Медия без
политическа реклама

Турция нае американски лобисти, за да я върнат в програмата F-35

Вашингтон изключи Анкара след закупуването на руските ракетни комплекси С-400

21 Февр. 2021
ЕПА БГНЕС архив

Турция е наела кантора във Вашингтон, която да лобира за връщането ѝ в американската програма за изтребители F-35, спряна заради покупката на руските ракетни комплекси за противовъздушна отбрана, съобщават световните агенции. 

Анкара има поръчка за 100 изтребителя, за чието производство изработва части, но бе отстранена от програмата, след като купи руски системи С-400. Според Вашингтон точно те са заплаха за F-35. Сега Турция ще разчита на адвокатска кантора Arnold & Porter за "стратегически съвети и контакт" с властите в САЩ. Шестмесечният договор на стойност 750 хил. долара е влязъл в сила този месец, става ясно от регистър на американското правосъдно министерство. 

Турция се надява, че новият американски президент ще има различно отношение по темата и ще върне Турция в програмата за изтребителите. Нещо, което е трудно да се повярва, след като САЩ наложиха тежки санкции на хора от турския военно-промишлен комплекс.

В същото време и въпреки отстраняването на Турция от програмата и санкциите, наложени на турската отбранителна индустрия през декември, Пентагонът заяви, че ще продължи да зависи от турските изпълнители за ключови компоненти на F-35. Фахреттин Алтун каза, че страната вече е платила за някои самолети F-35 и дори ѝ е взета "такса хангар" за машините, които не може да си вземе.

След среща с колегите си от НАТО турският министър на отбраната Хулуси Акар обясни, че е обърнал "ясно внимание на нашите съюзници, че лицензионните ограничения, опитите за санкции или дори заплахата от санкции срещу Турция" само отслабват алианса.

Преди седмици САЩ изпълни няколкомесечните си закани и наложи тежки санкции на Управлението за отбранителна промишленост на Турция, както и на неговия ръководител Исмаил Демир и още трима служители, които са имали отношение към закупуването на руските ракетни комплекси С-400. "САЩ въвеждат санкции срещу Управлението за отбранителна промишленост на Турция за съзнателното сключване на значителни сделки с „Рособоронекспорт“, главния износител на руско оръжие, и по-конкретно покупката на зенитните ракетни системи С-400“, обяви тогава в специално изявление американският държавен секретар Майк Помпео. „Санкциите включват забрана за издаването на всички експортни лицензи на САЩ и разрешения на Управлението за отбранителна промишленост, а също така замразяване на активите и налагане на визови ограничения на ръководителя на Управлението Исмаил Демир и други служители“, добави той и призова Турция незабавно да реши проблема със С-400 в координация със САЩ.

НАТО съжалява за решението на САЩ да наложи санкции на своя алиансен партньор Турция за придобиването на руски системи за ПВО С-400, както и за решението на Анкара да закупи тези системи. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг във вторник на брифинг в Брюксел. „Съжалявам, че се оказахме в ситуация, в която страните от НАТО бяха принудени да налагат санкции една на друга, а също така съм загрижен за последиците от решението на Турция да придобие руски системи за противовъздушна и противоракетна отбрана С-400“, каза той. 

Тезата за техническата несъвместимост на С-400 в Турция със системата за противовъздушна отбрана на НАТО е един от основните аргументи в Брюксел срещу Анкара, но Турция твърди, че  централата на алианса никога не е обяснявала как комплексите от предишното поколение С-300 в експлоатация например в Гърция са интегрирани в тази система.

Американските санкции заради С-400 са атака по суверенитета на Турция, обяви турският президент Реджеп Таип Ердоган. Според него те са напълно несъвместими със съюзническите им отношения в НАТО. "Що за Алианс е това?", попита той по адрес на организацията. „Този закон за санкции срещу противниците на Америка слез 2017 г. не е бил прилаган срещу никоя друга страна, освен Турция. За пръв път в лицето на нашата страна се прилага за членка на НАТО. Това решение е атака срещу нашия суверенитет. Истинската цел е да блокират напредъка на нашата отбранителна промишленост и да ни върнат към пълна зависимост от тях“, заяви още Ердоган и натърти, че според него американската реакция била, защото не купили техните системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът". За тях Анкара имала условия,  с които Вашингтон не се съгласил и затова те си намерили същото оръжие  от друго място. Турция ще увеличи двойно обема на военната промишленост на фона на санкциите на САЩ, дакани се Ердоган.

 

СЕГА" ПРИПОМНЯ:

Само преди два месеца бе разкрито, че индикациите как Турция е активирала радарите на закупените от Русия зенитно- ракетни системи С-400, за да засече произведените в САЩ гръцки изтребители F-16 при завръщането им от учението „Евномия“ на 27 август край Кипър, буквално да вбесили Вашингтон и са предизвикали много сериозно безпокойство за ситуацията в Източното Средиземноморие. Тогава гръцко издание обяви, че именно това е предизвикало посещенията на държавния секретар на САЩ Майк Помпео в Кипър на 12 септември и Гърция на 27-29 септември.

Визитите ясно говорели, че активацията на С-400 наистина е подразнила Вашингтон, който по-рано заплаши да наложи санкции на Турция, ако руските системи бъдат задействани. Тогава се появиха съобщения на част от турските опозиционни медии, че Анкара планира да проведе общи изпитания на системите С-400 край град Синоп на черноморското крайбрежие. Поместваха се дори видеокадри, от които според вестника се вижда, че част от системите за ПВО С-400 "Триумф" се транспортират от град Самсун към окръг Синоп в северната част на страната. Смята се, че пробите са преминали успешно.

Турция е започнала да изпробва придобитите руски зенитно-ракетни системи С-400 срещу произведените в САЩ изтребители F-16, написа още през ноември м.г британското издание The Times Тогава бе разказано, че турската телевизия е показала неясни кадри от първото изпитание на радарите на С-400, което започнало край столицата Анкара. Американските бойни самолети, които са на служба в турските военновъздушни сили (ВВС) вече 32 години, са били използвани като учебни цели. Властите в Анкара са предупредили жителите, че в близките дни F-16 и други самолети ще летят ниско над земята.
С-400 бяха доставени в страната през юли м.г. след почти три години преговори между Реджеп Таийп Ердоган и Владимир Путин. В резултат на това Турция беше изключена от програмата на НАТО за производство и закупуване на стелт изтребители от ново поколение F-35. Според турските медии С-400 ще бъдат разположен в Анкара и ще бъдат напълно действащи през април 2020 г. През лятото разгръщането на комплексите спря вследствие на факта, че Вашингтон се опитваше да „върне Ердоган във военната система на САЩ“. Вашингтон се опасява, че С-400 ще помогнат на Москва да събира информация за западните военни технологии, включително F-35, „много по-бързо от обикновено“. Следователно решението на Турция да закупи система за противовъздушна отбрана от Русия предизвика криза в рамките на Северноатлантическия алианс, особено на фона на конфронтацията между двете страни „в стила на Студената война“, обяснява The Times.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

НАТО, F-35, лобисти, САЩ, Турция

Още по темата