Медия без
политическа реклама

Гешев: Нямам личен интерес да проверявам Пеевски

7 души на високи нива в държавата са разследвани, съобщи главният прокурор

21 Юли 2022Обновена
БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев отказа да отговори дали има образувани досъдебни производства срещу депутата Делян Пеевски и бившия член на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков, които бяха санкционирани по закона "Магнитски" преди една година. По време на изслушването си днес в парламентарната правна комисия той беше попитан от депутата от ДБ Атанас Славов какво се случва с преписките по отношение на Пеевски и Желязков.

"Магнитски" е политически и административен инстумент и не е задължително да води до наказателно-правен ефект. На вас ви е ясно, че според европейските правила действия на санкции на страни извън ЕС са неприложими", посочи Гешев. "Българският главен прокурор и аз нямам личен интерес към депутата Пеевски, за да проверявам", добави главният прокурор. По негови думи въпросните преписки са изпратени на спецпрокуратурата и там или е образувано дело, или те са прекратени.

Преди началото на заседанието парламентарната правна комисия прокуратурата съобщи, че е подготвила общо 120 тома с отчети и доклади. Всеки от народните представители ще получи по 5 тома. "Надявам се, че няма да се получи начало на предизборната кампания, а ще бъдат обсъдени важни въпроси, които касаят всички български граждани", заяви Гешев пред журналисти. Сред материалите са доклади за прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи през 2021 г. и 2020 г., анализ на дейността на Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура за периода 2012-2020 г., както и експертни предложения от главния прокурор за изменения в Наказателния кодекс. Освен това прокуратурата ще "ограмоти" депутатите за правомощията на главния прокурор и решенията на Конституционния съд, свързани с правомощията и независимостта на прокуратурата.

"Поласкан съм, че съм поканен в правната комисия. За да сме си полезни, е хубаво в поканата да бъдат очертавани темите, които ще бъдат обсъждани. Затова съм се подготвил със 120 тома статистика", заяви Гешев в началото на заседанието. Депутатът от ПП Мирослав Иванов първо попита главния прокурор защо няма наказателно преследване на корупцията по високите етажи на властта. Вместо да отговори, Гешев първо се оплака, че МВР не изпраща достатъчно сигнали на прокуратурата за организираната престъпност и отбеляза проблемите с пътнотранспорните произшествия. След забележка, че не отговаря на поставения му въпрос, главният прокурор заяви: "Въпросът беше друг, но темата е за работата на прокуратурата. Предвид това, че не беше посочен предмет на обсъждането, се възползвам от това да поставя въпроси, които биха могли да бъдат обсъдени в следващите заседания"

След което Гешев посочи, че резултатите в борбата с корупцията по високите етажи на властта не са достатъчно задоволително, заради остарелия Наказателен кодекс. "Не може с неефективно оръжие да постигаш ефективни цели. Това е една от причините", категоричен е главният прокурор.

Специализираната прокуратура за миналата година е предала на съд 66 души за корупционни престъпления. Сред тях са били и министър и зам.-министър. Седем души на високи нива в държавата са сред разследваните за корупция, посочи Гешев. Той обвини МВР, че през последната година не е подало нито един сигнал до прокуратурата за лице, което е от действащото управление. Главният прокурор обясни, че големият брой оправдателните присъди не са вина на прокуратурата. "Прокуратурата внася обвинителните актове. Може би е добре да изслушате председателя на Върховния касационен съд", коментира Гешев.

Депутатът Мирослав Иванов обърна внимание, че главният прокурор не отговоря конкретно за големите корупционни скандали като кюлчетата и пачките в чекмеджето, за "Апартаментгейт", за парите от АМ "Хемус" и за "Осемте джуджета". След което се намеси Бранимир Балачев от ГЕРБ, който изрази мнение, че такива въпроси не са по темата на изслушването на Гешев. "Вашата политическа реч мога да ѝ направя разбор. Голяма част от нещата, които казахте, не са верни. Те имат журналистически привкус. Много трудно е да ви дам някаква конкретика извън това, което ви казах", отговори главният прокурор.

Дани Каназирева от ГЕРБ попита Гешев какво ще се случи с делата и преписките в специализираните съд и прокуратурата, които преустановяват своята работа след една седмица, и къде ще бъдат преназначени магистратите от там. Атанас Славов от ДБ репликира, че за съдиите от спецсъда вече е ясно, че ще бъдат назначени в софийския съдебен район и че това е въпрос към Висшия съдебен съвет, а не към главния прокурор. "Драмата е огромна. Последствията ще са амнистия за организираната престъпност и шпионажа. Това е професионалното ми мнение на базата ми като практикуващ юрист от 1995 г.", отговори Гешев на въпроса от ГЕРБ.

Крум Зарков от БСП попита главния прокурор кога българските граждани най-накрая ще имат доверие в прокуратурата и кога ще признае, че има проблеми в държавното обвинение. Гешев отговори, че определени политици системно рушат доверието на хората в прокуратурата, като дори я обвиняват за високите цели на тока. Другият проблем са "сериозни хора, със сериозни възможности, които могат да ангажират сериозни адвокати и политически лица в тяхна защита".

"Доверието се изгражда от всички институции. Ние правим всичко възможно да сме максимално открити. За това някои политици внасят искане за отстранването ми. Правим всичко възможно да изграждаме доверие в българската съдебна власт. Не може постоянно и необосновано да се атакува съдебната власт и да очакваме, че ще има огромно доверие в съдебната власт. Бих посочил и други институции с по-ниско доверие", каза още Гешев.

Бранимир Балачев от ГЕРБ пък засипа главния прокурор със суперлативи, че е толкова подробен в отчета си. По негови думи не е в дневния ред на обществото дали има дела срещу Делян Пеевски, а хипер инфлацията и високите цени на горивата и тока.

Божанков от БСП попита Гешев дали личните му отношения с пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова са повлияли на разследванията за записите на Бойко Борисов и снимките на кюлчета и пачки от спалнята на бившия премиер. "Аз познавам пиарите на множество политически и неполитически лица. Това е част от работата ми, когато съм комуникирал с изпълнителната власт. Това че комуникирам с хора не виждам как ще повлияе на личното му убеждение или това наблюдаващите прокурори", обяснин главният прокурор и добави, че има над 6000 контакти в телефона си. 

Атанас Славов попита какво се случва с проверката за организирана престъпна група срещу високопоставени служители на МВР. Според информацията единият от проверяваните за участие в ОПГ е бившият вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Христо Терзийски. Първоначално специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство, но впоследствие ВКП отмени този отказ. В тази връзка депутатът поиска да разбере от Гешев какво се е случило с този казус досега. "Мога да ви отговоря по същия начин, по който ви отговорих за Пеевски", заяви главният прокурор.

Главният прокурор Иван Гешев обвини Министерството на вътрешните работи, че до момента не е ясно кой е правил снимките на чекмеджето, пълнo с кюлчета и евро банкноти, в спалнята на бившия премиер Бойко Борисов.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата