Медия без
политическа реклама

Военният министър: 8 самолета F-16 са като да си вземеш половин кон

Черната кутия на падналия в Черно море МиГ 29 отива в лаборатория в Курск

20 Авг. 2021
Илияна Кирилова

Ако иска България да охранява сама небето си, й трябва поне една ескадрила от 14-16 изтребители. Купуването на само 8 самолета F-16 не е никаква способност. Това обяви в парламента военният министър Георги Панайотов.

"Когато Народното събрание взе решение да се купят 8 самолета F-16, от гледна точка на военните способности, това е все едно да ви разрешат да си вземете половин кон. С половин кон нищо не става. Една ескадрила се състои от между 14 и 16 самолета. Ако България иска да има способности да охранява своето небе, тя трябва да има една ескадрила", каза той пред депутатите.

Преди дни стана ясно, че военният министър е информирал Министерския съвет, че ще изпрати до САЩ писмо - заявка за подготовка на проектодоговор за втора партида от още 8 самолета F-16.

България вече закупи и плати изцяло първите 8 изтребители, които в момента се изработват в САЩ. По проект целият пакет е за ескадрила от 16 самолета, но беше дадена възможност те да бъдат придобивани по 8. Затова циклично се появяват съобщения, че се подготвя сделка и за втората част от самолетите. 

Сега става ясно, че процедурата е задвижена, макар и тя да е в твърде начален и неангажиращ етап. На това натърти в петък и Панайотов, който цитира част от условията на Програмата за чуждестранни военни продажби на САЩ, според които "изпращането на такова писмо-заявка не задължава по никакъв начин нито Министерството на отбраната, нито българската държава, нито юридически, нито финансово, да придобие платформите и оборудването, за което е изготвено. С този документ не изниква никаква обвързаност нито за МО, нито за държавата за подписване на договор".

"Аз направих нарочно запитване към САЩ точно за това и получих официален отговор, че по никакъв начин България не е ангажирана финансово и юридически", допълни министърът на отбраната.

"Проектите за модернизация на българската армия трябва да се движат. Окончателното решение за това къде, кога и на каква цена да стане, е на народните представители. Искам да припомня, че когато се купуваха първите самолети F-16, тогава беше извършено авансово плащане, въпреки че решението на НС беше за разсрочено плащане. Много моля да не се прехвърлят проблемите „на здравата глава от болната“, каза той.
 

Министерство на отбраната се разбърза с процедурата по подготовката за придобиването на още 8 F-16 Block 70 от САЩ. Това става ясно от отговор служебният военен министър Георги Панайотов на парламентарен въпрос на депутата от ГЕРБ Христо Гаджев.

Панайотов коментира и положението със самолетите МиГ-29.  МиГ-29 са в експлотационна годност и се експлоатират по техническо състояние до края на техния жизнен цикъл. Всичко по техническата им поддръжка се извършвало строго по документацията за експлоатация. Гарантира се безопасността по отношение на полетите. "В тази връзка следва да се има предвид, че самолет или хеликоптер не би се допуснал до полет при констатиран отказ или дефект, в т.ч. и при съмнение за наличие на такива. В момента катастрофите със самолети МиГ-29 са в резултат на човешки фактори. Всичките", заяви той в отговор на въпрос на депутата от Демократична България Велизар Шаламанов.

"Министерство на отбраната счита, че не съществува риск при експлоатацията на самолети МиГ-29 от гледна точка на тяхната експлоатационна надежда и изразходване на финансов ресурс за поддръжката им", категоричен бе министърът и добави, че до усвояването на F-16, МиГ-29 са единствената опция.

Русия е обещала, че за около седмица могат да бъдат разчетени данните от черната кутия на падналия в Черно море самолет. "По предварителна информация от руската страна, данните от модула от черната кутия ще бъдат разчетени и анализирани в рамките на една работна седмица. Всички членове на българската група вече са подали документи в руското посолство за издаване на визи. Разрешенията от руската страна са дадени. В най-скоро време групата ще замине", каза министърът. Черната кутия ще отиде в руския град Курск, а български представител ще присъства при целия процес на дешифриране.

Още по темата