Медия без
политическа реклама

Италия се подготвя да национализира рафинерията на "Лукойл"

Дружеството в Сицилия ще може да продължи производството чрез закупуване на петрол от други доставчици

29 Ноем. 2022
БНР

Правителството на Италия се подготвя да национализира притежаваната от руската компания "Лукойл" рафинерия в Сицилия и ще поиска от кабинета да вземе решение по въпроса на среща, насрочена за четвъртък. Това съобщава италианското издание la Repubblica, позовавайки се на източници, запознати с въпроса и Ройтерс, цитирани от БНР.

Лукойл Нефтохим" влезе в ролята на лъжливото овчарче. Компанията толкова дълго време заобикаляше плащането на данъци в България, че сега никой не вярва в обещанията догодина да внесе в хазната 700 млн. лв.

Европейското ембарго върху руски суров петрол по море влиза в сила на 5-и декември и италианското правителство се опитва да запази рафинерията на "Лукойл" ISAB в Сицилия в експлоатация и да избегне рисковете за загуба на работни места и на капацитет за рафиниране.

Служебният кабинет продължава да твърди, че износът на нефтопродуктите, които се получават в бургаската рафинерия от руски петрол, не попада под санкциите на ЕС спрямо Русия и няма забрана той да бъде осъществен. Вчера отново имахме разговори с Европейската комисия.

ISAB рафинира една пета от италианския суров петрол и има около 1000 служители.

Руската компания "Лукойл" обмисля да преструктурира търговското си подразделение Litasco и да продаде рафинерията си ISAB в Италия в опит да ограничи въздействието на санкциите и предстоящото ембарго на ЕС върху руския суров петрол, предаде Bloomberg.

След като държавата поеме управлението, рафинерията ще може да продължи производството чрез закупуване на петрол от други доставчици, като държавната кредитна агенция SACE предоставя гаранции на банките кредитори, добавя вестник la Repubblica.

На този етап италианското министерство на промишлеността не беше открито за коментар на информацията, посочва Ройтерс.

Среща с ръководството на "Лукойл България" са провели днес служебният министър на енергетиката Росен Христов и минисърът на икономиката Никола Стоянов.   Това съобщиха двамата министри на специален брифинг.

 

Още по темата