Медия без
политическа реклама

Един от най-близките на Путин се моли на Китай за съюз срещу Запада

Ръководителят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев се срещна с най-високопоставения китайски дипломат

21 Февр. 2023
Архив ЕПА/БГНЕС
Ръководителят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев и президентът Владимир Путин

Ръководителят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев каза на най-високопоставения китайски дипломат Ван И, че Пекин е изключително важен приоритет на руската външна политика и че двете страни трябва да се обединят срещу Запада, предаде РИА Новости, цитирана от БТА. 

Близкият съюзник на руския президент Владимир Путин – Николай Патрушев каза също така на Ван И, че Москва подкрепя позицията на Китай по отношение на Тайван, Хонконг и Синцзян, се казва в изявление, цитирано от Ройтерс.

Целта на посещението на директора на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Уилям Бърнс в Москва е била да се заяви ясно на Русия, че САЩ следят отблизо концентрацията на руски войски близо до украинската граница, предава CNN, цитирана от Агенция Фокус.

Двамата се срещнаха в Москва в момент, когато Китай изглежда, че се опитва да засили дипломатическите си усилия за постигане на мирно споразумение в Украйна. Срещата се състоя часове след като Путин обяви, че Русия преустановява временно участието си в подписания със САЩ договор "Нов СТАРТ" за контрол на ядрените оръжия. 

"В контекста на кампания, която се финансира от колективния Запад, за да възпрат Русия и Китай, по-нататъшното задълбочаване на руско-китайското сътрудничество и взаимодействие на международната сцена е от особено значение", каза Патрушев.

Русия има основания да смята, че биологични оръжия се разработват в контролирани от САЩ лаборатории по целия свят. Това заяви секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев в интервю за вестник "Комерсант", цитирано от БГНЕС.

"Искам да потвърдя нашата трайна подкрепа за Пекин по въпросите за Тайван, Синцзян, Тибет и Хонконг", добави той. 

Ван И, ръководител на канцеларията на комисията по външни работи на Централния комитет на Китайската комунистическа партия, на свой ред каза, че двустранните отношения между двете страни са непоклатими и че ще издържат на всякакви предизвикателства, свързани с международната обстановка. 

Съветниците по националната сигурност на Израел, Съединените щати и Русия ще обсъждат в Ерусалим ситуацията в Близкия изток и най-вече в Иран, предава БНР.  Конференцията ще се състои в момент на силно изостряне на напрежението между Вашингтон и Техеран.

Президентите на Русия и Китай сключиха стратегическо партньорство "без предели" дни преди руската инвазия в Украйна, която започна миналия февруари. Москва е говорила за близките си отношения с Пекин, виждайки го като партньор в силен съюз против Запада. 

 

 

Още по темата