Медия без
политическа реклама

38 оръжейни компании се обединиха за подкрепа на Украйна

ВСУ създават първия в света флот от морски дронове

30 Септ. 2023
Войната в Украйна се превърна в изпитателно поле за множество нови въоръжения. Украинският президент Володимир Зеленски обеща специални икономически отстъпки, ако оръжието се произвежда в Украйна.
Телеграм канал на Володимир Зеленски
Войната в Украйна се превърна в изпитателно поле за множество нови въоръжения. Украинският президент Володимир Зеленски обеща специални икономически отстъпки, ако оръжието се произвежда в Украйна.

38 компании в оръжейната индустрия от 19 държави създадоха Алианс на отбранителните индистрии в подкрепа на Украйна. Към него ще могат да се присъединят и други производители на оръжие и военна техника. Това стана ясно по време на международен форум на отбранителната индустрия, който се провежда днес в Киев. В него участват 252 компании от отбранителната индустрия от 30 държави.

Тези компании имат намерения да произвеждат оръжие на територията на Украйна и ще се ползват от специален икономически режим. Ще има и отбранителен фонд, който ще се попълва за сметка на дивидентите от отбранителните активи и печалбата от продажбата на конфискуваните руски активи, съобщи украинският президент Володимир Зеленски.

Тази седмица стана известно, че Германия е разрешила на концерна Rheinmetall да създаде съвместно предприятие с Украйна, което да обслужва, ремонтира и произвежда бронетехника. За първи път в Киев пристигна и делегация на френския министър на отбраната, в която са представители на около 20 френски отбранителни компании, в това число Thales, MBDA, Nexter and Arquus. Турската компания Baykar, произвеждаща дроновете Bayraktar TB2, ще инвестира  $100 млн в три проекта в Украйна. Заводът й за дронове ще бъде завършен след година и половина.

Украйна вече произвежда оръжия и снаряди по стандартите на НАТО. Зеленски съобщи, че по време на неговата визита в САЩ се е договорил с президнета Джо Байдън за съвместно производство на оръжие в Украйна. "Това е фактически основаване на нова промишлена екосистема, която ще усили и Украйна, и Америка, и всички наши партньори", каза украинският президент.

Украйна създава първия в света флот от морски дронове, съобщи украинският президент Володимир Зеленски.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата