Quantcast

Медия без
политическа реклама

ГЕРБ и ДПС подканиха Атанасов да си оттегли оставката

Партньорите на ПП-ДБ обаче са категорични, че сега не е време за драстични промени в спецслужбите

21 Септ. 2023ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Димитрова
Въпреки че искат Атанас Атанасов обратно, нито Борисов, нито Пеевски смятат идеите му за приложими в момента.

Изненадващ ефект имаше подадената оставка от съпредседателя на ПП-ДБ Атанас Атанасов като председател на парламентарната комисия за специалните служби и СРС. Бойко Борисов и Делян Пеевски, водещите фигури на ГЕРБ-СДС и ДПС, които са партньорите на десницата в сглобката, смятат, че той трябва да се върне обратно на поста.

Атанасов се оттегли, след като се разбра, че няма да получи подкрепата на съюзниците си за своя план да бъдат обединени цивилното и военното разузнаване в единна разузнавателна служба. Така засега пропада и опитът да бъдат отстранени досегашните им ръководители, които са назначени от служебната власт на президента Румен Радев. За наследник на Атанасов ПП-ДБ вече посочи бившия вътрешен министър Бойко Рашков.

"Ще го видя сега (Атанасов - бел.ред.). Мисля, че той трябва да преосмисли. Уважаван човек, информиран преди това, че ще го кажа (че няма да подкрепи сливането - бел.ред.)", заяви Борисов днес пред журналисти в парламента. И като доказателство, че няма лично отношение към десния политик, обеща, че с две ръце ще го подкрепи, ако поиска "да оглави която и да е служба".

Герберският водач посочи, че по време на война едно преструктуриране на службите ще изисква минимум половин година, а сега те трябва да работят активно, заедно с нашите съюзници. "Аз не съм казал, че съм против това (реформата - бел.ред.) да се случи, но ще се случи в момент, когато може и обстановката е спокойна ... Ние нямаме още готово законодателство, което да покаже каква ни е визията за тези служби. Когато го имаме, ще пристъпим към тях", заяви Борисов. Той обясни, че подкрепя техническа модернизация на службите, с които да бъдат подсилени. Накрая повторно подкани Атанасов да се върне на поста си в комисията, за да подготвят заедно законите за реформата. Що се отнася до Рашков като председател на комисията, Борисов сухо коментира, че всяка партия сама си избира хората.

Малко по-късно специален брифинг по темата даде и Пеевски. Той също заяви, че според него Атанасов прибързано е подал оставката си и трябва да се върне като председател. За планираната от десния политик радикална реформа депутатът от ДПС обаче беше категоричен, че сега не е подходящото време за това. При това използва същите аргументи на Борисов, което показва, че двамата предварително са обсъдили случая. "В момента има при съседа война. Не е времето за тези промени. Трябва да се изчака, да се успокои обстановката. Сега едни структурни разбърквания на службите могат да объркат много", изтъкна той. По думите му, може да се помисли с какво технически да се надгради работата им. "Промени, сливания – след като войната приключи", обобщи Пеевски.

В края на пленарния ден съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира кратко, че "имаме нужда от реформа на службите", както и че "степента и стъпките как това да се случи могат да бъдат обсъдени".

ГОЛЕМИТЕ ЦЕЛИ И КОМПРОМИСИТЕ

Вчера съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов определи оставката на колегата си като "много сериозен сигнал". "Атанасов е сериозен, отговорен човек. Той дава важен сигнал - дали ще намерим политическа воля да модернизираме спецслужбите, в една страна, която е на ръба на много важен регион, от Украйна до Кавказ", посочи той в интервю пред bTV. Иванов предупреди, че ПП-ДБ може да прави компромиси по различните законодателни инициативи, но няма да прекрач червените линии, засягащи самите цели на реформата.

Десният политик разказа, че Атанасов дълго е работил по законопроекта за единната разузнавателна служба, обсъждал го е с Борисов и е получил подкрепа, която обаче била оттеглена през медиите. "Така не се прави. Атанас вижда, че се чупи процесът на поемане на ангажименти и дава сигнал, че това е червена линия ... Ако има други аргументи, дайте ги на масата, а не да се правим на маймуни. Ще се опитаме да убедим Атанас да се върне в комисията за спецслужбите, но той трябва да види, че има сериозно отношение, аргументи по същество, а не безкрайно шикалкавене и импровизация", каза Иванов. Така той също остави отворена вратичка за завръщането на колегата си.

Прави впечатление, че всички в ПП-ДБ обясняват поведението на Атанасов, докато той самият продължава да си мълчи. Даже новината за оставката му най-напред се появи като медиен слух, а по-късно беше официално потвърдена от ПП-ДБ и парламентарното ръководство, но не и от самия него.

Още по темата