Медия без
политическа реклама

Кабинетът отпусна над 31 млн лв за първа вноска за вторите 8 F-16

САЩ изненадващо махат ограниченията срещу Турция за покупка на F-16

07 Дек. 2022Обновена

Служебният кабинет прие l i,sod постановление, с което се одобряват допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната за 2022 г. в размер на 31 110 457 лева, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Народното събрание даде зелена светлина на служебното правителство за сделката, с която България ще придобие още 8 американски изтребителя F-16C/D Block 70. Днес депутатите ратифицираха договорите, подписани със САЩ на 9 ноември т. г. от кабинета.

Средствата са необходими за заплащане на първата вноска по международните договори BU-D-SAD и BU-P-LBC за придобиване на осем нови самолета F-16C/D Block 70. Сделката, която наскоро мина през парламента, включва и боеприпаси, средства за обучение, средства за поддръжка, резервни части, първоначална поддръжка и обучение за Българските военновъздушни сили, както и за придобиване на многофункционална система за разпределение на информация - съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) и свързана с нея поддръжка и оборудване.

Министерство на отбраната се разбърза с процедурата по подготовката за придобиването на още 8 F-16 Block 70 от САЩ. Това става ясно от отговор служебният военен министър Георги Панайотов на парламентарен въпрос на депутата от ГЕРБ Христо Гаджев.


В началото на декември компанията производител „Локхийд Мартин“ направи изявления до медиите, в което съобщи, че е започнало сглобяването на първия български изтребител F-16. „България ще получи доказано най-съвременна система, която ще осигури десетилетия на съвместимост с НАТО“, заявяват от компанията.

С жестоки укори обсипаха депутатите от БСП и „Възраждане” сделката, която кабинетът „Борисов 3” сключи за покупката на американски изтребители F-16. Това се случи в пленарната зала на парламента днес.

С новата сделка се очаква България да се сдобие след няколко години с ескадрила от 16 нови F-16.

В същото време стана ясно, че САЩ изненадващо премахват всички ограничения и условности за продажбата на десетки изтребители F-16 на Турция. Всички те бяха предвиждани и налагани заради покупката от страна на Анкара на руски ракетни комплекси С-400.

Съединените щати предупредиха Турция, че не бива да разширява сътрудничеството с Русия в областта на отбранителната промишленост, след като руски представител съобщи вчера за нов договор между Анкара и Москва за доставки на руски системи С-400, съобщава БТА.

Разпоредби, които поставят условия за покупката от Турция на самолети F-16, са били премахнати от законопроекта за бюджета за отбрана на САЩ, съобщава сега Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Руските зенитно-ракетни системи (ЗРК) С-400 "Триумф" са готови за използване в Турция. Това съобщи ръководителят на министерството на отбраната на републиката Хулуси Акар, предава турската НТВ, цитирана от руската РБК. https://www. segabg.

В окончателната версия на Фискалния закон за националната отбрана на САЩ за 2023 г., с който АА се е запознала, положенията, поставени от Камарата на представителите за ограничаване на покупката на F-16 от Турция, са премахнати.

Законопроектът, одобрен от Конферентната комисия на американския Конгрес, съставена от представители на Камарата на представителите и на Сената, за разрешаване на разногласията по даден законодателен акт, не съдържа никакви клаузи, обвързващи продажбите на F-16 с ограничителни условия.

Премахването на съответните клаузи дойде, след като поправките, ограничаващи продажбата на изтребители F-16 на Турция, отпаднаха и от сенатския законопроект за военния бюджет на САЩ, напомня агенцията.

Исмаил Демир, ръководител на отбранителната индустрия на Турция, потвърди в сряда, че Анкара продължава да обмисля възможността за придобиване на втори полк от зенитно-ракетни системи С-400 от Русия, въпреки натиска на САЩ, съобщи ТАСС.

С премахването на разпоредбите в законопроекта от Конферентната комисия, Конгресът на САЩ бе лишен от коза да наложи някои ограничения върху купуването на F-16 от Турция въз основа на закона, посочва АА.

Турция е наела кантора във Вашингтон, която да лобира за връщането ѝ в американската програма за изтребители F-35, спряна заради покупката на руските ракетни комплекси за противовъздушна отбрана, съобщават световните агенции.

През октомври миналата година Анкара поиска да се сдобие с 40 изтребителя F-16 и почти 80 комплекта за модернизация на стойност, която се оценява на 6 млрд. долара.

САЩ наложиха санкции на турската агенция за военни поръчки, след като съюзникът от НАТО, без да се съобрази с мнението на Вашингтон, закупи руската ракетна система за противовъздушна отбрана С-400, предава Франс прес, цитирана от БГНЕС.

Доставките на американско въоръжение за Турция стана обект на спорове в САЩ, след като Анкара придоби руски ракетни системи С-300, заради което беше отстранена от програмата за изтребителите от пето поколение F-35.

Турция е поискала да закупи 40 изтребителя F-16 от САЩ, както и да модернизират около 80 изтребители от същия вид, с които Анкара вече разполага, предава Агенция Фокус.

Турция заплаши, че може да се обърне към други държави като Русия за доставка на модерни изтребители, ако САЩ откажат да доставят F-16.

 

Ключови думи:

F-16, Турция, САЩ

Още по темата