича европейска, но явно много хора разчитат, че практиките в нея са си български, след като службата се намира в София. И че шуробаджанащината и връзките може да тежат повече от знанията и професионалните качества.

Става дума за конкурса за прокурорски помощници, който разбуни духовете преди Коледа. Броженията обаче продължават и в момента, защото един от загубилите кандидати опитва да оспори заповедта за назначаването на издържалите тестовете и интервюто пред Административния съд в София.

Изумително, но факт - от сайта на администрацията на европейските делегирани прокурори в България е свалена цялата информация за проведения конкурс - правила, конкурси, участници. Всъщност, свалена е цялата информация за всички конкурси, правени досега тук в прокуратурата, ръководена централно от Лаура Кьовеши.

 

Случайност? Едва ли...

 

"Сега" опита да се свърже с ръководителя на българския офис на Кьовеши прокурор Димитър Беличев, но както обикновено, той не отговори на обаждането. А телефонът на Теодора Георгиева - българският представител в Колегиума на Европейската прокуратура в Люксембург, днес беше изключен.

По закон прокурорските помощници подпомагат прокурорите и административните ръководители в тяхната работа. На тях може да се възлага изготвянето на проекти на прокурорски актове. На сайта на съответната институция трябва да има качени правила за организацията на работата им. Такива правила на сайта на европейските делегирани прокурори в България няма. Законът за съдебната власт казва още, че прокурорските помощници получават основно месечно трудово възнаграждение в размер до 90 на сто от основното възнаграждение за най-ниската прокурорска длъжност, която в момента е около 3500 лв.

Преведено на прост език - това е една

 

твърде сладка служба в съдебната система,

 

с добри доходи и без реални отговорности. Затова и непотизмът е прийомът тук. През годините тези места винаги са били запазени за синове, дъщери, зетьове, снахи и любовници на важните хора в съдебната власт или от Висшия съдебен съвет. Случвало се е и тези постове за бъдат ползвани, за да бъде трудоустроен някой. Както стана, например, с уволнения шеф на вътрешна сигурност в МВР Стефчо Банков, приютен от Иван Гешев като помощник във Върховната касационна прокуратура. И още получаващ заплата там.

Проблемът не веднъж е поставен на общественото внимание, но воля за решаването му всъщност няма, защото всеки с власт в системата се е възползвал от нея или най-малкото си оставя врата да се възползва.

Както "Сега" вече писа, 7 души издържаха конкурса за помощници в европейската прокуратурата в края на м.г. На конкурса, чрез писмен тест, а после устно изпитване, се явиха 36 кандидати.

 

Под чертата на класирането заради ниски оценки

 

останаха трима от петимата помощници, които работеха в европрокуратурата, назначени "до конкурс". Въпросните трима бяха пратени там временно от Върховната касационна прокуратура още по времето, когато Иван Гешев беше главен прокурор, а шефът на българския офис Димитър Беличев ги остави "до конкурс" и след падането на Гешев от власт. И тримата не са случайни хора - един е брат на върховен съдия и бивш член на Висшия съдебен съвет, друг е дъщеря на член на комисията, оценявала докторантурата на българския европейски прокурор Теодора Георгиева, третият е син на професор по право. Въпреки дългогодишния си стаж като помощници, те не получиха високи оценки на анонимния писмен тест, за който изпитната комисия взема всички мерки да не изтече към претендентите, и след това оценяването на устния изпит не може да коригира този факт. Това доскоро беше и публично на сайта на прокуратурата, но както вече се разбра, цялата информация е скрита.

Тримата некласирани оспориха в позиция, разпространена от един от кафявите сайтове, че са фаворити на Гешев. А също така се ожалиха, че имат компютърна грамотност и знаят английски език и това ги прави подходящи да работят като помощници. Всъщност, ако са толкова добри професионалисти, за колкото претендират, те вероятно могат да използват богатия си опит, натрупан в прокуратурата, за да направят успешна юридическа кариера. Да се явят на конкурс за прокурори, или да станат адвокати. В крайна сметка помощничеството би трябвало да е само етап от професионалното развитие и

 

ако някой се застои помощник повече от 10 години,

 

това вече може да се разчете и в негов ущърб.

Седмината, спечелили конкурса, вече са встъпили в длъжност и другата седмица всички вече ще са започнали работа в българския офис на Кьовеши, научи "Сега" от свои източници. Интересното обаче е, че и тримата недоволстващи продължават да ходят на работа. Вероятно и ще очакват заплата след месец, макар и да са били назначени "до конкурс", който вече е проведен, т.е. те вече би трябвало да сканират дела другаде, но не и в европрокуратурата.

Един от некласираните, доскоро помощничка "до конкурс", опитва да оспори заповедта на Беличев за назначаването на издържалите изпита. Включително е поискала и спирането на изпълнението на въпросната заповед. Това се вижда от електронното деловодство на Административния съд в София. Вижда се още, че адвокат на тази неуспяла кандидат-помощничка е нейната майка. Още по-интересна подробност е, че веднъж съдът е дал срок да бъде предоставена заповедта, която се обжалва и в крайна сметка е получил заповед, която няма нищо общо с конкурса. Толкова за правните познанията на кандидатката. След това е даден нов 3-дневен срок (не е ясно кога изтича той, защото се брои от уведомяването) за предоставяне на относимата заповед. От съда казаха за "Сега", че по делото след 15 януари не е постъпило нищо. Засега жалбата е оставена без движение, но ако нередовностите по нея не бъдат отстранени в срок, ще бъде и прекратена. Според практиката на върховните съдилища такива конкурси изобщо не подлежат на обжалване.

През февруари м.г. Кьовеши нареди одит на българските делегирани прокурори, за да бъде установено каква е причината те да напускат службата един по един. Междувременно от 1 май напусна трети европейски делегиран прокурор - Ивайло Илиев. Той беше избран за помощник на националния член от България в Евроюст. Преди Илиев постовете си в европрокуратурата напуснаха Елена Попова, която реши да се върне в съда, преди да е изтекъл мандатът ѝ, и Бойко Калфин, който предпочете да стане прокурор във Върховната касационна прокуратура. Резултати от този одит така и не бяха публично съобщени. "Сега" ги поиска от европейската прокуратура, но не ги получи с оправданието, че това е вътрешна информация. А самата Кьовеши, Теодора Георгиева, както и Беличев твърдят, че проблеми тук няма.

 

Действителността обаче ги опровергава непрекъснато.

 

Европрокуратурата проведе няколко знакови акции в България. Но засега не може да се похвали с успехи в съда. За това едва ли могат да бъдат обвинени помощниците. Но то показва изобщо настроението за работа в тази структура.

Междувременно Теодора Георгиева беше забъркана в скандал, след като през октомври миналата година се разбра, че бившият следовател Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, който уж се издирва по обвинение за аферата "Осемте джуджета", е пратил сигнал срещу нея в прокуратурата, както и до Кьовеши. Той трябваше да бъде проверен от националните власти. Няма информация какво се е случило с него, но очевидно Георгиева стъпва по тънък лед, който не би искала да счупи в навечерието на избора на главен прокурор, за който пост се знае, че има амбиции. Беличев пък вероятно се вижда на нейното място в Люксембург. Затова също сигурно опитва да маневрира внимателно и да не засегне нечии интереси. Между другото, съпругата на Беличев е командирована от Районната прокуратура в Хасково в Софийската окръжна прокуратура през ноември 2023 г. Знаем, че командировките са начин за влияние в съдебната система. Според имуществените декларации двамата през 2022 г. са инвестирали 547 632 лв., за да купят апартамент в София, т.е. плановете са да се застоят в столицата. Ще е много интересно сега как Беличев ще пледира, ако тръгне дело срещу заповедта му и дали ще я защити. Конкурсът за помощниците затова е знаков - той е парче от пъзела, което се намества, за да получим в един момент цялата картина.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата