Медия без
политическа реклама

Санкциите за корупция по "Магнитски" спрели Горанов за изборите

Делян Пеевски, който също е в черния списък на САЩ, няма такива скрупули

10 Май 2024
Владислав Горанов
БГНЕС
Владислав Горанов

Бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов, който плътно следваше лидера си в предизборните срещи на партията, но не попадна в листите за изборите, обясни, че това е така, защото е санкциониран за корупция от САЩ по закона "Магнитски". Това се разбра от интервю на Горанов пред БНТ

"В момента имам лоша оценка от САЩ и съм в списъка "Магнитски" и трябва да си извървя пътя. До тогава няма да си позволя да тежа на партията, която е моята кауза и на която съм помагал през цялото време", обясни Горанов защо не влиза в надпреварата за предстоящите избори. Той е убеден, че човек от списъка "Магнитски" не трябва да е водач на листа за предстоящите избори.

Той смята, че би могъл да обясни на САЩ, че са подведени. "Аз имам аргументи за пред американското правителство, когато извървя този път, може да ме питате всичко друго", уточни Горанов.

За разлика от Горанов, лидерът на ДПС Делян Пеевски, който също е санкциониран от САЩ за корупция по закона "Магнитски" няма скрупули да се кандидатира за депутат и отново да седне на първия ред в парламента. Пеевски има санкции и от Великобритания. Той също се опитва да излезе от черния списък на САЩ, но засега не се справя.

Почистването на имиджа му от щетите от санкциите обаче върви по всички линии. Вчера в рамките на белгийското председателство на Европейския съвет, посланиците на страните членки на ЕС се срещнаха в белгийската резиденция с делегация на ДПС, водена от Пеевски, съобщи пресцентърът на движението. "Дискусията протече в открита и сърдечна атмосфера, по време на която бяха обсъдени открито всички важни за присъстващите теми", информира още ДПС. 

Още по темата