Quantcast

Медия без
политическа реклама

България ще иска дерогация при санкции срещу Русия за ядрено оборудване

Украйна сама е поискала руските реактори за "Белене"

04 Март 2023
БГНЕС
Еленко Божков

Министерският съвет подготвя решение да поиска дерогация от санкциите срещу Русия, ако в тях бъдат включени доставките на оборудване за атомните централи, което не може да бъде произведено от друга държава. Това съобщи тази вечер в предаването на БНТ "Говори сега" зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков.

"Мнението на държавите, които имат такова оборудване, е еднозначно - трябва да се търси възможност тези доставки да продължат и те ще продължат. Държавите, които са засегнати, са в правото си да предприемат ответни мерки", коментира той. Въпросът за европейски санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика е бил поставен неформално от Украйна и не е влязъл за обсъждане в санкционните пакети на Брюксел, уточни зам.-министърът.

Божков цитира 41 изделия за АЕЦ "Козлодуй", които не можем да заменим с други - става дума за резервни части и оборудване, но също и за консултантски услуги, софтуер и хардуер, които се използват за изчислителна база и управление на процесите в централите.

Зам.-министърът внесе яснота и по разговорите за предоставяне на руското оборудване за АЕЦ "Белене" на Украйна. Министерството на енергетиката не е предлагало на Украйна оборудването, а Киев сам е проявил интерес. България обаче няма никакви ангажименти и не е длъжна да го предостави, заяви Божков. От думите му се разбра, че процедурата ще е дълга и служебното правителство едва ли ще се заеме с нея. "Понеже става дума за стратегическо оборудване, особено важно за сигурността на държавата, това трябва да стане най-малко с ешение на Народното събрание или редовен кабинет", коментира той. Божков обаче допълни, че това оборудване най-вероятно няма да бъде използвано, тъй като конструкторът "Росатом" няма да даде съгласие и лиценз заради наложените санкции. За Русия в момента ние сме противникова страна, посочи зам.-министърът.

България и Украйна обсъждат възможност за използване на руското оборудване за АЕЦ "Белене" в Украйна. Това се разбра днес след среща на министъра на енергетиката Росен Христов с украинския му колега Герман Галущенко.

Разглежда се възможността доизграждането на ядрените централи у нас да стане с руските части, но се търси коопериране и със страни като Франция и Чехия, каза още Еленко Божков.

Още по темата