Медия без
политическа реклама

САЩ пренасочват всички поръчки за ракети за "Пейтриът" към Украйна

Румъния реши да даде на Киев един от притежаваните от нея зенитно-ракетни комплекси от същия вид

20 Юни 2024
Румъния купи няколко системи "Пейтриът"
Архив ЕПА/БГНЕС
Румъния купи няколко системи "Пейтриът"

Правителството на президента Джо Байдън планира да преустанови всички отворени поръчки за ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" и ракети прехващачи и да пренасочи доставките към Украйна, докато нуждите за отбраната ѝ не бъдат задоволени, съобщава в. "Файненшъл Таймс", цитиран от БТА.

Киев настоява за доставката на американските „Пейтриът“, които се оказаха ключови за свалянето на руските балистични и хиперзвукови ракети. Напоследък Украйна засили исканията си за ракети след руските атаки срещу енергийния ѝ сектор.

Полша, Румъния и Германия имат поръчки за производство на комплекси "Пейтриът" в САЩ, отбелязва още "Файненшъл Таймс". Испания също иска пускови установки, а коалиция от страни от НАТО направи поръчка за 1000 ракети през януари.

По-рано този месец германският министър на отбраната Борис Писториус обяви, че страната му ще достави на Украйна още 100 ракети за "Пейтриът" в рамките на съвместна инициатива с Дания, Нидерландия и Норвегия.

Rheinmetall и Lockheed Martin представиха GMARS MLRS, който в много отношения е подобен на HIMARS, но има по-мощно шаси и може да носи две установки. Съвместим е с ракети с обсег над 400 км. Новата система беше показана на изложение в Париж.

Според "Файненшъл Таймс" Украйна вече разполага с най-малко четири установки "Пейтриът", които са й предоставени от САЩ и Германия. Берлин също обеща да предостави на Киев още една батарея Пейтриът, а Холандия възнамерява да изпрати система, сглобена от компоненти, предоставени от различни държави. Миналата седмица Байдън одобри изпращането на Украйна на друга система Patriot.

Румъния ще предостави система “Пейтриът” на Украйна. Това пък реши на заседанието си в четвъртък Върховният съвет за национална отбрана на Румъния под ръководството на президента Клаус Йоханис, предават местните медии, цитирани от БТА.

„Като се има предвид значителното влошаване на ситуацията със сигурността в Украйна в резултат на постоянните и масирани атаки на Русия срещу цивилни граждани и гражданска инфраструктура, особено в енергийния сектор, както и регионалните последици от тази ситуация, включително върху сигурността на Румъния, в близко бъдеще координирайки се със съюзниците, членовете на съвета решиха да дарят система “Пейтриът” на Украйна”, става ясно от разпространената информация.

Румънският президент Клаус Йоханис обяви, че е отворен за обсъждане на изпращане на зенитен ракетен комплекс „Пейтриът“ (Patriot) в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Той направи това след среща с президента на САЩ Джо Байдън в Белия дом.

Само преди месец , румънският президент Клаус Йоханис обяви, че е отворен за обсъждане на изпращане на зенитен ракетен комплекс „Пейтриът“ (Patriot) в Украйна. Той направи това след среща с президента на САЩ Джо Байдън в Белия дом. „Имаше дискусия кой може да изпрати системи „Пейтриът“ за Украйна през последните няколко седмици“, каза Йоханис пред журналисти във Вашингтон след разговора с Байдън. „Президентът Байдън го спомена на нашата среща и аз бях отворен за дискусия. Трябва да го обсъдя във Върховния съвет по отбрана, за да видим какво можем да предложим и какво можем да получим в замяна, защото е недопустимо да оставим Румъния без противовъздушна отбрана.", заяви тогава Йоханис. 

Румъния подписа своя договор за 4 млрд. долара за придобиване на „Пейтриът“ през 2017 г., най-големият договор за обществена поръчка на държавата от НАТО и ЕС до момента, с първа доставка през 2020 г.

В момента Румъния има само една действаща батария. Йоханис каза в САЩ, че дискусията е била за една от батареите, които са в напреднал етап на въвеждане в експлоатация.

Румъния, член на НАТО от 2004 г., има 650-километрова граница с Украйна и многократно фрагменти от руски дронове са се отклоняват на нейна територия, докато Москва атакува украински пристанища в съседство, от другата страна на река Дунав.

 

Румънският президент се отказа да е кандидат за шеф на НАТО

Румънският президент Клаус Йоханис еуведомил съюзниците от НАТО в края на миналата седмица за оттеглянето на кандидатурата си за поста генерален секретар на НАТО, предаде Аджерпрес

"Президентът Клаус Йоханис поиска от членове на Съвета да се произнесат за кандидатурата на Марк Рюте за поста генерален секретар на НАТО и те се обявиха за подкрепата от страна на Румъния на кандидатурата на нидерландския премиер", се посочва в съобщение на Президентската администрация.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Румъния, Украйна, Пейтриът

Още по темата