Quantcast

Медия без
политическа реклама

Доставката на българските F-16 може да се забави с 2 години

Премиерът и посолството на САЩ в София обявиха, че проблемът е в прекъсване на веригата, причинено от COVID-19

12 Февр. 2022Обновена

Производството и доставката на осемте изтребители F-16 за българските Военновъздушни сили може да се забави цели 2 години. Това стана ясно от думи на българския премиер Кирил Петков, казани по Нова тв. "Да, по линията на доставки и заради ковид има забавяния и вероятно поне с 2 години ще се забавят", каза той на въпрос дали ще има забавяне на доставката на българските изтребители. До този момент се смяташе, че дори и да има забавяне, то ще бъде само няколко месеца. 

 

Американската фирма „Локхийд Мартин“ е потвърдила официално, че ще има забавяне в доставката на осемте самолета Ф-16 за българските Военновъздушни сили, предава БНР.

Само преди дни, военният министър Стефан Янев обяви, че американската фирма „Локхийд Мартин“ е потвърдила официално, че ще има забавяне в доставката на F-16 за България и че вече е получено писмо в този смисъл. „Официално имаме писмо, в което се казва, че доставката на първите самолети ще бъде забавена. В писмото се казва от порядъка на няколко месеца. Утре като се видим с представители на фирмата ще знаем точните параметри, които те очакват“, каза тогава Янев. Сега става ясно, че това забавяне може да е с цели 2 години.

Почти едновременно с думите на премиера Кирил Петков се появи и официално изявление на посолството на САЩ по темата. "Програмата по производството на F-16 има забавяне поради прекъсвания във веригата на доставки, причинени от пандемията от COVID -19. Това неблагоприятно забавяне ще се отрази на всички държави, които в момента участват в тази програма", обявиха от мисията.

"Съединените щати остават ангажирани в подкрепата си за модернизацията на въоръжените сили на България и ние продължаваме да се обучаваме заедно по време на ежегодните двустранни и многонационални учения и да инвестираме в други проекти за модернизация, очертани в нашата десетгодишна Пътна карта за военно сътрудничество като българския Център за киберзащита към Министерството на отбраната, морското наблюдение и комуникационното оборудване за всякакъв тип въоръжени сили", добавят от американското посолство.

Няколко часа по-късно стана ясно, че с колко точно ще се забавят изтребителите F-16, ще бъде тема на разговор между военния министър  Стефан Янев и секретаря по отбраната Лойд Остин следващата седмица по време на срещата на НАТО. Това съобщи самия Янев пред Би Ти Ви. Досега за отложената доставка има само неофициална информация от компанията производител „Локхиид-Мартин“, каза министърът.

По отношение на инфраструктурата за самолетите - в момента има сключени 45 договора за подготовка. Предстои ремонт на пистата на авиобаза Граф Игнатиево, която ще приеме машините. Отговорът на запитването ни за още 8 самолета пък се очаквало през април тази година. „Следващата седмица има среща на министрите, където съм предвидил възможност да обсъдим този въпрос. Договорът е между правителствата ни и департаментът по отбраната на практика управляват договора и знаят точните параметри“, коментира Стефан Янев.

През 2019 г. тогавашното българско правителство - третият кабинет "Борисов",  плати 1,3 млрд.долара или около 2,2 млрд.лв по договор между САЩ и България за производството и придобиването на осем самолета F-16 Блок 70 (шест едноместни и два двуместни самолета). Пакетът включва обучение на пилоти и наземни екипажи, логистика, помощно оборудване и военна техника.

Вече има информация, че доставката на новите български изтребители F-16 ще закъснее и то не с малко.

Според междуправителствения договор първите два самолета трябваше да бъдат доставени в средата на 2023 г., а последните два през първото тримесечие на 2024 г. След доставката на самолетите започва тригодишен период на поддръжка на оборудването и системите, която трябва да приключи в началото на 2027 г.

В завода, в който се правят българските изтребители, Lockheed Martin изпълнява поръчки за 128 броя F-16 Block 70/72 от пет държави. Бахрейн стана стартов клиент с 16 машини, следван от Словакия с поръчка за 14, България е трета с 8 машини, след което Тайван поръча 66, а Мароко 24.

Още миналата година за първи път се появиха публикации за забавяне с няколко месеца на доставката за Бахрейн. Тогава бе обявено, че проблемът е свързан с доставката на един елемент от конструкцията, който се произвежда от подизпълнител, разположен извън САЩ, а като причина се посочваше пандемията.

 

 

Ако иска България да охранява сама небето си, й трябва поне една ескадрила от 14-16 изтребители. Купуването на само 8 самолета F-16 не е никаква способност. Това обяви в парламента военният министър Георги Панайотов.
Министерство на отбраната е изпратило писмо-заявка, свързано с проучване на възможности за придобиване на още 8 броя самолети F-16 Block 70.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?