Медия без
политическа реклама

Рашков: Има основания да се иска имунитетът на Пеевски

Спецпрокуратурата отговори, че се е самосезирала и проверява депутата още от началото на годината

02 Февр. 2022Обновена
В този си депутатски мандат за разлика от предишните Делян Пеевски може да бъде видян в парламента.
БГНЕС
В този си депутатски мандат за разлика от предишните Делян Пеевски може да бъде видян в парламента.

Има основания да се иска свалянето на депутатския имунитет на Делян Пеевски. Това каза вътрешният министър Бойко Рашков в предаването "Въпросите" на TV1 късно вчера по повод информацията на "Сега", че ГДПОБ иска защитата на народния избраник от ДПС да бъде свалена.

Рашков обясни, че МВР иска да провери как Пеевски е забогатял, но има ограничение, тъй като става дума за лице с имунитет. Рашков обясни, че затова "ние сме се задоволили с малко по обем материали", които са ни дали основание да изпратим преписката на Специализираната прокуратура да прецени дали да предложи на главния прокурор да поиска имунитета на Пеевски от парламента.

По думите на министъра такива материали е трябвало да бъдат събрани много отдавна. "Този човек, който има стандарт да живее дълго време в чужбина, включително в Дубай, беше декларирал в нашата страна един Опел. И този човек е народен представител", посочи Рашков. Той отказа повече подробности, тъй като материалите вече са в прокуратурата и е редно информацията да идва от нея.

Както "Сега" писа по-рано проверка на ГДБОП по сигнал на БОЕЦ срещу Делян Пеевски е стигнала до извода, че има съмнения за извършени престъпления и депутатският му имунитет трябва да бъде свален, за да бъде разследван. Затова ГДБОП е изпратила преписката на Специализираната прокуратура. МВР бе сезирано срещу Пеевски от гражданското сдружение БОЕЦ в началото на януари. От пресцентъра на МВР потвърдиха пред "Сега", че сигналът на БОЕЦ е получен, обработен и препратен на спецпрокуратурата, но не коментираха какво е заключението на ГДБОП. 

Още на 5 януари спецпрокуратурата се е самосезирала да провери Делян Пеевски по публикация в "Капитал". Това обясни пред "Сега" говорителят на спецобвинението Христо Кръстев вчера. Наблюдаващият прокурор е възложил проверка на антикорупционната комисия КПКПОНПИ, тъй като става дума за лице на висша държавна длъжност. В последствие са получени два сигнала от ГДБОП, с които дирекцията е била сезирана от БОЕЦ. Те са със сходно съдържание като публикацията и затова са присъединени към същата проверка, поясни Кръстев. По думите му ГДБОП не е извършила нищо по сигналите, тъй като те се отнасят за лице с имунитет и дирекцията не е компетентна.

Спецпрокуратурата обещава да предостави информация, когато проверката приключи.

Процедурата за сваляне на депутатски имунитет включва сезирана на парламента от главния прокурор. При този сценарий депутатът може сам да се откаже от защитата си, или да чака парламентът да разгледа искането на главния прокурор. 

"Представили сме данни за извършените от Пеевски сделки през последните години, чрез които придобива активи за десетки милиони, като няма яснота за произхода на средствата. От собственик на стар “Опел” за няколко седмици в края на 2015 г. и  началото на 2016 г. Пеевски се превърна в мултимилионер и то официално, без да е ясен произходът на средствата му", обясниха преди време сигнала си БОЕЦ. Те допълниха, че вече са сезирали прокуратурата по темата, но държавното обвинение е отказало да бъде образувано разследване.

Сега БОЕЦ настоява да бъде извършена проверка и за произхода на средствата, с които Пеевски е закупил имотите, станали обект на продажба през последните няколко месеца на 2021 г. и началото на 2022 г.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски, който е санкциониран по глобалния закон "Магнитски" на САЩ, продължава с ударната продажба на имоти, пише "Капитал".

Миналия септември, по време на заседание на заседание на комисията в 46-ото НС, която проучва действията и бездействията на българските институции във връзка с наложените от САЩ санкции за корупция на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, стана ясно, че за последните 20 години прокуратурата е работила по 14 преписки срещу Делян Пеевски. 13 от тях са прекратени, без да прераснат в дела, а едно е прекратено като досъдебно производство. "Виждаме как прокуратурата изпира Делян Пеевски. Тя не вижда в дейността му никакъв проблем", коментира тогава настоящият правосъден министър Надежда Йорданова, която по онова време оглавяваше парламентарната комисия "Магнитски". "Големият брой прекратени преписки за Пеевски трябва по-скоро да ни тревожат, отколкото да ни радват. Има въпроси спрямо действията на разследващите органи", смята тя.

През 2014 г. по нареждане на прокуратурата НАП направи ревизия на Пеевски, след която бяха преизчислени данъчните задължения на фирмите на семейството му и бяха платени общо над 300 000 лв. данъци. Прокуратурата тогава представи това като голям успех.

Миналата седмица се разбра, че НАП изненадващо е направила ревизия на Пеевски покрай проверките по "Барселонагейт". Ревизията е приключила светкавично - за месец и половина. По неизвестни причини тя обхваща само 2020 г. и е установила, че депутатът не дължи нищо. Ревизията е започнала на 5 октомври 2021 г., след публикация в разследващия сайт Bird.bg, че Пеевски е един от българите в международното разследване "Досиетата Пандора", като не е декларирал връзките си с три офшорни дружества. Като депутат Пеевски е длъжен да обяви всички свои фирми в имотната си декларация в публичния регистър. Пеевски посочи, че офшорните му компании, за които излезе информация, "никога не са извършвали дейност, не са притежавали активи и чрез тях не са осъществявани каквито и да било сделки". По закон обаче и офшорките без дейност задължително се декларират. 

Най-богатият депутат в парламента Делян Пеевски продължава да трупа пари от дейности, които нямат нищо общо с работата му на народен представител, показва регистърът на имуществените декларации пред КПКОНПИ. Крупният бизнесмен и издател е декларирал, че през 2019 г.

"БОЕЦ": Предстои да видим как прокуратурата ще се опита да оневини Пеевски 

"След сигнала на БОЕЦ и действията на МВР, сега закона изисква Гешев да поиска имунитета на Пеевски от Парламента. Прокуратурата трябва да образува досъдебно производство срещу Пеевски и да възложи необходимите проверки и разследвания. В нашият сигнал се съдържат достатъчно данни ... Предстои да видим как Прокуратурата отново ще се опита да оневини Пеевски и Гешев да докаже за пореден път защо бе назначен на своят пост". Това написа шефът на сдружение "БОЕЦ" Георги Георгиев в пост във Фейсбук след срещата си с вътрешния министър Бойко Рашков. Инициативата е била на Сдружението и е по повод внесения от него сигнал до МВР срещу депутата Делян Пеевски.

Сигналът на БОЕЦ е обработен от сектор "Пране на пари" в ГД БОП и заради депутатския имунитет на Пеевски е внесен в Специализираната прокуратура в изпълнение на законовите изисквания, информира Георгиев. "Отбелязахме пред министър Рашков и че не можем да приемем "изпирането" на Пеевски от НАП, за което съобщихме преди дни. Уведолили сме Министерски съвет, че БОЕЦ настояваме за оставка на Румен Спецов, изпълнителния директор на НАП", пише още той. 

Гешев поиска имунитета на друг депутат от ДПС

Междувременно  вчера главният прокурор Иван Гешев внесе в парламента искане за сваляне на имунитета на депутата Юсеин Вейселов. Срещу Вейселов има висящо дело в Окръжния съд в Габрово, което е било спряно през декември заради депутатския му имунитет. Вейселов е подсъдим за причиняване на смърт по непредпазливост заради инцидент от октомври 2019 г., когато автомобилът му се е сблъскал с насрещно движещ се велосипедист. Колоездачът е загинал от удара. Делото срещу Вейсилов може да продължи, ако парламентът му свали защитата, или той сам се откаже от нея.

През декември главният прокурор поиска и имунитета и на Димитър Аврамов (ДПС). Той е подсъдим по дело за търговия с влияние, което е спряно, след влизането му в парламента.

Специализираната прокуратура предложи на главния прокурор Иван Гешев да изготви искане до Народното събрание за разрешение за продължаване на наказателното преследване срещу депутата от ДПС Димитър Аврамов, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?