Медия без
политическа реклама

Сглобката отне на ''Възраждане'' комисията за контрол на спецслужбите

В рамките на ден законопроектът мина и в комисия, и в пленарната зала

24 Яну. 2024Обновена
Николай Дренчев беше отстранен като председател на парламентарната комисия за контрол на спецслужбите.
Илиана Димитрова
Николай Дренчев беше отстранен като председател на парламентарната комисия за контрол на спецслужбите.

С лекота ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС промениха статута на комисията за контрол над службите за сигурност и специалните разузнавателни средства. Комисията се ръководеше от ротационен председател, който се сменяше в началото на всяка парламентарна сесия. Председателството трябваше да мине през всички парламентарни групи. Такава поне беше практиката от 46-ото Народно събрание насам. Сега комисията ще се ръководи от постоянен председател, какъвто е моделът на останалите комисии.

Промяната беше гласувана на извънредна парламентарна комисия по правни въпроси днес сутринта, а няколко часа след това беше приета и в пленарната зала. Мотивът, оказа се, е недоволството, което избухна в редиците на т.нар. сглобка, когато стана ясно, че ротационното председателство на комисията се поема от депутат на ''Възраждане'' - Николай Дренчев.

Сагата с комисията за контрол на спецслужбите започна преди четири месеца. Тогава Атанас Атанасов от ПП-ДБ пое поста председател от Даниел Митов от ГЕРБ-СДС, но след това подаде оставка. Причината беше, че желанието му за обединение на цивилното и военното разузнаване в единна разузнавателна служба не срещна одобрение. Въпреки че ГЕРБ и ДПС подканиха Атанасов да оттегли оставката, той отказа и така председателското място бе заето от министъра на вътрешните работи в кабинета "Петков'' и настоящ депутат на ПП-ДБ Бойко Рашков. С началото на новата парламентарна сесия дойде ред на депутат от ''Възраждане'' да оглави комисията. Беше избран Николай Дренчев, който трябваше да остане на поста през следващите три месеца. 

 В края на миналата седмица обаче първо шефът на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски и лидерът на герберите Бойко Борисов внезапно се сетиха, че ''Възраждане'' са заплаха за националната сигурност. "Това е най-големият скандал - една проруска партия. Застрашена е нашата национална сигурност и ще държа още днес да вземем мерки по този случай'', заяви Пеевски в петък. Идеята срещна светкавичната подкрепа на ПП-ДБ. Много бързо в деловодството на парламента бе внесено предложение за промени в правилника на парламента, с което комисията да стане неротационна. Вносители на проекторешението са Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и Атанас Атанасов.

На днешното извънредно заседание на комисията по правни въпроси срещу предложените промени скочи Рашков. По-конкретно той се ядоса, че в мотивите на законопроекта се казва, че комисията за контрол на спецслужбите не е провеждала заседанията си редовно. ''Чувствам се засегнат и няма да изтърпя някой да мотивира предложение за промени в правилника (на парламента, бел. а.) с лъжи'', заяви бившият вътрешен министър. И показа изготвена от него справка, според която ''няма случай, в който да не сме провели заседание''.  И според бившия вече председател Николай Дренчев, който успя да води само едно заседание, комисията е работила изключително добре, а мотивите на проекторешението са ''един пасквил''. Дренчев окачестви и като ''нелепи'' мотивите на водещия депутат на ДПС Делян Пеевски, че ''Възраждане'' са проруска партия. 

В ПЛЕНАРНАТА ЗАЛА

Казусът с председателството влезе извънредно в дневния ред на парламента. В пленарната зала не присъства нито един от вносителите от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. Дебатът, който продължи повече от два часа,  до голяма степен повтори вече казаното по време на комисията по правни въпроси. "Възраждане'' не отстъпиха от тезата, че става въпрос за политическа атака срещу тяхната партия, както и че комисията работи добре, ''далеч от медийния шум и манталитета на залата''. 

Бившият депутат на БСП Явор Божанков, който мина в редиците на ПП-ДБ, припомни изказването на Николай Дренчев в предаването "Панорама'' по БНТ, че единствената му критика към Путин е, че не е направил блицкриг в Украйна. ''Няма как да ви обясня какво е блицкриг, трябва да служите в армията няколко години'', отвърна му Дренчев. Искрен Митев от ПП-ДБ пък заяви, че промяната се налага заради държанието на ''Възраждане''. "Ако сте истински мъже, ще признаете, че това е ваша грешка заради безобразното ви поведение", заяви Митев.

''Възраждане'' срещнаха подкрепа в лицето на БСП. Соцдепутатите се обединиха около мнението, че това е удар не само върху националистите, но и върху опозицията като цяло. 

Следващата стъпка е да се избере нов председател на комисията. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата