Медия без
политическа реклама

НАСА и "Локхийд" представиха секретния си най-тих свръхзвуков самолет

Машината има потенциала да направи революция и да промени бъдещето на военните и гражданските полети

13 Яну. 2024
Представяне на X-59 в Палмдейл, Калифорния
Скрийншот видео НАСА
Представяне на X-59 в Палмдейл, Калифорния

НАСА (NASA) и американската военно-промишлена корпорация "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin) направиха дългоочакваното представяне на секретния си проект - експерименталният си най-тих свръхзвуков самолет X-59. Церемонията се проведе в най-възловия завод на "Локхийд" в Палмдейл (Калифорния) и беше излъчвана на живо на уебсайта на НАСА. 

Машината има потенциала да направи революция в свръхзвуковите полети и авиацията като цяло и се смята, че може да промени бъдещето на военните и гражданските въздушни превози. Основната отличителна характеристика на "тихия свръхзвуков самолет", разработван в рамките на програмата Quesst е, че е проектиран да преодолява звуковата бариера без обичайните гръмовни звукови удари, които обикновено се появяват, когато самолетите се движат със свръхзвукова скорост и които са способни не само да стреснат човек, но дори и да изпочупят прозорци на сгради. Вместо това, новата машина издава много по-тих звук, който специалистите оприличават на звука от затръшване на врата на автомобил. 

НАСА очаква, че тестването на новия самолет ще позволи в бъдеще да се премахне 50-годишна забрана от Федералната авиационна администрация граждански самолети да летят със свръхзвукова скорост над сушата и по крайбрежието.

Watch the rollout of NASA's newly painted X-59 Quesst supersonic aircraft live from Lockheed Martin's Skunk Works facility in Palmdale, California.Quesst is ...

Разработчиците отбелязват, че X-59 не е прототип, а експериментален самолет, чието използване ще позволи събирането на данни за разработването на бъдещи поколения свръхзвукови пътнически самолети. Самолетът, дълъг около 30 м с размах на крилата почти 9 м, според представените характеристики може да достигне скорост от 1488 км/ч, което е по-високо от скоростта на звука.

"Само за няколко години успяхме да превърнем една амбициозна идея в реалност. X-59 от НАСА ще помогне да променим начина, по който пътуваме и бързо да преодолеем разстоянията, които ни разделят“, каза при представянето Памела Мелрой, зам.-ръководител на космическия отдел, при представянето на самолета.

NASA’s X-59 quiet supersonic research aircraft is the culmination of decades of aeronautics and supersonic flight research. The X-59 is designed to be able t...

НАСА планира скоро да започне тестване на системи и стартиране на двигателите на самолета в автономен режим, както и да тества рулирането. Очаква се първият свръхзвуков тестов полет на X-59 да се проведе през 2024 г. Според програмния мениджър на "Локхийд Мартин" Дейвид Ричардсън, първият тестов полет е планиран за "късната пролет или началото на лятото".

Военновъздушните сили на САЩ представиха своя нов високотехнологичен стелт бомбардировач Б-21 "Рейдър" (Raider), който може да носи ядрени и конвенционални оръжия и е проектиран да може да лети без екипаж на борда.

След като тестовите полети приключат, НАСА очаква да започне свръхзвукови полети на X-59 над Съединените щати, за да събере данни за това какъв звук се издава при движение и как населението реагира на него.

Завършеният X-59 Quesst беше сега видян от близо 150 души в завода в Палмдейл, известен със своята секретност. Самолетът беше разработван от години, след като през 2018 г. НАСА предостави безвъзмездни средства в размер на 248 млн. долара. Това е само първата от многото изследователски програми, които НАСА има за цел да финансира, за да направи смели стъпки напред в авиацията по отношение на скоростта, ефективността и размера.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

X-59, Локхийд Мартин, НАСА

Още по темата