Медия без
политическа реклама

Директорът на Народния театър подава жалба в съда срещу Минеков

Министърът вчера го нарече "зависим от двете госпожи"

21 Дек. 2022
Васил Василев
личен Фейсбук профил на Велислава Кръстева
Васил Василев

Директорът на Народния театър Васил Василев е подал жалба срещу министъра на културата проф. Велислав Минеков, заяви самият той в своя Фейсбук профил. "След поредната атака на служебния министър на културата срещу Народен театър "Иван Вазов", неговия екип и автономия взех своето решение. Възложих на юристи и те вече работят по моя жалба пред "Комисията за защита от дискриминация" за това недопустимо поведение и действия. Следващата седмица ще бъде образувано делото", пише Василев.

Сблъсъкът между директора, избран с конкурс за ръководител на Народния театър тази пролет по време на мандата на ПП, и служебния министър, назначен от Румен Радев, се развихри след протеста на Александър Морфов срещу пиарката на театъра Велислава Кръстева. Василев негласно зае страната на Кръстева, а Минеков - гласно - на режисьора.

"За 118 г. над Народен театър "Иван Вазов" нееднократно са правени опити за упражняване на политически натиск и винаги е било безуспешно. И днес няма да бъде по-различно!", заканва се Василев.

Конкретният повод за гнева му е снощното участие на проф. Минеков в bTV. "Той е крайно зависим, не може да освободи двете госпожи, защото знаят много. Ако посегне към тях, нещата могат да се развият изключително сложно", каза министърът пред "Лице в лице". Под "двете госпожи" се имат предвид Кръстева и Красимира Стефова - главен секретар на театъра, която Минеков твърди, че е уволнил дисциплинарно при предишния служебен кабинет, а Василев е я върнал на поста.

Министърът каза още, че "твърде много хора са били принудени да напуснат" и че междувременно има много новоназначени, сред които "изключително съмнителни лица". Той уточни, че около 15 души са били помолени да си тръгнат с обезщетение, а известни актьори са били набързо пенсионирани.

Самият Васил Василев твърди, че театъра за момента е напуснал само писателят Захари Карабашлиев, назначен от него през лятото. Своето предизвестие публично депозира и единият от тримата щатни режисьори в екипа му - Явор Гърдев, но според интервю на Василев пред "Дневник", Гърдев бил в период на размисъл до март 2023 г. и все още работел в Народния театър.

Обществено известно е обаче и напускането на Златина Банева, дългогодишен инспектор салон. Тя предприе тази стъпка, след като вратата на кабинета й беше разбита в нейно отсъствие от Велислава  Кръстева с обяснението "Ние се разширяваме" и ще бъдат назначени нови млади служители. В момента Банева е на същата позиция в Софийската филхармония и посреща публиката в зала "България". В своето видеообръщение, с което иска оставката на Василев, актьорът Валери Йорданов също споменава за случая, като допълва, че и другата по-млада инспектор салон Йоана Петкова е напуснала със Златка, след като не се е съгласила да заеме предложеното й от Кръстева нейно място. Валери говори за десетина освободени или принудени да напуснат хора от екипа, без да цитира имена. 

Скандалът в Народния театър датира отпреди близо два месеца, когато след представление на "Хъшове" Александър Морфов надраска вратата на Велислава Кръстева, бивш пиар на ДПС и приближена на Ахмед Доган. Появиха се многобройни публикации в медиите и социалните мрежи, актьори и граждани събираха подписки в подкрепа на Морфов или Васил Василев, а Валери Йорданов дори си обръсна главата в знак на протест.

По-рано през декември Велислав Минеков заяви на пресконференция, че ще "пресуши блатото в Народния театър" и че има основания за крайна дисциплинарна мярка срещу директора. Василев пък му опонира, включително и в Комисията по културата и медиите в парламента, че Минеков се опитва да кадрува в Народния.

Министърът на културата проф. Велислав Минеков е изпратил писмо до директора на Народния театър „Иван Вазов“, с което иска информация за договорите на фирмите с външно финансиране, с които театърът работи. Искането му обаче е получило отказ от Васил Василев.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата