Медия без
политическа реклама

"Локхийд Мартин": Българските F-16 се правят по график

През 2023 г. може да започнете да се вълнувате за новите ви самолети, обяви вицепрезидентът на американската компания

04 Окт. 2020
Скрийншот видео Би Ти Ви

Може да започнете да се вълнувате за новите си изтребители F-16 през 2023 г. Това обяви Джей Ар Макдоналд, вицепрезидент на компанията производител – „Локхийд Мартин“, в специално интервю за bTV. Така той отговори на въпрос кога ще бъдат видяни първите произведени бройки в България и даде да се разбере, че вероятно първите бройки ще пристигнат през 2024 г.

Той обяви, че всичко върви по график. "В САЩ правителството определи отбранителната индустрия като важен елемент от националната сигурност и от нас се очаква да продължим производството на самолети. За нас важното е да опазим служителите и имаме протокол за работа в условията на COVID-19, така че да продължи производството. Нашите доставчици също бяха засегнати – представете си за производството на F- 16 това са поне 600. Правителството подкрепи бизнеса на доставчиците. Сега производственото темпо се спазва много точно и особено за българските F-16 сме точно по график", каза Макдоналд. България плати миналата година 1,3 млрд. долара за 8 самолета F-16 - 6 едноместни и 2 двуместни.България е третата по ред нация, която ще получи самолети. "Българските самолетни части пристигат в завода в Грийнвил и са готови за сглобяване. Скоро ще видим българския самолет да се изгражда на производствената линия заедно с това се случва и обучението на българските пилоти – те са брилянтни обучаеми", разказва още вицепрезидентът.

Той разясни и ситуацията около евентуалната покупка на още 8 F-16, за която се заговори през миналата седмица. Писмото на българското Министерство на отбраната се нарича искане за информация, която да ориентира за количества и цени на допълнителна поръчка самолети. “Няма задължения нито за българското, нито американското правителство или някакви дати,” каза вицепрезидентът. 

"Добрата новина е, че България е стратегически партньор и САЩ ще помогнат за купуване на самолетите. С този статус на надежден партньор по програмата за чуждестранни военни продажби България може да получи различни варианти за плащания, но договорките ще бъдат на междуправителствено ниво", каза той.

"В момента 5 държави са сключили договор и са поръчали F-16 блок 70. Това ни гарантира производството на 120 самолета към момента. Няколко други държави както вашата проучват възможности за допълнителни доставки", посочи още Макдоналд.

Още по темата