Медия без
политическа реклама

Прокуратурата оневини Пеевски и Желязков по "Магнитски"

В последния си работен ден спецпрокуратурата им направи най-големия подарък, коментира Надежда Йорданова

27 Юли 2022Обновена
Скрийншот

Заради липса на данни за извършено престъпление специализираната прокуратурата е прекратила проверките срещу две от лицата в списъка "Магнитски" - депутатът от ДПС Делян Пеевски и бившият заместник-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков. Това каза в предаването "Преди всички" на БНР Валентина Маджарова, ръководител на Специализираната прокуратура.

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на трима българи и на 64 свързани с тях компании за тяхната значителна роля в корупцията в България.

 

Българската прокуратура е изпратила писма до Държавния департамент на САЩ, с които иска повече информация на какво се базират наложените по закона "Магнитски" санкции срещу бизнесмена Делян Пеевски и бившия зам. шеф на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков.

 

В началото на юни САЩ санкционираха за корупция по глобалния закон "Магнитски" бизнесмена депутат Делян Пеевски, обвиняемия и намиращ се в Дубай Васил Божков, както и Илко Желязков, който по това време беше зам. председател на комисията за контрол на на СРС.

"Това е направено, тъй като включително и проверяващият орган в лицето на Националната агенция за приходите (НАП), не констатира неправомерна дейност. В този случай прокурорът е в обвързана компетентност, не разполага с тези специални знания, и в крайна сметка наблюдаващият прокурор се произнася по фактите и обстоятелствата такива каквито са по извършената проверка."

Главният прокурор Иван Гешев отказа да отговори дали има образувани досъдебни производства срещу депутата Делян Пеевски и бившия член на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков, които бяха санкционирани по закона "Магнитски" преди една година.

По отношение на третото лице в списъка "Магнитски" - намиращият се в Дубай Васил Божков, разследванията продължат, добави Маджарова. Тя уточни, че след преустановяване на дейността на спецструктурите от утре, по делата ще работи Софийската градска прокуратура.

"В днешния си последен работен ден специализираната прокуратурата направи най-големия подарък на няколко човека – Делян Пеевски и Илко Желязков. С което показа, че аргументите да се закрият тези структури, защото те са били използвани политически, са съвсем адекватни", каза пред депутатите правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова, докато коментираше приетите окончателно промени в Закона за съдебната власт, свързани с европейската прокуратура.

преписки с висок обществен интерес и засягащи хора от властта, които са потънали безследно в прокуратурата, огласи днес МВР. Вътрешният министър Бойко Рашков отдавна повтаря, че прокуратурата бездейства по важните дела, които МВР й праща.
Има основания да се иска свалянето на депутатския имунитет на Делян Пеевски. Това каза вътрешният министър Бойко Рашков в предаването "Въпросите" на TV1 късно вчера по повод информацията на "Сега", че ГДПОБ иска защитата на народния избраник от ДПС да бъде свалена.
Българските граждани, които са санкционирани по глобалния закон "Магнитски" в САЩ заради корупция, са били разпитани от прокуратурата. Снети са показания от Делян Пеевски, Илко Желязков, Александър Манолев, Петър Харалмпиев, Красимир Томов.

"СЕГА" ПРИПОМНЯ

В началото на юни миналата година, Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на трима българи и на 64 свързани с тях компании с аргумент за тяхна значителна роля в корупцията в България. Това бяха хазартният бос Васил Крумов Божков, депутатът от ДПС Делян Славчев Пеевски и Илко Димитров Желязков, бивш зам. директор на Държавната агенция за технически операции (ДАТО) и вече бивш  зам.-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. В прессъобщението на САЩ специално се подчертава, че това е най-широкообхватното еднократно действие на закона "Магнитски", насочено срещу корупцията досега. От официалния документ ставаше ясно, че американското правителство "прекъсва достъпа на Божков, Пеевски и Желязков и техните компании до финансовата система на САЩ"Блокира се и цялата им собственост на американска територия.

После стана ясно, че прокуратурата е образувала преписки, включително и по отношение на Пеевски и Желязков. Това се разбра от писмо на българското държавно обвинение до САЩ, в което то искаше повече информация. "Разкритата информация от компетентните органи на САЩ представлява основа за предприемане на действия от страна на българската прокуратура", пишеше в писмото, като се уточняваше, че след обявяването на санкциите спрямо Пеевски е образувана преписка с номер 7127/2020 и че такава има и срещу Илко Желязков под номер 7129/2021

"Случаите се разследват с оглед събиране на доказателства за корупционни престъпления, осъществени от български граждани. Ако такива престъпления се установят, те следва да попаднат в обхвата на Конвенцията на ООН срещу корупцията. Информацията, която служи за основа на санцкиите срещу Пеевски и неговите компании може да помогне на разследването за неговото успешно и пълно завършване", посочваше прокуратурата.

Поради това държавното обвинение "любезно молеше" САЩ да предоставят писмено данните, с които разполагат, защо Делян Пеевски е санкциониран като корумпиран олигарх. "Разчитаме на Вашето любезно сътрудничество и благодарим предварително. Възползваме се от възможността да уверим Министерството на правосъдието на САЩ за нашите намерения за ползотворно сътрудничество", завършваше писмото. И документа за Пеевски, и този за Илко Желязков бяха подписани от прокурори.

Мутрите са много глупави: купуват си огромни коли, за да им е широко отвътре, а едва после започват да съобразяват, че отвън им е тясно, защото трудно намират място да паркират. В подобно положение изпадна и най-прочутият олигарх в България Делян Пеевски.

Веднага след това от ведомството на Гешев обявиха: "Информацията, послужила като основание за наложените им санкции, е поискана във връзка с образуваните проверки, след самосезиране от страна на прокуратурата". Уточняваше се, че данните биха помогнали за изясняване на предмета на образуваните проверки и евентуално бъдещо наказателно разследване. Прокуратурата дори твърдеше, че САЩ сигурно са стигнали до някакви изводи и благодарение на тяхната работа. Сега става ясно, че всичко е прекратено.

 

 

Още по темата