Медия без
политическа реклама

В НС се заговори за американските санкции срещу Пеевски

Според "Възраждане" управляващите работят за отмяната на наказателните мерки над политика от ДПС

25 Яну. 2024
Кандидат-лидерът на ДПС отказва категорично да говори за санкциите.
Илияна Димитрова
Кандидат-лидерът на ДПС отказва категорично да говори за санкциите.

След изключително дълго мълчание по въпроса, в парламента се заговори за санкциите, които САЩ наложиха през 2021 г. на политика от ДПС Делян Пеевски. Той самият и досега отказва категорично да коментира темата, като твърди, че това е личен въпрос – напълно несъстоятелен аргумент, като се вземе предвид, че оглавява парламентарната група на ДПС и е един от лидерите на управляващото мнозинство.

Тази сутрин от "Възраждане" атакуваха Пеевски с декларация от парламентарната трибуна. Поводът беше светкавичната промяна в правилника на Народното събрание, прокарана от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС вчера, с която националистите бяха отстранени от ръководството на парламентарната комисия за надзор над специалните служби. Беше дошъл редът на представител на "Възраждане" да оглави комисията, чието ръководство се сменяше на ротационен принцип. Но миналата седмица Пеевски обяви, че "Възраждане" е проруска партия и би застрашила националната сигурност, ако поеме въпросната комисия. Другите лидери на мнозинството се съгласиха с него и отмениха ротационното председателство на комисията.

От името на "Възраждане" депутатът Петър Петров обяви партията си за жертва на "политическа лустрация", инспирирана от Делян Пеевски. "Всъщност, заплахата за националната ни сигурност беше оповестена от САЩ", посочи Петров и напомни, че през 2021 г. Вашингтон санкционира политика от ДПС по глобалния закон "Магнитски". Според "Възраждане" историята с комисията е "пореден епизод от стремежа за овладяване на службите за сигурност, започнал през 2013 г.". С това националистите напомниха за опита Певески да оглави ДАНС тогава, който предизвика улични протести и, в крайна сметка, доведе до падането на кабинета "Орешарски".

"Става въпрос за политически интереси на сглобката, ръководена от Делян Пеевски, за жажда за власт, която да позволи реализацията на големи икономически интереси, както и да доведе до отмяната на икономическите санкции по закона "Магнитски", а всичко това скрито зад пламенната защита на т.нар. евроатлантически ценности", заяви Петър Петров.

Той обвини ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, че се подчиняват на интересите на политика от ДПС. "Тук има един началник – Делян Пеевски, който дава нарежданията и всички останали от сглобката, начело с ПП и ДБ, които му пригласят и охотно ги изпълняват", обобщи депутатът от "Възраждане".

Пеевски следеше внимателно декларацията, но не отговори. Не реагираха и депутатите от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

ОБВИНЕНИЯ В АВТОРИТАРИЗЪМ

По отношение на случилото се с комисията за спецслужбите от опозицията действат синхронизирано. "Вие системно поставяте под въпрос парламентарната демокрация и този път направихте поредната стъпка към установяване на авторитарен режим в самото Народно събрание", обърна се към управляващите зам.-шефът на парламента от БСП Кристиан Вигенин, цитиран от партийния пресцентър.

Според него, проблемите, породени от войната в Украйна, се използват, за да сложат управляващите ръка на комисията. И напомни: "Комисията за противодействие на корупцията има председател и двама заместници от мнозинството, опозицията – няма. Естествено, че корупцията е там, където е властта. А властта си е гарантирала, че цялото ръководство на тази комисия е от управляващите. Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред – управляващото мнозинство и там удобно си има цялото ръководство."

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?