Медия без
политическа реклама

Доставката на 8-те български F-16 ще се забави

Военният министър е получил писмо от производителя, че изтребителите ще се получат няколко месеца по-късно

08 Февр. 2022

Американската фирма „Локхийд Мартин“ е потвърдила официално, че ще има забавяне в доставката на осемте самолета Ф-16 за българските Военновъздушни сили, предава БНР. Министърът на отбраната Стефан Янев е получил писмо за забавянето, но разговори за това колко ще е то ще има в близките дни. 

„Официално имаме писмо, в което се казва, че доставката на първите самолети ще бъде забавена. В писмото се казва от порядъка на няколко месеца. Утре като се видим с представители на фирмата ще знаем точните параметри, които те очакват“, каза Янев.

Отворен е пътя и за производството на ракетите за 8-те бъдещи български F-16. Това става ясно от официално съобщение, с което се обявява началото на договорните взаимоотношения с Raytheon Missiles & Defense.

Според междуправителствения договор първите два самолета трябва да бъдат доставени в средата на 2023 г., а последните два през първото тримесечие на 2024 г. След доставката на самолетите започва тригодишен период на поддръжка на оборудването и системите, която трябва да приключи в началото на 2027 г.

През 2019 г. тогавашното българско правителство - третият кабинет "Борисов",  плати 1,3 млрд.долара или около 2,2 млрд.лв по договор между САЩ и България за производството и придобиването на осем самолета F-16 Блок 70 (шест едноместни и два двуместни самолета). Пакетът включва обучение на пилоти и наземни екипажи, логистика, помощно оборудване и военна техника.

 

 

Министерство на отбраната е изпратило писмо-заявка, свързано с проучване на възможности за придобиване на още 8 броя самолети F-16 Block 70.
Ако иска България да охранява сама небето си, й трябва поне една ескадрила от 14-16 изтребители. Купуването на само 8 самолета F-16 не е никаква способност. Това обяви в парламента военният министър Георги Панайотов.
Може да започнете да се вълнувате за новите си изтребители F-16 през 2023 г. Това обяви Джей Ар Макдоналд, вицепрезидент на компанията производител – „Локхийд Мартин“, в специално интервю за bTV.

Плащането бе одобрено и от парламента на 26 юли 2019 г. Тогава 44-ото Народно събрание ратифицира договорите (LOAs) BU-D-SAB  „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“ (F-16 Block 70 aircraft and associated support), международен договор (LOA) BU-D-AAA „Боеприпаси в подкрепа на F-16“ (Мunitions in support of the F-16), международен договор (LOA) BU-P-AAD „Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги” (Sidewinder AIM 9X Block II Missiles, associated material and services) и международен договор (LOA) BU-P-LAR „Многофункционална система за разпределение на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) (5) и свързана с нея поддръжка и оборудване“(Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio System (MIDS JTRS) (5) and related support and equipment).

През април 2020 г. бе обявен договор между Lockheed Martin („Локхийд Мартин“) и ВВС на САЩ за възлагане на договора за производство на самолетите F-16 Block 70. Това се считаше за началото на процеса и за него беше обявено на официалната страница на Пентагона.

В завода, в който се правят българските изтребители, Lockheed Martin изпълнява поръчки за 128 броя F-16 Block 70/72 от пет държави. Бахрейн стана стартов клиент с 16 машини, следван от Словакия с поръчка за 14, България е трета с 8 машини, след което Тайван поръча 66, а Мароко 24.

Още миналата година за първи път се появиха публикации за забавяне с няколко месеца на доставката за Бахрейн. Тогава бе обявено, че проблемът е свързан с доставката на един елемент от конструкцията, който се произвежда от подизпълнител, разположен извън САЩ, а като причина се посочваше пандемията.

Още по темата