Quantcast

Медия без
политическа реклама

Турция: Готови сме да използваме руските комплекси С-400

Те са годни за реални бойни действия, обяви военният министър Хулуси Акар

22 Ноем. 2022
ЕПА БГНЕС архив

Руските зенитно-ракетни системи (ЗРК) С-400 "Триумф" са готови за използване в Турция. Това съобщи ръководителят на министерството на отбраната на републиката Хулуси Акар, предава турската НТВ, цитирана от руската РБК.

Турция е започнала да изпробва наскоро придобитите руски зенитно-ракетни системи С-400 срещу произведените в САЩ изтребители F-16, пише британското издание The Times, цитирано от Агенция Фокус.

„С-400 са готови за използване в бойни действия. Когато възникне някаква заплаха и решим къде да разположим противовъздушната отбрана на нашата страна, ще инсталираме тези ракети“, каза Акар.

Индикациите, че Турция е активирала радарите на закупените от Русия зенитно- ракетни системи С-400, за да засече произведените в САЩ гръцки изтребители F-16 при завръщането им от учението „Евномия“ на 27 август край Кипър, очевидно са предизвикали безпокойство във

Министърът каза още, че Анкара продължава преговорите за покупката на F-16 от САЩ, но ако сделката се провали, е готова да разгледа алтернативни варианти. Турция сключи сделка с Русия за закупуване на четири дивизиона С-400 за 2,5 милиарда долара през декември 2017 г. През октомври 2019 г. Рособоронекспорт съобщи, че Русия е изпълнила условията на договора предсрочно.

Съединените щати предупредиха Турция, че не бива да разширява сътрудничеството с Русия в областта на отбранителната промишленост, след като руски представител съобщи вчера за нов договор между Анкара и Москва за доставки на руски системи С-400, съобщава БТА.

През декември миналата година главният изпълнителен директор на Ростех Сергей Чемезов обяви, че турската страна е платила на Русия всички средства за доставката на ракетни системи. През декември 2020 г. САЩ наложиха санкции срещу Управлението на отбранителната промишленост на Турция (SSB) и неговия ръководител Исмаил Демир във връзка с покупката на С-400.

САЩ са повдигнали пред Турция въпроса за малко вероятната възможност Анкара да изпрати своите руски системи за противоракетна отбрана С-400 на Украйна, за да й помогне в борбата срещу нахлулите руски сили, съобщиха три запознати източника, съобщава БТА.

След началото на руската военна операция на територията на Украйна Пентагонът съобщи, че САЩ и Турция са започнали преговори за предаване на С-400 на Киев в замяна на отмяна на санкциите и връщане на Турция в програма за доставка на американски изтребители F-35. По-късно Демир заяви, че не обмисля да се откаже от руската зенитно-ракетна система.

Турция, като членка на НАТО, ще използва своята руска система за противоракетна отбрана С-400, както другите членки на Алианса използват своите отбранителни системи С-300, заяви турският министър на отбраната Хулуси Акар, цитиран от проправителствения вестник Yeni Safak и

"СЕГА" припомня:

С-400 бяха доставени в страната през юли 2019 г. след почти три години преговори между Реджеп Таийп Ердоган и Владимир Путин. В резултат на това Турция беше изключена от програмата на НАТО и САЩ за производство и закупуване на стелт изтребители от ново поколение F-35. Според турските медии С-400 ще бъдат разположен в Анкара. Разгръщането на комплексите спря вследствие на факта, че Вашингтон се опитваше да „върне Ердоган във военната система на САЩ“. Вашингтон се опасява, че С-400 ще помогнат на Москва да събира информация за западните военни технологии, включително F-35, „много по-бързо от обикновено“. Следователно решението на Турция да закупи система за противовъздушна отбрана от Русия предизвика криза в рамките на Северноатлантическия алианс, особено на фона на конфронтацията между двете страни „в стила на Студената война“, написа преди време The Times.

Гръцкият вестник Kathimerini написа: "Индикациите, че Турция е активирала радарите на закупените от Русия зенитно- ракетни системи С-400, за да засече произведените в САЩ гръцки изтребители F-16 при завръщането им от учението „Евномия“ край Кипър, очевидно са предизвикали безпокойство във Вашингтон за ситуацията в Източното Средиземноморие". 

По-късно бе обявено, че Турция може да проведе изпитания на руските зенитно-ракетни системи С-400 на черноморското крайбрежие, като се позовава на в."Йени Акит". Изданието помества видеокадри, от които според вестника се вижда, че част от системите за ПВО С-400 "Триумф" се транспортират от град Самсун към окръг Синоп в северната част на страната.

 

Още по темата