Медия без
политическа реклама

България предлага реакторите от АЕЦ "Белене" на Украйна

28 Февр. 2023Обновена
Министерство на енергетиката
Росен Христов и Герман Галущенко разговаряха в Стокхолм.

България и Украйна обсъждат възможност за използване на руското оборудване за АЕЦ "Белене" в Украйна. Това се разбра днес след среща на министъра на енергетиката Росен Христов с украинския му колега Герман Галущенко. Двамата се видяха в Стокхолм, където се провежда неформално заседание на Съвета на ЕС по "Транспорт, телекомуникации и енергетика".

Въпросът за предоставяне на руските реактори ще бъде детайлно проучен, като за целта украинската страна ще изпрати технически екип в България, съобщават от министерството на енергетиката. "Въпреки че диверсифицирахме доставките на свежо ядрено гориво, все още имаме зависимост по други аспекти, като части и информационни услуги, за дейността на "АЕЦ Козлодуй" с Русия", е казал още Христов. По думите му санкции сега биха застрашили работата на българската централа.

Христов е поканил Украйна да се включи в инициативата за проучване на газовия пазар в страните от Югоизточна и Централна Европа. Целта е всяка държава да даде информация за нужното й количество газ, както и за възможностите на инфраструктурата й за пренос. Според министъра анализът на регионалния газов пазар ще покаже къде е необходимо да се направят инвестиции в инфраструктурата, така че да има максимална възвръщаемост, както и каква диверсификация на доставките може да се постигне. "Предлагаме Украйна да се присъедини към нас, за да може да има сигурност на доставките от алтернативни източници", е заявил той. "Това е много важен въпрос за нас, затова ще се присъединим към проучването", отвърнал Галущенко.

 

ПРЕДИСТОРИЯ

Определян от поредица управляващи като гьол и локва, проектът за АЕЦ "Белене" съвсем влезе в групата на обречените след началото на войната в Украйна. Доставените за замразения строеж два реактора си търсят нов собственик от години - през 2016 г. например Борисов пробва да ги продаде на Иран. Във Втора атомна имаше и старо оборудване още от първата фаза на проекта по комунистичско време. То беше продадено през 2007 г., а няколко години по-късно се установи, че това е станало на безценица.

Последно около темата се шумя при правителството на четворната коалиция:

И новата власт няма никаква идея какво да прави със злощастния проект АЕЦ "Белене".

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?