Quantcast

Медия без
политическа реклама

Китай и САЩ пращат военни сили в Близкия изток

22 Окт. 2023
Китайски боен кораб напуска Оман

Китай и САЩ увеличават военното си присъствие в Близкия изток на фона на опасенията, че израелската криза може да ескалира в тотална война. Досега всички страни обясняват присъствието си в региона като възпиращ елемент, а не като подготовка за активно участие в конфликта.

Китай изпрати шест военни кораба в района, съобщи The Sun. Корабите са част от 44-та военноморска група на Китай и са участвали в съвместно учение с флота на Оман миналата седмица. Вчера те са напуснали Мускат и са се отправили към неуточнено място.
Групата кораби включва Zibo, разрушител, въоръжен с ракети тип 052D, фрегата Jingzhou и интегрираният кораб за доставка Qiandaohu - всички разположени в Близкия изток в момент на повишено напрежение.
Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин пък нареди разполагането на системи за противоракетна отбрана на САЩ в Близкия изток: „След консултации с президента на САЩ Джо Байдън днес предприех редица допълнителни действия за укрепване на позицията на Министерството на отбраната в региона. Тези стъпки ще засилят усилията за регионално възпиране, ще подобрят защитата на силите на САЩ в региона и ще подпомогнат отбраната на Израел. Наредих разполагането на батарея THAAD и допълнителни батальони Patriot в региона, за да подобрят защитата на американските сили. Наредих подготовката за разполагането на допълнителни войски за извънредни ситуации, за да се подобри готовността и способността за бърза реакция, ако е необходимо", заяви Остин.

Според германския таблоид Bild, войници от Командването на специалните сили (KSK), елитна специална част на Бундесвера, е възможно да подготвят от Кипър акция по освобождаването на заложници в Газа. При необходимост могат да бъдат използвани специални сили и за евакуация на германци от Израел и Ливан. Министерството на отбраната на Германия не е потвърдило разполагането на KSK в Кипър.

Ключови думи:

Китай, САЩ, Израел, Хамас

Още по темата