Медия без
политическа реклама

Ключовият американски дипломат Виктория Нюланд пристигна в Киев

31 Яну. 2024
USAmbKyiv Туитър
Виктория Нюланд и посланик Бриджит Бринк на гарата в Киев

Зам.-държавният секретар по политическите въпроси на САЩ Виктория Нюланд пристигна в Киев, съобщи американският посланик в Украйна Бриджит Бринк в социалната мрежа X.

„Добре дошли отново в Украйна“, написа тя, като прикачи тяхна обща снимка към поста. Бринк обяви, че тя и Нюланд ще се срещнат с правителствени лидери, ветерани и гражданско общество.

За последно Нюланд посети Киев през декември 2022 г. Тя е ключов играч на САЩ за Украйна още от времето на Майдана в Киев.

"Сега" припомня:

Джо Байдън върна в голямата американска дипломация Виктория Нюланд като я посочи за за поста на зам.-държавен секретар по политическите въпроси. Тя е третата по ранг в Държавния департамент. В администрацията на Барак Обама Нюланд беше пом. държавен секретар по европейските и евразийските въпроси. От септември 2013 г. до януари 2017 г. тя на практика се занимаваше основно с въпросите, свързани с политиката към постсъветските държави. Нюланд стана особено известна покрай Майдана в Украйна.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е подготвила 18 различни сценария за действие в случай на руска инвазия в Украйна.  Това заяви зам. държавният секретар по политическите въпроси Виктория Нюланд в интервю Financial Times, цитирано от Агенция Фокус.

По време на масовите протести в Киев, които в крайна сметка доведоха до свалянето на украинския лидер Виктор Янукович, Нюланд беше един от представителите на Запада, които публично подкрепиха демонстрантите. Тя беше широко известна със срещата си с протестиращите, припомня Политико. Тя е считана за "ястреб" по отношение на Русия. През 2018 г. Москва й отказа дори виза, като обяви, че тя е в нейните санкционни списъци. 

Нюланд бе пом.-държавен секретар при трима президенти - Бил Клинтън, Джордж Буш и Барак Обама. Тя подаде оставка през 2017 г., независимо, че според американските медии, тогава тя не е била в списъка на Доналд Тръмп за махане.

Виктория Нюланд бе в България през 2016 г. като пом.държавен секретар. Интересно е да се отбележи, че тогава тя се срещна с Бойко Борисов, с когото говориха за стартирането на проекта за интерконектор България-Гърция и за подкрепата, която страната ни получила за изграждането на газов хъб „Балкан”. Пет години по-късно нито хъб има, нито още е готов интерконектора, но все пак има публични изявления, че се работи по него. Няма движение и по друг обсъждан по онова време въпрос - отпадането на американски визи за българите.

Още по темата