Медия без
политическа реклама

8 бойни самолета на Нидерландия и 200 военни ще пазят небето ни

Министрите на БСП гласували против решението на правителството за разполагането на изтребителите F-35

11 Март 2022Обновена
Архив ЕПА/БГНЕС

От 1 април до 31 май ще бъде усилена охраната на въздушното пространство на България. Това е записано в решение, прието от правителството на 8 март и вписано в информационната система за правна информация на Министерски съвет, съобщи БНР. 

В охраната на въздушното ни пространство ще се включат два самолета от Военновъздушните сили на Нидерландия, по линия на Постоянно действащия план за противовъздушна и противоракетна отбрана в Интегрираната система на НАТО. 

От 4-ти март до 24-ти юни в България ще се разположат до 8 самолета и до 200 военнослужещи на Нидерландия, гласи решението. При участието си в охраната на въздушното ну пространство, дежурните самолети на Нидерландия няма да имат право да използват оръжие, включително за предупредителна стрелба. 

Министрите на БСП в състава на правителството са гласували против разполагането на изтребители на нидерландските ВВС у нас. Това съобщи в кулоарите на парламента депутатът от "столетницата" Филип Попов, цитиран от БТА. "Министрите на БСП са гласували против, защото просто няма смисъл от това", обяви той и добави: "Към момента всички институции в България, всички служби, казват, че няма пряка опасност за България от военния конфликт в Украйна".

Народният представител отрече този въпрос да е довел до напрежение в коалицията, било чисто партийна позиция, която БСП отстоява. Нямало и нищо общо между сегашния случай и смяната на Стефан Янев преди седмица, когато БСП пак обяви, че са гласували против по време на правителственото заседание. Така и не става ясно какво гласуване има по време на правителствените заседания и как точно се приемат те.

Бронирана техника и хеликтоптери ще се придвижват по суша и въздух

Българското министерство на отбраната предупреди за придвижване на бронирана техника и хеликоптери в определени райони на страната, заради различни учения.

Продължава планираната полева подготовка с бойни стрелби на формированията за противовъздушна отбрана (ПВО) от състава на 2-а механизирана бригада, 3-о Бригадно командване и 101-и алпийски полк. Тя започна на 6 март на учебен полигон „Корен“ и ще продължи до 18 март 2022 г.  За участие в полевата подготовка ще се извърши придвижване на личен състав и техника по републиканската пътна инфраструктура на страната и с железопътен транспорт. На 13 март придвижването ще бъде по пътната инфраструктура по маршрути от градовете Стара Загора, Хасково, Ямбол, Благоевград, Враца и Смолян през Хасково до полигон „Корен“. На 18 и 19 март след завършване на полевата подготовка ще се извърши придвижване на военнослужещите с участвалата военна техника обратно по посочените маршрути по пътната инфраструктура и с железопътен транспорт. 
Формирования от Съвместното командване на специалните сили (СКСО) ще провеждат пък стандартна полева подготовка на ротационен принцип в Учебния тренировъчен комплекс „Црънча“ до края на март. Техника на СКСО ще се придвижва по републиканската пътна мрежа всеки понеделник и петък от Пловдив до Црънча и обратно. 
В съответствие с предварителен полетен план до 18 март се предвиждат и полети на вертолети от Сухопътните войски на САЩ в Европа от Румъния до учебен полигон „Ново село“ и обратно. Полетите ще бъдат изпълнявани в рамките на съвместната българо-американска подготовка “Joint Training” на учебен полигон „Ново село“.

Съвместните учения повишават боеспособността на българските въоръжени сили и допринасят за оперативната съвместимост в национален и в съюзен формат.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?