Quantcast

Медия без
политическа реклама

САЩ изпълниха заканата и наказаха Турция заради С-400

Анкара и Москва остро осъдиха американските санкции, насочени срещу ръководители на турския ВПК

14 Дек. 2020Обновена
БГНЕС архив
Първата партида С-400 пристига във въздушна база “Мюртед” в близост до столицата Анкара през юли 2019 г.

САЩ наложиха санкции на турската агенция за военни поръчки, след като съюзникът от НАТО, без да се съобрази с мнението на Вашингтон, закупи руската ракетна система за противовъздушна отбрана С-400, предава Франс прес, цитирана от БГНЕС.

„Днешните действия изпращат ясен сигнал, че САЩ ще прилагат изцяло американското законодателство и няма да толерират сътрудничеството с руския отбранителен и разузнавателен сектор“, се казва в изявлението на държавният секретар Майк Помпео. Той даде да се разбере, че санкциите се налагат по CAATSA - Закона за противодействие на американските противници чрез санкции. По него и по решение на Конгреса на САЩ, всеки свързан със сделката за С-400, било то чрез връзка с представител или посредник на отбранителния и разузнавателния сектор на Русия, трябва да бъде санкциониран. Санкциониран е турският Presidency of Defense Industries. Под санкции попадат президентът и трима служители. Те са в списък за санкции на американското министерство на финансите. Става дума за ръководителя Исмаил Демир, както и за Мустафа Алпер Дениз, Серхат Генчоглу и Фарук Игит. Всички те са участвали в сделката за С-400.

„САЩ въвеждат санкции срещу Управлението за отбранителна промишленост на Турция за съзнателното сключване на значителни сделки с „Рособоронекспорт“, главния износител на руско оръжие, и по-конкретно покупката на зенитните ракетни системи С-400“, се казва в изявлението на държавния секретар.  „Санкциите включват забрана за издаването на всички експортни лицензи на САЩ и разрешения на Управлението за отбранителна промишленост, а също така замразяване на активите и налагане на визови ограничения на ръководителя на Управлението Исмаил Демир и други служители“, уточнява Помпео.  Той също така призова Турция незабавно да реши проблема със С-400 в координация със САЩ.

Незабавен отговор дойде от турското външно министерство, което осъжда американското решение и нарича позицията на САЩ несправедлива.  "Обстоятелствата, които накараха Турция да закупи ракетите С-400, са много добре известни на всички. В това отношение президентът Тръмп също е изразявал многократно законността на действията на Турция", се казва в изявлението на външното министерство, което отхвърля санкциите. Подчертавайки неоснователността на твърдението на САЩ, че ракетите С-400 не са съвместими със системите на НАТО, в изявлението се изразява позицията, че Турция многократно е предлагала да сформира техническа работна група към НАТО, която да се справи обективно с проблема и въпреки това не са предприети стъпки по въпроса.

„Предпочитанието на САЩ да отхвърлят предложението ни за решаване на въпроса чрез дипломация и вместо това да наложат едностранни санкции е необясним акт“, продължава изявлението. Там се подчертава още: "Турция също така няма да се въздържи от приемането на мерки, които тя ще сметне за необходими за осигуряване на собствената си национална сигурност. Приканваме САЩ да преразгледат обявеното несправедливо решение за санкции. Турция е готова да разреши този въпрос в духа на съюзничеството с помощта на диалога и дипломацията“.

Ръководителят на управлението за отбранителна промишленост Исмаил Демир заяви, че американските санкции няма да нанесат щети на турския военнопромишлен комплекс. „Всяко решение взето в чужбина спрямо мен или нашето учреждение няма да промени моята позиция или позицията на моя екип. Това по никакъв начин няма да попречи на турската отбранителна промишленост“, написа Демир в Туитър. Той подчерта, че Анкара остава вярна на целта да пълна независимост в областта на отбраната под ръководството на президента Реджеп Тайип Ердоган. 

Русия също веднага осъди санкциите на САЩ. Въвеждането на санкции от страна на Вашингтон е проява на пренебрежително отношение към международното право. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.  „Това е поредната проява на арогантно отношение към международното право, проява на незаконни, едностранни, принудителни мерки, които САЩ използват от много години. Това не добавя авторитет на САЩ на международната сцена“, заявява руският външен министър.

Закупуването на най-новите руски системи за противовъздушна отбрана С-400 предизвика грандиозен скандал между Турция и САЩ. Вашингтон поиска сделката да бъде прекратена и техните комплекси „Пейтриът“ да бъдат закупени в замяна. Заради отказа на Турция, САЩ отказаха да доставят на Анкара най-новите си изтребители F-35. 

Турция многократно е подчертавала, че закупуването на военно оборудване е суверенно право и изключва възможността за отказ от плановете за придобиване на системите С-400.

С-400 “Триумф” е модерна система за противовъздушна отбрана на далечни разстояния, предназначена да унищожава самолети, крилати и балистични ракети, включително и на средни разстояния, може да се използва също срещу наземни цели. Обхватът на действие достига 400 километра. Тя е способна да унищожи цели на височина до 30 километра. Турция стана третата – след Беларус и Китай – страна, в която Москва доставя „Триумф“. 

Москва и Анкара подписаха споразумение за доставка на системи С-400 през декември 2017 г. Турското сътрудничество с Русия по този въпрос беше силно критикувано от НАТО и Съединените щати, които посочиха за това опасенията за сигурността и несъвместимостта на С-400 с НАТО системите за противовъздушна отбрана. Системите С-400 бяха доставени на Турция през лятото на 2019 г. 

 

"СЕГА" ПРИПОМНЯ:

 

Само преди два месеца бе разкрито, че индикациите как Турция е активирала радарите на закупените от Русия зенитно- ракетни системи С-400, за да засече произведените в САЩ гръцки изтребители F-16 при завръщането им от учението „Евномия“ на 27 август край Кипър, буквално да вбесили Вашингтон и са предизвикали много сериозно безпокойство за ситуацията в Източното Средиземноморие. Тогава гръцко издание обяви, че именно това е предизвикало посещенията на държавния секретар на САЩ Майк Помпео в Кипър на 12 септември и Гърция на 27-29 септември.

Визитите ясно говорели, че активацията на С-400 наистина е подразнила Вашингтон, който по-рано заплаши да наложи санкции на Турция, ако руските системи бъдат задействани. Тогава се появиха съобщения на част от турските опозиционни медии, че Анкара планира да проведе общи изпитания на системите С-400 край град Синоп на черноморското крайбрежие. Поместваха се дори видеокадри, от които според вестника се вижда, че част от системите за ПВО С-400 "Триумф" се транспортират от град Самсун към окръг Синоп в северната част на страната. Смята се, че пробите са преминали успешно.

Турция е започнала да изпробва придобитите руски зенитно-ракетни системи С-400 срещу произведените в САЩ изтребители F-16, написа още през ноември м.г британското издание The Times Тогава бе разказано, че турската телевизия е показала неясни кадри от първото изпитание на радарите на С-400, което започнало край столицата Анкара. Американските бойни самолети, които са на служба в турските военновъздушни сили (ВВС) вече 32 години, са били използвани като учебни цели. Властите в Анкара са предупредили жителите, че в близките дни F-16 и други самолети ще летят ниско над земята.
С-400 бяха доставени в страната през юли м.г. след почти три години преговори между Реджеп Таийп Ердоган и Владимир Путин. В резултат на това Турция беше изключена от програмата на НАТО за производство и закупуване на стелт изтребители от ново поколение F-35. Според турските медии С-400 ще бъдат разположен в Анкара и ще бъдат напълно действащи през април 2020 г. През лятото разгръщането на комплексите спря вследствие на факта, че Вашингтон се опитваше да „върне Ердоган във военната система на САЩ“. Вашингтон се опасява, че С-400 ще помогнат на Москва да събира информация за западните военни технологии, включително F-35, „много по-бързо от обикновено“. Следователно решението на Турция да закупи система за противовъздушна отбрана от Русия предизвика криза в рамките на Северноатлантическия алианс, особено на фона на конфронтацията между двете страни „в стила на Студената война“, обяснява The Times.

Още по темата