Quantcast
Русия и Китай обвиниха САЩ, че правят биооръжия до границите им | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Русия и Китай обвиниха САЩ, че правят биооръжия до границите им

Никой не знае какво става в контролирани от Вашингтон лаборатории, обвиниха Николай Патрушев и китайски дипломат
5 920
 ЕПА БГНЕС архив

Русия има основания да смята, че биологични оръжия се разработват в контролирани от САЩ лаборатории по целия свят. Това заяви секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев в интервю за вестник "Комерсант", цитирано от БГНЕС.

Патрушев призова "да се обърне внимание на факта, че в света нарастват скокообразно нови биолаборатории, които са под контрол на САЩ и по странно стечение на обстоятелствата главно на руската и китайската граници". В същото време, според него, тези лаборатории „по някакъв начин наподобяват Форт Детрик в Мериленд, където американците от десетилетия работят в областта на военната биология“.

Запитан дали това означава, че американците разработват там биологични оръжия, Патрушев отговори: "Имаме основателни причини да смятаме, че е точно така".

Секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация отбеляза, че САЩ "уверяват, че това са изследователски центрове, където американците помагат на местни учени да разработят нови начини за борба с опасни болести". В същото време той отбеляза, че властите на щатите, където се намират тези обекти, „нямат реална представа какво се случва зад техните стени“.

"Разбира се, ние и нашите китайски партньори имаме въпроси. Казват ни, че близо до нашите граници функционират мирни санитарни и епидемиологични станции, но по някаква причина те по-скоро напомнят на Форт Детрик", добави Патрушев. 

Той обърна внимание на факта, че в околните райони се регистрират огнища на болести, които не са типични за тези региони.

В тази връзка, каза той, руските власти възнамеряват преди всичко да работят с партньори в постсъветското пространство и да сключват с тях споразумения за сътрудничество в областта на биологичната безопасност. 

Правителството на САЩ трябва да предостави на международната общност информация за експериментите, които се провеждат в американските военни биологични лаборатории в Украйна и във Форт Детрик. Това пък заяви ден по-късно на брифинг официалният представител на външното министерство на Китай Чжао Лицзян, съобщава руският вестник „Известия“, цитиран от Агенция Фокус.

Той изрази надеждата, че САЩ ще започнат да си сътрудничат със Световната здравна организация (СЗО) и ще поканят нейни експерти за проуване на възможен произход на COVID-19 на американска територия. Дипломатът припомни, че по-рано Китай е направил тъкмо това.

„Забелязах, че наскоро Русия отново попита САЩ за военната и биологичната им дейност във Форт Детрик и в Украйна. Други страни също изразиха подобни опасения“, припомни Лицзян. По думите му САЩ са създали 16 биолаборатории само на територията на Украйна.

САЩ остават единствената държава, която все още блокира създаването на механизъм за проверка съгласно Конвенцията от 1972 г. за забрана на разработването, производството и складирането на бактериологични (биологични) и токсични оръжия и за тяхното унищожаване.

Още

Генералният консул на САЩ в Екатеринбург напусна Русия

18.05.2021

801
Нюзуик: САЩ имат 60-хилядна тайна армия за операции в чужбина

17.05.2021

2433
С морков, тояга и лозунги убеждават китайците да се ваксинират

16.05.2021

1869