Медия без
политическа реклама

Посланик Мертен: САЩ нямат намеса в завръщането на Божков

Американското посолство нямало роля и във формирането на правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС

15 Окт. 2023
Кенет Мертен, посланик на САЩ в България
Кенет Мертен, посланик на САЩ в България

САЩ нямат намеса в завръщането на Васил Божков в България. Това увери пред Нова тв американският посланик у нас Кенет Мертен.

"Беше голяма изненада за нас, когато Божков се прибра в България. Свързахме се с колегите от държавата, от която идва, и те ни увериха, че нямат никаква роля", посочи Мертен. 

Този коментар той направи по повод твърденията на бившия хазартен бос, укрил се в Дубай, че е съдействал на американските власти, бил разпитван многократно от тях и е предоставил важна информация и записи, от които било видно, че е изнудван от хора с високи позиции във властта. "Клиентът ми повече от две години съдейства на 100% с американските власти и всеки път, когато имахме възможност по време на разпити, сме питали отново кога е удобно той да се прибере", каза след завръщането на Божков адвокатът му Стоян Баумайер. 

Посланикът на САЩ в България обаче отрече страната му да има връзка със завръщането на Божков. "Какво ще се случи с него, зависи изцяло от българската система. Ние нямаме намеса", каза Кенет Мертен.

Посланикът на САЩ отрече страната му има намеса и в съставянето на правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. "Това не е вярно. Ролята ни не е да се намесваме във вътрешната политика на страната. За това си има избори и работим с тези, които изберат българите", каза Мертен. 

Американското посолство се радвало да види стабилно българско правителство, което работи за постигане на ползи за българските граждани и с партньорите от ЕС и НАТО. В тези трудни времена това е било особено важно за овладяване на инфлацията например. А благодарение на стабилното правителство през ноември в България ще пристигне голяма бизнес делегация от САЩ.

Посланик Кенет коментира и ефекта от поставянето на български граждани в списъка "Магнитски". Както е известно, включването на Делян Пеевски в този черен списък на американския закон за борба с корупцията, не му попречи да стане депутат, при това водеща фигура от ДПС, която подкрепя правителството.

На въпрос дали е разочарован, че в България няма видим ефект от ограничителните мерки, посланик Мертен обясни, че законът "Магнитски" е създаден, за да защити американската финансова система. "Разбира се той е полезен и за други страни, които искат да го разглеждат като способ за борба с корупцията", допълни Мертен. "Не бих казал, че този закон няма значение за България и че не е постигнал ефект", каза още той.

Американският посланик посочи, че САЩ не обсъждат планове за включване на нови имена на български граждани по закона "Магнитски". 

Според Мертен единственият начин човек да бъде изключен от списъка "Магнитски" е да докаже, че събраната информация е фалшива или не съответства. Само с правни средства може да се защитят лицата от списъка, обясни американският посланик в България.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата