Медия без
политическа реклама

Поръчките за Украйна вдигнаха рязко приходите на оръжейните концерни

"Локхийд Мартин", "Дженеръл Дайнамикс", "Ар Ти Екс корпорейшън" ще имат по-добри от очакваните резултати

28 Окт. 2023
Оръжейните концерни очакват поръчки за стотици ракетни батареи "Пейтриът" и десетки хиляди снаряди
Архив ЕПА/БГНЕС
Оръжейните концерни очакват поръчки за стотици ракетни батареи "Пейтриът" и десетки хиляди снаряди

Руската инвазия в Украйна започва да оказва благоприятен ефект върху приходите на производителите на военно оборудване, тъй като клиенти като Белия дом попълват доставките за Украйна, а страните в Европа се въоръжават с оглед на агресията на Москва, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Американски оръжейни компании като "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin), "Дженеръл Дайнамикс" (General Dynamics) и други очакват, че съществуващите поръчки за стотици хиляди артилерийски снаряди, стотици ракетни батареи "Пейтриът" (Patriot), както и скокът в поръчките на бронирани превозни средства, ще подкрепят резултатите им през идните тримесечия.

Нови договори за директна доставка за Украйна или за запълване на американските складове, бяха подписани в края на миналата година и сега приходите текат към големите компании от отбранителния сектор.

"Локхийд Мартин", "Дженеръл Дайнамикс" и "Ар Ти Екс корпорейшън" (RTX Corporation) отчетоха по-добри от очакваните резултати през последните няколко дни, а ръководителите на компании очакват както войната в Украйна, така и конфликтът между Израел и въоръжената групировка "Хамас" да стимулират търсенето на техните изделия в краткосрочен план.

компании в оръжейната индустрия от 19 държави създадоха Алианс на отбранителните индистрии в подкрепа на Украйна. Към него ще могат да се присъединят и други производители на оръжие и военна техника.

"Много бързо преминахме от производство на 14 000 (артилерийски) снаряда на месец до 20 000. Работим предсрочно, за да увеличим този производствен капацитет до 85 000, дори и до 100 000 снаряда на месец," заяви Джейсън Айкен, главен финансов директор в "Дженеръл Дайнамикс", по време на разговор с анализатори от Уолстрийт.

"Ситуацията в Израел само ще окаже възходящ натиск върху търсенето", добави той.

Подразделението на "Дженеръл Дайнамикс" - "Комбат Систъмс" (Combat Systems), което произвежда бронирани превозни средства, танкове и артилерийски установки, използвани в Украйна, отбеляза годишно увеличение на приходите си с почти 25 процента.

"Ар Ти Екс корпорейшън", която произвежда ракети AMRAAM, също използвани в Украйна, заяви по-рано през седмицата, че е получила поръчки на стойност 3 милиарда долара след инвазията на Русия през февруари миналата година, които са свързани с попълване на военните запаси в Украйна и САЩ.

Продажбите през третото тримесечие на отбранителни системи на "Нортроп Груман" (Northrop Grumman) са се повишили с 6 процента заради голямото търсене на боеприпаси и ракетни двигатели, използвани в управляеми ракетни системи с многократно изстрелване - ГМЛРС (GMLRS - Guided Multiple Launch Rocket System), които играят решаваща роля в подкрепата на отбранителните усилия на Украйна срещу Русия.

Това е част от световната тенденция. В четвъртък шведската "Сааб" (Saab) повиши прогнозата си за продажбите си за цялата 2023 година на фона на силното търсене на военно оборудване, а германската "Райнметал" (Rheinmetall) заяви, че печалбата й за третото тримесечие е скочила заради силното търсене на оръжия и боеприпаси.

Ръководители от някои отбранителни фирми наскоро обаче предупредиха, че липсата на квалифицирана работна ръка и проблемите с веригата за доставки продължават да възпрепятстват капацитета на компаниите да изпълняват поръчки.

На 17 октомври "Локхийд Мартин" съобщи, че прекъсвания на веригите на доставка и работния процес засягат нейни подразделения, като това по аеронавтика, което произвежда усъвършенствания изтребител F-35, поради липса на някои компоненти.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата