Медия без
политическа реклама

Нидерландски F-35 прехванаха 3 руски военни самолета до Полша

Разузнавателен самолет Ил-20М и два изтребителя Су-27 са се доближили откъм Калининград

15 Февр. 2023
Нидерландски F-35 охранява и българското небе
БГНЕС архив
Нидерландски F-35 охранява и българското небе

Два нидерландски изтребителя F-35 са прехванали три руски военни самолета във формация близо до Полша и са ги съпроводили, докато са се отдалечили от източноевропейската страна от НАТО, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Агенциите се позовават на министерството на отбраната на Нидерландия.

Ведомството съобщи в изявление, публикувано късно снощи, че "неидентифицираните към онзи момент самолети са доближили полския район на отговорност на НАТО откъм Калининград". Руският балтийски ексклав се намира между Полша и Литва - две страни, които членуват както в Северноатлантическия алианс, така и в Европейския съюз.

От 1 април до 31 май ще бъде усилена охраната на въздушното пространство на България. Това е записано в решение, прието от правителството на 8 март и вписано в информационната система за правна информация на Министерски съвет, съобщи БНР.

Впоследствие било установено, че става въпрос за разузнавателен самолет Ил-20М и два изтребителя Су-27. Два нидерландски F-35 ескортирали от дистанция трите руски военни самолета и след това предали мисията на партньори от НАТО.

От министерството на отбраната на Русия засега не са отговорили на запитване на Ройтерс за коментар.

Осем нидерландски изтребителя F-35 са разположени в Полша през този и следващия месец.

Американски изтребители F-35 са кацнали в авиобаза "Граф Игнатиево" като продължение на мисията за охрана на въздушното пространство на България от НАТО, предаде БНР.

Междувременно два американски изтребителя прехванаха четири руски военни самолета близо до Аляска, предаде Франс прес, като се позова на Северноамериканското командване за аерокосмическа отбрана (НОРАД).

В комюникето се уточнява, че "рутинната прехващане" е било извършено в понеделник. Руските самолети са били тежки бомбардировачи Ту-95 и изтребители Су-35. Те "останаха в международното въздушно пространство и не навлязоха в суверенното въздушно пространство на САЩ или Канада", посочва НОРАД.

България е надежден съюзник в НАТО и който твърди обратното казва неистини. Това написа в пост във Фейсбук българският военен министър Драгомир Заков.

В комюникето се отбелязва, че подобна руска активност се наблюдава "редовно и не е смятана за заплаха, нито за провокативна дейност".

За сметка на това американски бойни самолети получиха този месец рядка възможност да изпълнят реални военни операции. Те свалиха край източното крайбрежие на САЩ китайски балон,определен като шпионски, и трима неидентифицирани летящи обекта, посочва АФП.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата