Медия без
политическа реклама

"Възраждане" поема комисията за контрол на спецслужбите

Председател става Николай Дренчев, който обяви в "Панорама", че единствената му критика към Путин е, че не е направил блицкриг в Украйна

17 Яну. 2024
Илияна Димитрова

"Възраждане" "Възраждане" поема ръководството на комисията за контрол на спецслужбите. Председателя на Народното събрание Росен Желязков обяви от трибуната на парламента, че депутатът от тази партия Николай Дренчев ще е председател на парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения.

Новият председател доби популярност през януари 2023 г. с думите, че единствената му критика  към президента на Русия Владимир Путин е, че не е направил блицкриг в Украйна. Водещият на "Панарома" Бойко Василев тогава го предизвика в предаването си да каже нещо критично за Путин. "Смеете ли? Една единствена критика за Владимир Владимирович Путин", каза Василев, а Дренчев отговори: "Не направи блицкриг в Украйна". "Като военен Ви го казвам, въпреки че съм бил лейтенант и не мога да сравнявам моята компетентност с генералния щаб на Русия, но смятам, че един блицкриг би довел до много по-малко жертви", каза още по онова време депутатът от "Възраждане". 

Дренчев е завършил Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия, където завършва със звание лейтенант и специалност „летец–пилот“. Като офицер служи в 18–ти изтребителен авиационен полк в авиобаза Габровница. Пилотира МиГ-23. През 1993 г. напуска армията.

Според правилника на парламента при всяка нова сесия тази комисия сменя председателя си, като политическите сили се редуват според числеността си. Така досега начело на комисията беше Бойко Рашков от "Продължаваме промяната - Демократична България". Първоначално от парламентарната група председател трябваше да бъде Атанас Атанасов, но той се оттегли след като идеята му за реформа на спецслужбите и за обединение на цивилното и военното разузнаване бе бламирана в зародиш от ГЕРБ. Бойко Борисов и Делян Пеевски призоваха после Атанасов да преосмисли решението си, да оттегли оставката си и да се върне на поста. Той обаче не го направи и остана само член на комисията.

Още по темата