Медия без
политическа реклама

Байдън и Йоханис обсъдиха Румъния да даде "Пейтриът" на Украйна

Румънският президент обяви в Белия дом, че не се отказва от борбата да оглави НАТО

08 Май 2024
Клаус Йоханис и Джо Байдън
БГНЕС/ЕПА
Клаус Йоханис и Джо Байдън

Румънският президент Клаус Йоханис обяви, че е отворен за обсъждане на изпращане на зенитен ракетен комплекс „Пейтриът“ (Patriot) в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Той направи това след среща с президента на САЩ Джо Байдън в Белия дом.

След молбите на украинския президент Володимир Зеленски за спешна помощ, правителствата на ЕС бяха призовани миналия месец да доставят повече крайно необходими отбранителни системи на Киев. Германия обеща допълнителна батарея „Пейтриът“, а Испания съобщи, че ще достави противовъздушни ракети „Пейтриът“. Други европейски страни, включително Гърция, Нидерландия, Полша, Румъния и Швеция също имат системи „Пейтриът“, припомнят световните агенции.

„Имаше дискусия кой може да изпрати системи „Пейтриът“ за Украйна през последните няколко седмици“, каза Йоханис пред журналисти във Вашингтон след разговора с Байдън. „Президентът Байдън го спомена на нашата среща и аз бях отворен за дискусия. Трябва да го обсъдя във Върховния съвет по отбрана, за да видим какво можем да предложим и какво можем да получим в замяна, защото е недопустимо да оставим Румъния без противовъздушна отбрана."

Румънската армия официално получи от американски производители първата установка от американската система за противоракетна отбрана Пейтриът от партидата от общо седем батареи.

Румъния подписа своя договор за 4 млрд. долара за придобиване на „Пейтриът“ през 2017 г., най-големият договор за обществена поръчка на държавата от НАТО и ЕС до момента, с първа доставка през 2020 г.

В момента Румъния има само една действаща батария. Йоханис каза, че дискусията е била за една от батареите, които са в напреднал етап на въвеждане в експлоатация.

Румъния, член на НАТО от 2004 г., има 650-километрова граница с Украйна и многократно фрагменти от руски дронове са се отклоняват на нейна територия, докато Москва атакува украински пристанища в съседство, от другата страна на река Дунав.

Йоханис каза също, че е разговарял с Байдън за кандидатурата му за висшия пост в НАТО. Йоханис повтори, че не е оттеглил кандидатурата си въпреки силната подкрепа в рамките на алианса – включително от самия Байдън – за досегашния нидерландски премиер Марк Рюте.

Според Йоханис наличието на двама кандидати за поста не руши единството на Северноатлантическия алианс. „В крайна сметка един от двамата кандидати вероятно ще бъде избран за следващия генерален секретар. Важното е да не се смесват нещата. Имаше хора, които казваха, че ако има двама кандидати, това нарушава единството на Алианса. В никакъв случай! Алиансът е силен, ние вървим напред. Но е добре да има двама кандидати, защото тогава има възможност да се отворят нови теми за дебат и очевидно има шанс нещата да работят по-добре", каза Йоханис.

Източният фланг

Според Йоханис има нужда от още по-твърд ангажимент на Източния фланг на НАТО – за отбрана, но и за възпиране. „Разполагаме с тези бойни групи, разполагаме с войски, но според мен това не е достатъчно. Нуждаем се от много по-силен ангажимент към Източния фланг, както за отбрана, така и за възпиране, но възпирането не означава да се изпратят повече войски на източния фланг. Възпирането означава да бъдем подходящо оборудвани, означава да имаме достатъчно производство на отбранителна промишленост. Знаете много добре, че помощта за Украйна се задъхва в чувствителна област, артилерийски снаряди, и това не може да остане така, както е сега", каза Клаус Йоханис на пресконференцията.

Началникът на Генералния щаб на румънските въоръжени сили Георгица Влад призова за подготовка за война с Русия.

Той подчерта, че възпирането означава държавите от НАТО да станат по-мощни, а за да се случи това, трябва да се отделят повече средства за отбранителната индустрия, за тези, които участват в закупуването на системи.

„Ако искаме да имаме функционираща система на Източния фланг, тя трябва да има съответното логистично покритие. Например за горивото, това е от съществено значение. Всяка армия спира, ако й свърши горивото, и ние трябва да имаме система за зареждане с гориво на целия Източен фланг. Тези въпроси са от жизненоважно значение", посочи румънският президент.

Той спомена и стратегията за Черно море. „Войната е в Черно море, тя е в Черноморския регион, а не в друг регион. Трябва да се съсредоточим повече, да бъдем по-конкретни, да разработим конкретни цели, да разработим стратегии, за да предотвратим разпространението на конфликта и, разбира се, в крайна сметка да постигнем мир, който да отговаря и на целите на Украйна", обясни Йоханис. Той каза, че Румъния ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо и че общият приоритет както на ЕС, така и на САЩ, е Русия да не спечели войната.

Въпросът за визите

Румънският президент каза, че Румъния може „основателно“ да се надява на отпадане на визите за румънски граждани, пътуващи в САЩ, „в достатъчно близко бъдеще“. „Тук има много технически дискусии. Знаете, че премахването на визите не е политическо решение, а решение, основано на статистически данни. Нашето външно министерство и посолството тук са се отнесли много сериозно към нещата. Провеждат се кампании за повишаване на осведомеността, за да се подобри процентът на одобрените визи и в този смисъл можем да имаме основателна надежда, че в достатъчно близко бъдеще този въпрос ще бъде решен", каза Клаус Йоханис. Той уточни, че е обсъдил този въпрос с президента Байдън по време на срещата, защото е „много важен за всички румънски граждани“.

Стратегическото партньорство между Румъния и САЩ

Йоханис каза, че е обсъдил с Байдън задълбочаването на стратегическото партньорство между Румъния и САЩ и му е благодарил за съществения принос на САЩ за гарантиране на сигурността на Румъния и на целия Източен фланг на НАТО.

„Обсъдих с президента Байдън стратегическото партньорство между нашите страни, как можем да го направим по-силно и как да го задълбочим, така че да отговори на предизвикателствата, пред които сме изправени в този изключително сложен глобален контекст“, каза румънският президент, обобщавайки срещата в Белия дом. 

„Присъствието на американски войски на територията на нашата страна, при това в увеличен състав, е фактор за сигурност и стабилност не само за Румъния, но и за целия регион. Президентът Байдън изрази голямата си благодарност за последователните усилия на Румъния в полза на съюзническото пространство и за непрекъснатата ни подкрепа за Украйна, включително чрез улесняването на износа на земеделски продукти от Украйна за световните пазари“, каза Йоханис на пресконференцията.

Той отбеляза, че въпросът за сигурността не е само строго военен, а трябва да се разглежда в много по-широк смисъл, защото от него зависи сигурността на гражданите и "спазването на демократичните принципи, на които се основават нашите общества". 

„Както Румъния, така и САЩ споделят целта за укрепване на двустранните отношения и работим за тази цел в областта на енергетиката, в отбранителната промишленост, в икономиката, информационните технологии, иновациите и научните изследвания“, каза румънският президент и допълни, че „всъщност списъкът е много по-дълъг".

Президентът на САЩ Джо Байдън е похвалил румънския президент за лидерството му и за помощта за Украйна

В изявления преди срещата президентът на САЩ Джо Байдън е припомнил как като сенатор се е борил за приемането на Румъния в НАТО. „Вие надминахте всички очаквания“, е заявил Байдън на Йоханис, според съобщение на сайта на Белия дом, цитирано от Аджерпрес.

Румънският президент Клаус Йоханис е на двудневно работно посещение в САЩ. Днес той ще получи наградата за изтъкнато международно лидерство за 2024 г. (Distinguished International Leadership Award) на Атлантическия съвет като признание за неговата кариера и ролята му на трансатлантически и европейски лидер, съобщиха от неговата администрация. Йоханис е първият европейски държавен глава, удостоен с това отличие през 24-те години от учредяването на наградата на престижната американска организация за анализи и експертиза, основана през 1961 г.

Ключови думи:

Пейтриът, Румъния, Урайна

Още по темата