Медия без
политическа реклама

Гешев: И аз съм притеснен, че не знаем коя е Мата Хари

Прокуратурата не разкрива лица, МВР го прави, оправда се главният прокурор

15 Юли 2022Обновена
БГНЕС
Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев обвини Министерството на вътрешните работи, че до момента не е ясно кой е правил снимките на чекмеджето, пълнo с кюлчета и евро банкноти, в спалнята на бившия премиер Бойко Борисов. Днес ръководителят на държавното обвинение беше изслушан в парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията.

Депутатът от БСП Румен Гечев попита Гешев дали разследването вече е стигнало до автора на въпросните снимки. След като експертизата е установила, че снимките са манипулирани, намери ли се кой е злепоставил бившия премиер. "Ако има манипулация, кой е манипулаторът. Докато вие не го намерите, ние няма как да ви имаме доверие. Или е вярно това, което е на снимките, или някой е извършил престъпление, като е злепоставил пред цял свят бившия премиер. В случая е злепоставена българската държава. Вие не искате да отговорите на този въпрос", отбеляза Гечев.

Главният прокурор отговори, че е възхитен от тази политическа реч. "За съжаление, това, което формулирахте като върпос, беше политическа оценка. Вече отговорих какви са правомощията на главния прокурор. Българските разследващи вършат всичко необходимо според закона и вътрешното си убеждение", посочи Гешев. После обясни, че разкриването на престъпления се извършва от изпълнителната власт в лицето на МВР. "И аз съм притеснен като гражданин. Всеки има своите притеснения. Народното събрание не е дало необходимия инструмент - Наказателният кодекс е от времето на Тодор Живков", заяви главният прокурор и препоръча на депутатите да питат МВР за Мата Хари, защото "прокуратурата не разкрива лица".

Константин Бачийски от "Продължаваме промяната" също попита Гешев дали е установена самоличността на човека, правил снимките, и дали той е разпитан. Главният прокурор отговори, че няма как да е запознат с всички досъдебни производства, а и няма право да дава информация по конкретни разследвания. "Няма да вземам становище по политически процеси. Не мисля, че това е най-важното дело. Има още десетки дела от обществен интерес", коментира Гешев.

Атанас Славов от "Демократична България" обаче изтъкна, че в служебните правомощия на Гешев влиза правото да отмени всяко едно постановление на долустоящите прокурори и има пълната власт да преследва на корупцията по високите етажи. "Опитът да се измъкнете от въпросите, като си предавате ролята на неутрален административен ръководител на районна прокуратура в Каспичан, просто не отговаря на реалността", категоричен е Славов. Той посочи още, че КС казва, че главният прокурор не е задължен да дава информация по конкретни досъдебни производства, а не, че няма такова право.

Напрежението между депутатите и главния прокурор ескалира, след като Гешев беше попитан кога най-накрая ще си подаде оставката. Той отговори, че няма да го стори, защото се гордее с резултатите на държавното обвинение, след което напусна залата. 

Поводът на днешното изслушване на Гешев е изявлението на евродепутата Томаш Здеховски от Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент. Той заяви, че нашата прокуратура е направила петорна компютърна експертиза на снимките и видеото с кюлчетата и парите, заснети в резиденция "Бояна" и било установено, че те са били манипулирани. Освен Гешев в комисията изслуша и евродепутатите Елена Йончева и Цветелина Пенкова, както и журналистите Атанас Чобанов ("БиволЪ") и Иван Бакалов (e-vestnik.bg).

В началото на заседанието на парламентарната комисия главният прокурор заяви, че има служебни ангажименти, но ще се постарае да отговори на въпросите. "Конституцията мисля, че е задължителна за всички български граждани. Според последното конституционно решение мога да бъда канен само в правната комисия. Но аз изпитвам уважение към Народното събрание и затова се явявам не само в правната комисия", коментира Гешев.

Той отрече твърденията, че информацията за експертизите по разследването за снимките от спалнята на Борисов е дадена само на един евродепутат. Гешев посочи, че прокуратурата от година и половина е в постоянен контакт с Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ), в която членуват евродепутати от всички групи. Освен това главният прокурор твърди, че в писмото до евродепутатите няма нищо ново, което вече не е било съобщение от прокуратурата през последните две години. "Не съм специалист в областта на политикатата и журналистиката, понеже ще говорят политици и журналисти. Специалист съм в областта на правото. Мога да кажа, че прокуратурата няма да бъде участник в политически борби", коментира Гешев.

Депутатите от ГЕРБ и ДПС в парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията опитаха да саботират изслушването на Гешев още преди въпросите към него. Александър Несторов от ДПС заяви, че няма да участват в изслушването защото е нелегитимно. Анна Александрова от ГЕРБ пък влезе в спор, че комисията заседава нерегламентирано, тъй като няма кворум. "Аз искам да обсъждаме записите на Кирчо и Лена, хората се интересуват", заяви Александрова. Тома Биков се изказа, че това заседание на комисията било някаква седянка.

Ключови думи:

Иван Гешев, снимки, комисия

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?