Медия без
политическа реклама

"Възраждане" изведнъж се оказа заплаха за националната сигурност

ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС внезапно се сетиха, че националистите не трябва да са начело на комисията за контрол на спецслужбите

Николай Дренчев е депутат от ''Възраждане'' заедно с брат си Димо Дренчев.
Илияна Димитрова
Николай Дренчев е депутат от ''Възраждане'' заедно с брат си Димо Дренчев.

Промени в правилника на Народното събрание поиска шефът на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. Причината е, че депутатът от ''Възраждане'' Николай Дренчев беше избран да оглави комисията за контрол на спецслужбите. Тъй като комисията е ротационна, председателят ѝ се сменя на половин година. През председателското място трябва да минат представители на всички парламентарни групи.

Самият Николай Дренчев, който влезе в парламента заедно с брат си Димо Дренчев, доби известност с изказването си от януари м.г. в предаването на БНТ ''Панорама'', че единствената му критика към президента на Русия Владимир Путин е, че не е направил блицкриг в Украйна. 

Почти веднага след избора на Дренчев обаче Пеевски и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се сетиха, че ''Възраждане'' са заплаха за националната сигурност. С такава реторика излезе Делян Пеевски пред репортери в парламента, като първо ги укори, че това е ''скандал, който пропускат''. "Това е най-големият скандал - една проруска партия. Застрашена е нашата национална сигурност и ще държа още днес да вземем мерки по този случай'', заяви  Пеевски. И очерта следващата стъпка: Ще бъдат внесени предложения за поправки в правилника на парламента и комисията ще стане неротационна. 

Идеята срещна незабавната подкрепа от лидерите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. А Борисов обвини дясното обединение, че с техните гласове е имало кворум на заседанието на комисията, което е позволило Дренчев да бъде избран. "Вчера комисията имаше кворум благодарение на тях (ПП-ДБ, бел. ред.) и този председател бе избран. Аз съм на мнение, че това трябва да стане една постоянна комисия'', заяви Борисов. Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков не коментира думите на герберския водач, но заяви, че заради силните им антиевропейски позиции, е недопустимо "Възраждане'' да председателстват комисията. 

Преди четири месеца съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов подаде оставка като председател на комисията за контрол на спецслужбите. Причината беше, че идеята му за обединение на цивилното и военното разузнаване в единна разузнавателна служба не срещна одобрение. ГЕРБ и ДПС подканиха Атанасов да оттегли оставката. Но той отказа. Така председателското място бе заето от министъра на вътрешните работи в кабинета "Петков'' и настоящ депутат на ПП-ДБ Бойко Рашков. Относно възможността пак да оглави комисията Атанас Атанасов лаконично заяви, че има информация за готвено предложение за промяна в правилника на Народното събрание, което все още не е виждал. 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата