Медия без
политическа реклама

Блинкен: Ще отговорим, ако Иран или съюзниците му нападнат американци

В Техеран почина арестуваната заради липса на хиджаб 16-годишна девойка

24 Окт. 2023Обновена
Антъни Блинкен
ЕПА/ТАСС
Антъни Блинкен

"Съединените щати не търсят конфликт с Иран. Ние не искаме тази война да се разширява. Но ако Иран или негови пълномощници нападнат американски персонал където и да било, не се заблуждавайте. Ние ще защитим народа си - ще защитим сигурността си - бързо и решително", заяви държавният секретар Антъни Блинкен на заседание на Съвета за сигурност на ООН.

По-рано днес стана ясно, че САЩ са изпратили изтребители-бомбардировачи F-16 в Близкия изток. Става въпрос за 119-та експедиционна ескадрила, която е част от Въздушната национална гвардия на щата Ню Джърси. Обявената цел е "възпиране на по-нататъшна агресия". 

През последните дни американските военни изпращат големи подкрепления в Близкия изток - включително две ударни групи самолетоносачи в източната част на Средиземно море. С цел да не се изостря палестинско-израелския конфликт, войски в региона прати и Китай: 

Китай и САЩ увеличават военното си присъствие в Близкия изток на фона на опасенията, че израелската криза може да ескалира в тотална война. Досега всички страни обясняват присъствието си в региона като възпиращ елемент, а не като подготовка за активно участие в конфликта.

ПОЧИНА ДЕВОЙКАТА, АРЕСТУВАНА ЗАРАДИ ЛИПСА НА ХИДЖАБ

В Иран почина 16-годишната девойка, която изпадна в кома, след като бе арестувана от полицията заради липса на хиджаб. За смъртта й съобщи CNN с позоваване на държавните ирански медии. Армита Гераванд е диагностицирана с мозъчна смърт. Тя бе арестувана в началото на октомври, защото е била без хиджаб. Както съобщи иранско-кюрдската правозащитна организация Hengaw, полицаите на практика са нападнали Армита, тя е получила сериозни травми и изпада в кома. В болницата е била охранявана от служители на службата за сигурност на Иран. При нея не са пускани посетители, включително и членове на семейството й. Арестувана е й журналистка, която отишла в болницата да прави репортаж. 

Властите отричат насилие, родителите й са дали тв интервю, в което повтарят официалната версия, че дъщеря им сама е припаднала. Майка й споменава единствено, че не й се вярва да й е паднало кръвното налягане. 

Иранската държавна агенция IRNA разпространи запис от видеокамерите на метрото, където е станал инцидентът. Вижда се как Армита влиза във влака с две приятелки и почти веднага я изнасят припаднала. Какво става във вагона, не се вижда. 

През септември миналата година в Техеран почина активистката Махса Амини. Както  Гераванд и тя се озова в болница след арест от нравствената полиция заради липса на хиджаб. След смъртта й страната бе залята от протести и 10 месеца нравствената полиция се въздържаше от арести. Полицейските патрули се върнаха на улицата през юли 2023 г. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата