Медия без
политическа реклама

Гешев ще иска първи депутатски имунитет

Държавното обвинение предлага да продължи делото срещу Димитър Аврамов от ДПС

14 Дек. 2021
Димитър Аврамов
Илияна Кирилова
Димитър Аврамов

Специализираната прокуратура предложи на главния прокурор Иван Гешев да изготви искане до Народното събрание за разрешение за продължаване на наказателното преследване срещу депутата от ДПС Димитър Аврамов, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

В съобщението се казва, че наказателното производство за търговия с влияние спрямо Аврамов е спряно от Специализирания съд поради придобиване на депутатски имунитет. Делото се води за това, че народния представител няколко пъти е поискал от български бизнесмен сумата от 220 000 лв. и право на ползване на земеделски земи, като приел сумата от 100 000 лв., за да упражни противозаконно влияние над длъжностно лице - директора на областната дирекция "Земеделие" и РУП-МВР в Монтана. 

Основен свидетел по наказателното дело срещу Аврамов беше земеделецът Светослав Илчовски, който по време на заседанието на временната комисия по ревизията в 45-тия парламент, разказа за оказван сериозен натиск от хора в ГЕРБ върху бизнеса му. Бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов беше арестуван по обвинения за търговия с влияние през 2012 г. След над 8 години разследвания и съдебни процедури Аврамов е оправдан от съда.

Тезата на държавното обвинение бе изградена върху показанията именно на Илчовски. Прокуратурата твърдеше, че през юли 2012 г. Димитър Аврамов е поискал пари от Илчовски и правото да ползва земеделска земя в Монтанско, а срещу това обещал да упражни влияние върху директорката на Областната дирекция „Земеделие“  във връзка със земи, за които се отпускат субсидии. Според обвинителния акт Светослав Илчовски бил арендатор на земеделски земи в Монтанско. С други фирми имал сключено споразумение за разпределянето на земите, които обработват. Тъй като споразумението не било официално регистрирано в Областната дирекция „Земеделие“ в Монтана, законът задължавал шефа на дирекцията да издаде заповед за служебно разпределение на площите. Така земите, засети и обработвани от Илчовски, отишли при друга фирма, която тръгнала да събира продукцията на бизнесмена. Намесила се полиция, която предотвратила навлизането на комбайни. В спора се намесил и депутатът, който обещал на Илчовски да уреди проблема, твърдеше държавното обвинение. 

През 2016 г. Софийският градски съд оправда Аврамов, но година по-късно Софийският апелативен съд отмени оправдателната присъда и върна делото на първата инстанция поради съществени нарушения. През 2017 г. Аврамов отново влезе в Народното събрание, но този път от листите на ДПС. През 2018 г. пък стана ясно, че делото срещу него отново в прокуратурата, този път в специализираната. После обвинителният акт срещу Аврамов влезе в Специализирания наказателен съд и делото му е още висящо. Сега той пак е депутат от ДПС.

Мегаскандал се разрази в сряда по време на заседанието на временната комисия по ревизията в парламента.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата