Медия без
политическа реклама

Парламентът одобри сделка за 1.3 млрд. долара за втора партида F-16

Плащането ще бъде разсрочено на вноски за 10 години, като първата е дължима още през 2022 г.

25 Ноем. 2022Обновена
БГНЕС

Народното събрание даде зелена светлина на служебното правителство за сделката, с която България ще придобие още 8 американски изтребителя F-16C/D Block 70. Днес депутатите ратифицираха договорите, подписани със САЩ на 9 ноември т.г. от кабинета. Дни преди това парламентът беше приел решение, с което принципно одобри покупката.

Стойността на сделката е 1 296 412 185 щатски долара. Тук влиза и придобиването на тактическа радиосистема. Тази сума няма да бъде платена накуп, а разсрочено, за период от 10 години. Първата вноска е дължима още тази година и възлиза на почти 16 млн. долара. Най-много българската държава ще трябва да плати през 2026 г., когато вноската е 761 милиона.

С подкрепата на 162-ма депутати Народното събрание одобри решение, с което се позволява закупуването на 8 допълнителни бойни самолета от типа F-16 Block 70. В полза на бъдещата сделка гласуваха групите на ГЕРБ-СДС, ПП, ДПС, ДБ и БВ. Против бяха 49 депутати, а 11 се въздържаха.

Освен самолетите и радиосистемата, българската страна ще получи също авиационни ракети. Цената им, която възлиза на 24 милиона, ще бъде поета от американците.

В мотивите към доклада на парламентарната комисия по отбрана се посочва, че схемата на заплащане е предложена от американското правителство. Уточнява се, че се допуска изменение на първоначалното разпределение на плащанията при промяна на конкретен договор по реда на Закона за международните договори на Република България или съгласувано с българското финансово министерство.

Важен детайл е, че договорите, които Вашингтон сключва, когато продава военна техника, не предвиждат клаузи, които да позволяват на купувача да търси обезщетение заради настъпили вреди и пропуснати ползи. Гарантира се обаче, че американският Департамент по отбраната ще използва същите договорни клаузи и същите процедури за качество и проверки, които би използвал при осигуряване на доставки за себе си.

Производството и доставката на осемте изтребители F-16 за българските Военновъздушни сили може да се забави цели 2 години. Това стана ясно от думи на българския премиер Кирил Петков, казани по Нова тв.

Всякакви разногласия между София и Вашингтон по договорите ще се разрешават чрез консултации между двете правителства.

Договорите няма да се публикуват в Държавен вестник. Американската страна оценява подобни споразумения като чувствителна информация, която не следва да става достояние на широката общественост.

ВЪЗРАЖЕНИЯ

Договорът беше подкрепен от 151 депутати, 42 бяха против, а 8 се въздържаха. Покупката одобриха парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ПП, ДПС, ДБ и БВ. Интересното беше, че 1 депутат от ПП се възпротиви, а 8 се въздържаха. Позицията на дисидентите обясни Искрен Митев. Той заяви от парламентарната трибуна, че принципно подкрепя придобиването на американски самолети, но колегите му от БСП са го убедили по време на дебата в пленарната зала, че някои клаузи на договорите е трябвало да бъдат по-добри.

На сделката очаквано се противопоставиха БСП и „Възраждане“, които винаги отхвърлят всичко, свързано с покупката на американска бойна техника. Соцдепутатът Румен Гечев презрително обяви, че производителят на самолетите „Локхийд-Мартин“ получава милиарди долари, защото има „продажници“, които одобряват подобни сделки. В същия дух се изказа и съпартиецът му Борислав Гуцанов, според когото „по най-слугинския начин подписваме втори договор“. Подкрепиха ги националистите от „Възраждане“ Николай Дренчев и брат му Димо Дренчев, който също е депутат.

Българското правителство изглежда се доближава до постигането на споразумение за наемане на временни изтребители след провеждането на разговори с Швеция и Франция, докато югоизточната европейска страна очаква американски F-16.

В отговор Атанас Славов от ДБ изтъкна, че имаме договор с по-добри параметри от предишния - позволява разсрочено плащане, придобива се повече въоръжение и се укрепва нашето стратегическо партньорство със САЩ. Той посочи, че страната ни няма особен избор, когато стане въпрос за превъоръжаването на бойната ни авиация. „Ние не сме в супермаркет за самолети ... Тази цялата реторика – може нещо друго, на по-добра цена – къде е, няма го“, каза той.

Пред депутатите военният министър Димитър Стоянов, който подписа договорите, похвали постигнатите споразумения. По думите му, първият договор за самолети е бил сключен с политическо решение, без участието на експертите, и затова поръчаните самолети са останали без нужното въоръжение. Този пропуск, според него, ще бъде запълнен с по-изгодните условия на втория договор, с който ще получим боеприпаси и оборудване, необходимо и за първата партида изтребители. "Ако няма втори договор, ще скъсаме 110 години история на нашата авиация", заяви той.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

F-16

Още по темата