Медия без
политическа реклама

Директорът на ЦРУ е бил в Москва, за да предупреди Русия за Украйна

Крим е територия на Русия и имаме право на каквато искаме военна дейност там, твърди руското външно министерство

07 Ноем. 2021
Архив ЕПА/БГНЕС
Николай Патрушев и Уилям Бърнс в Москва

Целта на посещението на директора на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Уилям Бърнс в Москва е била да се заяви ясно на Русия, че САЩ следят отблизо концентрацията на руски войски близо до украинската граница, предава CNN, цитирана от Агенция Фокус. Ръководителят на американската разузнавателна агенция също е трябвало да разбере мотивите на Кремъл по въпроса.
На срещите в Москва Бърнс се е опитал да предупреди Руската федерация срещу всякакви планове за провеждане на каквито и да било настъпателни операции, като отбеляза, че САЩ много внимателно следят всички движения на руските войски.

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев проведе среща в Москва с директора на Централното разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс, съобщи във вторник пресслужбата на руския Съвет за сигурност, цитирана от TACC.


Ръководителят на американската разузнавателна агенция е показал загриженост по време на официалното си двудневно посещение тази седмица и затова, че Русия може да използва износа на газ като лост срещу Украйна и европейските страни, където до зимата може да започне нова енергийна криза. След срещи в Москва, където ръководителят на ЦРУ проведе разговори със секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев и директора на Руската служба за външно разузнаване Сергей Наришкин, Бърнс се е обадил на украинския президент Владимир Зеленски в сряда, за да го увери, че САЩ наблюдават дейността на руските войски. 

По-рано този месец няколко американски издания писаха за ново натрупване на руски войски край украинската граница. Това беше наречено „фалшива новина“ от официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова. 

Руското военно присъствие в Черно море, Закавказието и Крим спомага за стабилзиране на ситуацията в региона и не излиза извън границите, необходими за осигуряване на отбраната на страната. Това пък заяви пред руски журналисти  зам.-постоянният представител на Русия при ООН и други международни организации в Женева Андрей Белоусов, предава ТАСС.

„Отново се опитаха да ни обвинят в агресия, окупация. Не беше само Украйна, но и Грузия“, каза той. „Бяхме обвинени в прекомерна военна активност в Крим и прилежащите води на Азовско и Черно море. Отново говориха, че военното присъствие в този регион – Крим и водите на Азовско и Черно море – сериозно подкопава регионалната и субрегионалната сигурност, европейската сигурност и дори представлява заплаха за глобалната сигурност“.

Белоусов подчерта, че подобни обвинения са абсолютно безпочвени. „За всички здравомислещи и разбиращи държави е очевидно, че военното присъствие на Русия в Крим е абсолютно легитимно, тъй като Крим е територия на Руската федерация и ние имаме правото, като всяка друга държава, да провеждаме на наша територия всякакви военни дейности, които са необходими, за да защитим нашите граждани, за да обезпечим дейността на държавата. В тази дейност, естествено, ние се ръководим от принципа на отбранителната достатъчност. Ние не извършваме там никаква дейност, която надхвърля нуждите ни в това за задачите, които очертах“.

Руският дипломат твърди, че „руското военно присъствие в Крим и прилежащите води на Черно и Азовско море и Закаквазието е стабилизиращ фактор“.

 

Нови сателитни снимки, направени в понеделник, потвърждават, че Русия отново струпва войски и военно оборудване на границата с Украйна след голямата концетрация на сили тази пролет, пише Politico, цитирано от Агенция Фокус.

 

Още по темата